10 dolog, amire költened kell, ha lakásvásárlás előtt állsz

Az ingatlanvásárlás nem olcsó manapság. Nemcsak a vételárat kell kifizetnünk, egy csomó más költséggel is jár, ha a lakásvásárlás útjára lépünk. Vajon mind ismerjük ezeket? A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében fontos, hogy tudatában legyünk ezeknek a kiadásoknak.

#szponzorálttartalom

Kétségkívül az ingatlan vételára a legnagyobb összeg, de a kisebb költségek is jelentőssé duzzadhatnak, ha összeadjuk őket. Amennyiben nem tudjuk, hogy mi mindenért kell fizetnünk, anyagilag felkészületlenül fogunk belevágni a lakásvásárlás folyamatába.

1.     Vételár

A legnagyobb kiadás, aminek a kifizetéséhez gyakran egy kis segítség is kell hitel formájában. Ha hitelfelvételről van szó, akkor érdemes egy kicsit elmélyedni a témában és összehasonlítani a bankok által kínált opciókat. A Biztosdöntés.hu útmutatói és lakáshitel-kalkulátora nagyon sokat segíthet ennek a döntésnek a meghozatalában.

2.     Hitelfelvétel

A hitelfelvétel sajnos azon felül is költségekkel jár, hogy vissza kell fizetni a felvett pénzt és az utána járó kamatokat. Egy hitel teljes költségét a THM, vagyis a Teljes Hiteldíjmutató adja meg.

Na de mégis milyen kiadásokkal jár egy hitelfelvétel?

Az értékbecslés díja rendszerint 30 és 50 000 forint között mozog. A közjegyző munkájáért nagyjából 70 000 forintot kell fizetni. A hitelbírálati díj a felvett hitelösszeg 1 százaléka lehet. A földhivatali jelzálogbejegyzés 12 600 forintba kerül. Az is előfordulhat, hogy a hitelösszeg átutalásának a díját is felszámolja a bank, ez 0,3 és 0,6 százalék között szokott mozogni.

Fontos azonban kiemelni, hogy a bankok gyakran elengedik ezeket a költségeket, így próbálva magukhoz csábítani az ügyfeleket. Hasonlítsuk össze a különböző pénzintézetek által kínált lakáshiteleket, de figyeljünk, arra, hogy az akciókat általában valamilyen feltételhez kötik. Gyakran csak akkor adnak kedvezményt, ha náluk vezetjük a bankszámlánkat esetleg rajtuk keresztül kötjük meg a biztosításunkat.

3.     Vagyonszerzési illeték

A vásárolt ingatlan után 4 százalékos vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk, amit a piaci érték alapján határoznak meg. Ez azt jelenti, hogy hiába írunk kisebb összeget az adásvételi szerződésbe, az illetékfizetésen nem spórolhatunk. Szerencsére vannak olyan helyzetek, amikor csak részben kell kifizetnünk ezt az összeget, esetleg teljesen mentesülünk alóla.

Ha a régi ingatlanunkat eladjuk és újat vásárolunk, akkor csak a két összeg közötti különbség után kell illetéket fizetnünk. Ha az új ingatlan olcsóbb, akkor teljesen mentesülünk az illetékfizetési kötelezettség alól.

Építési telek, önkormányzati vagy állami lakás vásárlása esetén is ugyanez a helyzet. Ha 35 év alattiak és első lakásvásárlók vagyunk, illetve a vételár nem haladja meg a 15 millió forintot (vagy vállalkozó által épített újépítésű lakás esetén a 30 millió forintot), akkor a vagyonszerzési illetéknek csak a felét kell kifizetnünk.

Ha CSOK támogatást igénylünk az ingatlanvásárláshoz, akkor egyáltalán nem kell illetéket fizetni.

4.     Földhivatali illeték

Nemcsak a vagyonszerzési illetéket kell kifizetnünk, a földhivatal felé is tartozunk egy kisebb 6-10 000 forintos összeggel. A földhivatal bejegyzi a központi nyilvántartásba, hogy az adásvétel megtörtént és az ingatlan a miénk.

