Legyen az úszás a következő hobbid!

Az úszás megnyugtat, ellazít és minden izmot megmozgat. Az egyik legegészségesebb sport mind közül, így nem csoda, hogy sokan szeretettel űzik. Kíméli az izületeket, fejleszti a légzőszervrendszert és az állóképességet. Amellett, hogy rengeteg érv szól mellette, mégis igényel némi felkészülést, mielőtt új hobbinkká válik. Íme néhány tipp, hogyan vágjunk bele!

A modern ember folyton rohanásban van, és hajlamos arra, hogy elfelejtsen kikapcsolni a hétköznapokban. Ezért is fontos, hogy olyan sportot vagy sportos hobbit találjunk, ami valamilyen szinten elizolálhat minket a külvilágtól, nem csöröghet be közben a mobilunk, és csak magunkra koncentrálunk amíg végezzük. Az úszás ezeket a kritériumokat tökéletesen kiszolgálja. Garantáltan csökkenti a stresszt és egyes kutatások szerint még meg is fiatalítja az embert. De mire lesz szükségünk hozzá?

A tökéletes fürdőruha
Itt nem sok szabályt kell betartanunk. A férfiaknak úszáshoz célszerű fecskét választani, hiszen a bő strandnadrágokat nem úszáshoz találták ki. A lányoknak mindjárt javasolt kettőt is vásárolni. Egy fürdődresszt az úszáshoz, egy bikinit a napozáshoz. Ha két kör úszás közben szeretnénk a napon lazítani, semmiképpen ne felejtkezzünk meg a naptejről! Amennyiben ismét csobbanni szeretnénk, zuhanyozzunk le előtte alaposan.

Az úszósapka a rakoncátlan fürtöknek
Nem minden uszodában előírás az úszósapka viselése, de akik rendszeresen járnak fedett vagy nyitott uszodába, ismerik az íratlan szabályokat. Egyrészt valóban megkíméli a tincseket a klóros víz negatív hatásaitól, és az sem utolsó szempont, hogy nem tapad rá egy kósza, kihullott hajszálunk sem a szomszéd sávban úszóra. Hogy melyik márka vagy típus, ami elnyeri a tetszésünket, az bizony már a puding próbája. Ugyanakkor nem szabad túl szorosat választani, mert nem csak kényelmetlen lesz, de ha nem megfelelő méretű, úgyis lecsúszik a fejünkről.

Úszószemüveg
Talán nem ez a legdivatosabb viselet a világon, és valóban nem is áll jól senkinek, ugyanakkor nagyon hasznos holmi. A medence látványa belülről egy plusz vizuális élmény, de ennél praktikusabb szempont, hogy segít tájékozódni a víz alatt, illetve a klóros víz sem csípi ki az úszó szemét. A legmodernebb darabok már az UV-sugárzástól is védenek és taszítják a párát. A szemüveg-próba titka, hogy vásárlás előtt fel kell próbálni. Ugyanis ahogy egy jó cipőnél, itt is egy kis idő eltelte után tudjuk megállapítani mennyire kényelmetlen viselet. Ha nyomja az orrnyerget, vág a gumipánt, az később is fájdalmas élmény lehet.

Pihe-puha törölköző
Törölközőt választani nem tűnik túl nehéz feladatnak, pedig ha sokáig nyúzzuk majd úszások után, akkor mindenképpen érdemes egy minőségi darabot választani. De miből készüljön? Frottír, bambusz, mikropamut vagy organikus? A szakértők szerint csak az a fontos, hogy jó nedvszívó képessége legyen. Érdemes 100% pamutot választani, noha ezek lassabban száradnak, jobb érzés belebújni, és jobban szívja a vizet is. Fürdőköpenyből is akad bőven választék, szintén találunk pamutot és mikroszálas modellt is. Ráadásnak egy biopamut termék extra hőtartással gondoskodik arról, hogy edzés után kiszállva a medencéből ne fázzunk.

Az alapfelszerelés mellé gondoskodnunk kell még egy pár kényelmes, vízálló papucsról is, hajkeféről, hajszárítóról, esetleg egy kis fehérjepótlásról és persze egy sporttáskáról, amibe ez mind belefér. Ami már a luxus kategóriába tartozik, az a vízálló mp3 lejátszó. Ha valaki nem akar plusz pénzt fektetni ebbe, amíg bele nem szeret teljesen ebbe a sportba, akkor senki nem fogja ezt számon kérni rajta. Ugyanakkor különleges élmény futólista helyett, úszáshoz passzoló zenelistát összeállítani, így a vízben sem kell lemondanunk a zenehallgatásról. 

Összességében az úszás olyan hobbivá válhat, amit télen-nyáron rendszeresen űzhetünk, és testünk meghálálja majd az intenzív, de ízületeket kímélő testmozgást.

Comments are closed.

Navigate