Különleges nyári vízi sportok!

Nyáron végre a szabad ég alatt, a hűsítő vízben is hódolhatunk a mozgás szenvedélyének. Ha épp egy új sportág kipróbálásán gondolkozol, de nem tudod, melyikbe kezdj bele, akkor íme néhány szuper tipp!

Sportos életmódunk akkor lesz igazán örömmel és kihívásokkal teli, ha új sportágakat is ki merünk próbálni. Most összeállítottunk egy szuper nyári sportbakancslistát, egyrészt, hogy továbbfejlesszük magunkat, másrészt, hogy remekül szórakozzunk!

A nyugalom szerelmeseinek

Kajak
A kajakot először eszkimók használták, majd később terjedt el a világban és vált olimpiai sportággá. Létezik belőle egy, de akár több személyes is. Ha egy nem túl extrém, inkább nyugodt sportot szeretnénk űzni, mindenféleképpen próbáljuk ki. Amellett, hogy erőnlétünknek is jót tesz, kiváló relaxációs sportág. Ráadásul ez azok közé a mozgásformák közé tartozik, amit elég sok tavon, folyón megtalálhatunk és kipróbálhatunk.

SUP
A SUP, vagyis a Stand Up Paddle, magyarul leginkább állószörföt vagy állva-evezést jelent. Ez a szuper nyári sport egy olyan mozgásforma, amit bárki, korra és nemre való tekintet nélkül kipróbálhat, és örömét lelheti benne. Manapság már számos típusa létezik, és a SUP-ot rengeteg dologra használhatjuk. Vízitúrázástól, a kardió edzésen át a jógáig, akár még horgászathoz is kitűnő megoldás. Első látásra talán nem tűnik könnyűnek megállni a deszkán, azonban hamar megtanulható. Aki pedig bátortalanabb, akár térdelve, vagy a deszkán ülve is evezhet. Egy biztos: ez a sport amellett, hogy fejleszti az egyensúlyérzéket, szintén szuper relaxációs program, ha szabadulnánk a hétköznapok nyüzsgéséből.

Az adrenalin szerelmeseinek

Windsurf
A szörf továbbfejlesztése, a deszkára egy háromszög alakú vitorlát erősítettek, így ki lehet használni a szél nyújtotta lehetőségeket is a hullámok mellett. Az alapelv is hasonló a szörfhöz: szeles, viharosabb időben látjuk a legtöbb windsurföst a vizeken, hiszen ekkor keletkeznek nagy hullámok, amiket meg tudnak lovagolni.
Magyarországon a Balaton erre a legmegfelelőbb hely, de akár Miskolc közeli tavakon, a Velencei-tavon is kipróbálhatjuk magunkat.

Rafting
A rafting, vagy másnéven vadvízi evezés, során a résztvevők 4–12 fős felfújható, nagyon erős gumicsónakban ülve zuhatagos folyón eveznek végig. Ezt a speciális csónakot eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, azonban hamar rájöttek, hogy extrém sportként is remekül hasznosítható. Bár itthon a vízi adottságok miatt nem űzhető, de a környező országokban, például Ausztriában, Szlovákiában vagy Szlovéniában gyönyörű helyszínek várják az adrenalin szerelmeseit. Mivel a sodrás miatt nagy a sérülésveszély, kötelező a védőfelszerelés viselése.

Wakeboard
Ha érdekelnek a vízi sportok, érdemes kipróbálnunk a wakeboardozást, ugyanis – bár a neve mellé illeszthető az extrém sport jelző – megtanulni nem olyan nagy ördöngösség, ráadásul hatalmas sikerélményekkel járhat. Feltalálása egy müncheni mérnöknek és egy vállalkozó kedvű fiatalnak köszönhető. 
A hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sport a vízisíhez hasonló, csak itt egy a szörfnél jóval kisebb deszkán kell megállnunk, és valamilyen vontató eszköz kötelébe kapaszkodva siklunk a víz tetején. A vontató lehet motorcsónak, azonban ezt csak kevés vízen engedélyezik. Éppen ezért számtalan vízparton zárt kötélpályákat építettek, ahol körbe-körbe vontat egy kötél. Tény, hogy így kicsit kiszámíthatóbb, azonban ugyanolyan élmény és adrenalinbomba.

Ez a nyár a pandémia miatt talán még inkább arra sarkall minket, hogy minden szabadban és a barátokkal közösen töltött pillanatot kiélvezzünk, a sport öröméről nem is beszélve. Merjünk új mozgásformákat kipróbálni, hogy minél több élményt zsebelhessünk be!

Comments are closed.

Navigate