Vásárlás és divattippek Király Linával

Az elmúlt hónapban Király Lina adott nekünk ötleteket a fenntartható divattal, másik nevén a slow fashion-nel kapcsolatban. A tudatos fogyasztás az életmódjának része, egyéniségének egyik kifejező eszköze – erről és ennek módjáról osztott meg ötleteket a Jófogás követőivel.

Király Linával – vagy ahogy az instán a követői ismerik, @linaxxpanni – a Feneketlen-tónál találkoztunk, és már rögtön az aktuálisan hordott szettjére terelődött a szó. „A kabát? Természetesen használtan vettem – kicsit talán nagy, de egy laza pulcsival hordva tökéletes a mérete, és ami a legfontosabb, garantáltan egyedi, még egy ilyen ruhadarab biztosan nem jön szembe az utcán!

Lina már évek óta tudatosan építi a brandjét az online térben, először barátnőjével, Pannival együtt, most már viszont egyedül csinálja. Jelen van az Instagram mellett a YouTube-on is, ahol a divat mellett több érdekes témában is megoszt videókat. „Megmutatom az életem és az érdekes dolgokat, amik velem történnek, plusz a számomra fontos témákról is beszélek, például az egészséges életmódról, a tanulásról vagy a sportról. A környezetvédelem és az újrahasznosítás kérdésköre is nagyon közel áll hozzám, a hulladék újra felhasználásától egészen a használt árucikkek új életéig.

Ahogy Lina is említette, egy megunt szobanövény vagy éjjeliszekrény mellett igazi kincseket is lehet találni a Jófogáson, ha az ember tudatosan keres egy-egy új ruhadarabot magának. „Mostanában egyre többen nyitnak a vintage, avagy használt ruhák vásárlása felé, mert nem szeretnék másokon is ugyanazokat a darabokat látni, plusz a zöld gondolkodás elterjedésével ez a környezetvédelmet is elősegíti. Nem a fast fashion boltokból vásárolunk, hanem új életet és esélyt adunk egy más számára haszontalanná vált ruhadarabnak.” Persze az sem elvetendő szempont, ha egy kabátból csak egy van a városban, és azt az egy példányt ráadásul nagyon jó áron fogtad ki! Lina egyébként arról is beszámolt, hogy egy-egy turkálós körút során egész komoly „harc” alakul ki közte és a barátnői közt, hiszen az egyetlen példányban rendelkezésre álló ruhánál dönteni kell, hogy ki is lesz a méltó jövendőbeli tulajdonosa…

Persze a hagyományos turkálók mellett egyre erősödik az online cserebere és árusítás mozgalma is, viszont nem árt, ha némi tudással is felvértezzük magunkat, mielőtt rákattintunk a „Megveszem háztól házig szolgáltatással” gombra! „Érdemes nagyobb méretű darabokat válogatni, ha az ember S-es méretet hord, nyugodtan vegye meg az M-es kabátot, hiszen egy plusz réteggel mindjárt hordható lesz az adott ruhadarab, míg egy szűk ruha sosem lesz az igazi.” Lina továbbá olyan tippet is adott, hogy a fehér darabokat ő inkább nem veszi meg előzetes megtekintés nélkül, mivel azoknál nem lehet pontosan tudni, mennyire átlátszóak, mennyire kényesek élőben, ilyenkor érdemes egy személyes találkozót összehozni. Kiegészítők terén is érdemes körülnézni a Jófogás appban, hiszen régi-új kabátunkhoz vagy ingruhánkhoz egy egyedi övet vagy kitűzőt is könnyen találhatunk a hirdetések között.

Mivel a divat ismétli önmagát, ezért az olyan retro ruhadaraboktól sem kell félni, amik még a nagyszüleink családi képein is szerepelhettek: ha van egy határozott stílusunk, bármilyen ruhadarabot lehet stílusosan hordani a megfelelő kiegészítővel!

Lina a ruhák és divattippek mellett arról is mesélt, hogy milyen hasznos volt a Jófogás az egyetemi évek alatt: a boltban drágán kapható tankönyvek nagy részét ugyanis szintén másodkézből szerezte be! „Már korábban is árultam könyveket és órákat is a Jófogáson, de a könyvek tudatosabb adásvétele az utóbbi években lett igazán fontos számomra. A lexikonok és tankönyvek például tipikusan az a fajta árucikk, amivel hatékonyan tehetünk a környezetvédelemért, hiszen ha már végeztünk a tanulmányainkkal és nem szeretnénk vaskos köteteket porfogóként tárolni a könyvespolcunkon, a következő egyetemi generáció számára nagyon hasznosak tudnak lenni, és még az árukat is tartják!

Próbáld ki te is a Jófogás applikációját – meg fogsz lepődni, mennyire egyszerű pénzzé tenni a használaton kívüli ruhadarabjaid és tárgyaid, plusz ki tudja, könnyen lehet, hogy te is találsz majd olyan kiegészítőket a hirdetések között, amikbe azonnal beleszeretsz!

Comments are closed.

Navigate