Így védekezzünk a kánikula ellen!

A napokig tomboló hőség miatt a lakás, ház falai rendkívül átmelegedhetnek, és bent is olyan, mintha egy szaunában ülnénk. Ez pedig a közérzetünkre is komoly hatással lehet: rosszul alszunk, stresszesebbek vagyunk, sőt a vérnyomásunk is felmehet. Ráadásul a meleg hatására csökkenhet a fizikai és a szellemi teljesítőképesség is. Ilyenkor igazi áldás, ha rendelkezünk klímával, azonban rengeteg háztartás nem tudja kifizetni egy ilyen berendezés árát, a telepítésről nem is beszélve. Szerencsére nem ez az egyetlen módja, hogy elviselhető hőmérsékletet teremtsünk otthonunkban. Most összegyűjtöttünk néhány szuper tippet, ami segíthet!

Hűsítő textilek
A kánikula ideje alatt nem sok ruhát viselünk magunkon, és éjszaka is maximum egy lepedővel takarózunk. Tény, hogy így valamennyire csökkenthetjük a hőérzetet, viszont nagyon fontos odafigyelni, milyen anyagból készült ruhákat, ágyneműt használunk. Kerüljük a gyapjút tartalmazó darabokat, öltözzünk világos színekbe, és használjunk világos ágyneműt, ezzel is űzve a fényt és a hőt.

Több, ezeréves praktika is létezik az alvás megkönnyítésére. Az egyik legelterjedtebb az ágy lehűtése oly módon, hogy a lepedőt betesszük a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Aki nem tud aludni a hőségben, megpróbálhat a földre teríteni egy matracot. Mivel a meleg levegő felfelé száll, a padlóhoz közelebb valamivel hűvösebb van. Ebben az időszakban érdemes a szőnyegeket is feltekerni, ugyanis ezek a pihe-puha dekorációk nyáron ontják a meleget.

Black out függöny
A kánikulában gyakran az egész napot leengedett redőnyökkel, behúzott függönyökkel próbáljuk elviselni a lakásban. Ha van redőnyünk, talán eszünkbe se jut, hogy a fényáteresztő függönyöket is érdemes átmenetileg sötétítőre cserélni, ezzel is kint tartva minden fényt és hőt. Ráadásul ma már kapható olyan spéci sötétítőfüggöny is, ami 3 rétegből áll: a két bármilyen színű külső réteg közé fekete anyag van varrva, hogy minél több fényt és hőt nyeljen el. Ezek az úgynevezett black out függönyök. Használatukkal is lehet csökkenteni a hőmérsékletet néhány fokkal, ha egész nap behúzva tartjuk őket. 

Védekezés a nap ellen
Ha úgy alakul, hogy a szabadban kell tartózkodni a legnagyobb hőségben, mindenképpen viseljünk szalmakalapot, vagy bármilyen sapkát, kendőt, ami takarja a fejünket és a tarkónkat a káros sugaraktól. A legtöbb napszúrás okozója a fejünkkel folyamatosan érintkező meleg.

A hőség hamar dehidratálttá teheti a testünket. Jobban és könnyebben izzadunk a nyári forróságban, tehát fontos, hogy igyunk több folyadékot, mint átlagosan szoktunk, hiszen a szervezetnek most sokkal nagyobb szüksége van rá.

Ha van erre a közelben lehetőség, keressünk árnyékos helyet és néha pihenjünk meg. Nagyon fontos lehet néhány perc árnyék is egészségünk szempontjából, amikor a fejünk lehűlhet kissé.

Szintén segíthet, ha hideg gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk. Ilyenkor a meleg, nehéz ételek nem is esnek jól. Nyáron minden tele van vitaminnal és élettel. Éljünk a lehetőséggel!

Persze a legjobb módja a kánikula leküzdésének az, ha van egy B-tervünk. Rengeteg olyan kis oázis létezik, akár a nagyvárosokban is, ahol ingyen eltölthetjük az időt és hűvösebb, mint a lakás. Ragadjunk piknik kosarat és irány a természet!

Comments are closed.

Navigate