5.     Ingatlanos

Nemcsak akkor vehetjük igénybe egy ingatlanos segítségét, ha lakáseladás a célunk. Lakásvásárlás esetén is a segítségünkre lehet egy jó szakember, bár ezt a szolgáltatást sokkal kevesebben veszik igénybe.Ha inkább egyedül intéznénk az ingatlanügyeinket, akkor is foglalkoznunk kell ezzel a kérdéssel, hiszen nagyon sokan ingatlanos segítségével hirdetik a lakásukat. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan érdemes eladnod a lakásodat.

Egy ingatlanos általában 2-2,5 százalékos jutalékot kér el a munkájáért, amit vevőként nekünk kell megfizetnünk. Ha spórolni szeretnénk, akkor érdemes olyan eladót keresni, aki magánemberként árulja az ingatlanját. Ő valószínűleg kisebb összeget fog kérni tőlünk és alkudni is könnyebben tudunk.

6.     Tulajdoni lap

A tulajdoni lapot már akkor érdemes lekérni, ha komolyabban érdeklődünk egy ingatlan iránt. A „szemle” típusú dokumentum csak a jelenlegi adatokat, a tulajdonost és a terheket mutatja meg. Ez azért fontos, hogy egy vissza nem fizetett hitelre vagy egy társtulajdonos létezésére ne az adásvételi szerződés megkötésekor derüljön fény. Ez a dokumentum csupán 1 000 forintba kerül és a Takarnet nevű felületen keresztül igényelhető.

Az adásvételi szerződéshez már hiteles tulajdoni lapra van szükség. Ezt elektronikus formában is igényelhetjük 3 600 forintért. Ha inkább papíralapon szeretnénk megkapni a dokumentumot, akkor 6 250 forintot kell fizetnünk érte. Ezt az ügyvédünk le fogja kérni az adásvételi szerződés előtt és a bank is, ha CSOK-ot vagy lakáshitelt igénylünk.

7.     Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány megmutatja, hogy milyen a lakás energetikai állapota. Ezt a felmérést egy energetikai mérnök végzi el, aki egy 30 és 40 000 ezer forint közötti összeget szokott elkérni a munkájáért. Szerencsére a legtöbb esetben ez a költség az eladót terheli, de azért előfordulhat az ellenkezője is.
Ma már minden adásvételihez kötelezően el kell ezt készíttetni.

8.     Ügyvéd

Az ügyvédet sajnos nem hagyhatjuk ki a szerződéskötésből, ugyanis törvény írja elő, hogy csak rajta keresztül történhet meg az adásvétel. Általában az ügyvéd költsége a vételár 0,5-1 százaléka között mozog, de léteznek fix árral dolgozó szakemberek is. Nincs arra vonatkozó szabály, hogy ezt a költséget az eladónak vagy a vevőnek kell állnia, így rajtunk múlik, hogy miben egyezünk meg. A legtöbb esetben a vevő szokta kifizetni.

9.     Költözés

Ha az ismerősi körünkben senkinek nincs nagyobb autója, vagy csak simán nem szeretnénk bajlódni a cipekedéssel, akkor lehetőségünk van hivatásos költöztetőket megbízni a munkával. Ha mindent bedobozolunk, akkor egy 3 szobás lakás költöztetése nagyjából 50 000 forintból már megoldható. Arra azonban figyelni kell, hogy a különböző cégek nagyon eltérő díjszabással dolgozhatnak.Ebben az útmutatóban sok hasznos tanácsot találsz azokról a hibákról, amiket a legtöbben elkövetnek a költözés során.

10.  Felújítás 

A fejújítás költsége attól függ, hogy milyen mértékű fejújításra szorul az új ingatlanunk Nem mindegy, hogy egy tisztasági festésről vagy egy tetőcseréről van-e szó. Fontos, hogy a nagyobb és bonyolultabb munkálatokat valószínűleg nem tudjuk egyedül elintézni. Ilyenkor a szakember munkadíját is figyelembe kell venni a költségek kiszámításakor.

10 + 1. Előző ingatlan eladása utáni adózás

Ha úgy vettél új lakást, hogy előtte eladtad a régit, akkor az ingatlan eladás adózás fontos téma lesz. Ha az előző lakásodat 5 éven belül többért adtad el, mint amennyiért vetted, akkor jó eséllyel adót kell majd fizetned az árkülönbség egy részre. Ezt tudod csökkenteni számlákkal, de érdemes utánajárnod a részleteknek, hogy ne érjen utólag kellemetlen meglepetés.

Comments are closed.

Navigate