Babakocsi vásárlás? Megmutatjuk mi alapján válassz!

A baba érkezése előtt, az egyik legnehezebb feladat kiválasztani a megfelelő babakocsit, ugyanis rengeteg, eleinte jelentéktelennek tűnő részletet is figyelembe kell venni, amire talán az elején nem is gondoltunk. Ebben próbál segíteni cikkünk, melyben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat.

Egy gyerkőc érkezése mindig hatalmas öröm egy család számára, ami komoly előkészületeket igényel. A babaszoba berendezése, megfelelő kiságy vagy pelenkázó kiválasztása mellett az egyik legkardinálisabb kérdés a babakocsi kiválasztása. Ez nem is csoda, hiszen legalább két évig ez lesz az egyik legfontosabb tárgy a gyermek és a szülők életében is. Fontos leszögezni, hogy tökéletes babakocsi nincsen, és a hatalmas választék is könnyen összezavarja a leendő szülőket, de tippjeinkkel talán könnyebben megy majd a döntés.

Lányos, fiús, unisex?
Ma már kevés olyan babakocsit lehet kapni, amelynek kifejezetten fiús vagy lányos színe van. A legtöbb gyártó már semleges színekben gondolkodik, hiszen egy jó babakocsit általában a testvérek megöröklik egymástól, ráadásul egyre divatosabbá válnak a semleges színek, mint a szürke, bézs vagy barna. Itt azonban azt is fontos figyelembe venni, hogy a babakocsi milyen igénybevételnek lesz kitéve. Ha például sokat rakjuk autóba, óhatatlanul is könnyebben koszolódik, így érdemes egy sötétebb színű verzióban gondolkodnunk. Természetesen a mai babakocsik huzata már levehető, mosható, könnyen tisztítható, sőt egyes típusokhoz cserélhető huzatokat is választhatunk, így nem kell kompromisszumot kötnünk egy színnel sem. 

Funkció szerint
A legelső babakocsi amire szükség lesz, egy újszülött babakocsi, amiből létezik kétfunkciós, háromfunkciós, és újabban négyfunkciós is. Ezeket összefoglaló néven multifunkciós babakocsiknak hívják. A legjobb babakocsik már többfunkciósak, így nincs szükség külön fekvő (mózes) és ültethető babakocsira, majd sportkocsira, hiszen egy vázra mindhárom funkciónak megfelelő ülésrészt könnyedén felszerelhetjük. Könnyen variálható babakocsinál még az autósülés (babahordozó) is rögzíthető a vázhoz, így ha úton vagytok, akkor elég csak a vázat összecsukva az autóban szállítani, majd a babahordozót hozzákapcsolni.  Ilyen a travel system is. Ez megkönnyíti a mindennapokat, különösen akkor, ha sokat jövő-menő család vagytok.

Ezen kívül létezik még futó babakocsi is, melyet a sportos anyukáknak, és gyerekeknek találták ki. A babakocsit újszülöttek nem használhatják, mert a háttámlája nem dönthető vízszintesig. Ezek a típusok általában három kerekűek, elöl egy, hátul kettő nagy kerékkel. A kicsiknek 9-12 hónapos korától ajánlott a használatuk.

További előnyei ennek a fajtának, hogy könnyen irányítható, egyszerű szállítható, hiszen pillanatok alatt össze lehet csukni és viszonylag alacsony az áruk is, ráadásul akár 3 éves korig is használhatók.

Plusz tippek, amiket fontos szem előtt tartani
Bár az első a baba kényelme, ne feledkezzünk meg, saját igényeinkről sem mielőtt választunk.

  • Ha például valaki magas, akkor elengedhetetlen, hogy a kocsi karja állítható magasságú legyen.
  • Ha a család sokat utazik autóval, akkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy könnyen összecsukható legyen kisebb méretűre is és elférjen a család autójában.
  • Ha sokat fogunk a természetben vagy hepehupás talajon járni vele, akkor érdemes olyat választani, amelynek nagy, felfújt kerekei vannak, amik elnyelik a rázkódást. A kisebb, bolygó kerekek viszont városi sétákon jönnek jól.
  • Végül, ha már megvan a kiszemelt babakocsi, nézzük meg, hogy milyen kiegészítőkkel bővíthető, nem szabad ugyanis lemondani a tárolási lehetőségekről sem, hiszen ahogy cseperedik a baba, annál több mindent viszünk magunkkal a sétára vagy éppen útba ejtünk egy bevásárlást.

Tehát összegezve a választás sorrendjét, talán először azt kell eldöntenünk melyik típus illik leginkább az életvitelünkhöz, ezután a típuson belül, az egyéb funkciók és extrák átvizsgálása és a megfelelő szín kiválasztása után, rálelhetünk a számunkra tökéletesre, hogy aztán együtt indulhassunk útnak, egy csodálatos kaland részeként.

Comments are closed.

Navigate