6 tipp a békés beszoktatáshoz

A szeptemberrel beköszöntött a bölcsödei és óvodai beszoktatások izgalmas, de kihívásokkal teli időszaka is. Az első, szülővel töltött napok segítenek a kisgyermeknek alkalmazkodni az új környezethez, és könnyebbé teszik a felnőttek számára is az elválást. Alábbi blogcikkünkben olyan hasznos tanácsokat szedtünk össze, amelyekkel gördülékenyebb lehet a beszoktatás időszaka.

1. Elengedhetetlen a felkészülés!

A gyermekek számára fontos, hogy az életüket érintő nagy változásokról beszélgessünk velük, felkészítsük őket – lehetőleg fokozatosan és minél előbb. Nyugodtan meséljük el nekik a saját, gyermekkori élményeinket: az óvodai vagy bölcsödei beszoktatást, az ott kötött barátságokat, a napirendet, rituálékat (pl. naposság, ünnepek). Válasszuk ki velük közösen az ágyneműt, az ovis zsákot, a váltás cipőt. Segíthetnek abban is, hogy a jelüket az összes holmijukra felvigyük, például ovis jelpecsét, textilfilc vagy rávasalhatós minták segítségével.

2. Közös látogatás az oviban

Emellett igencsak ajánlott, hogy a gyermek, a szülővel közösen látogasson el az intézménybe – még a beszoktatás megkezdése előtt. Ismerkedjen meg az épülettel, a csoporttermével, a leendő óvónénijével és a rengeteg játékkal. Ez a tapasztalat ráadásul a szülők számára is megkönnyíti az elválást, hiszen az óvodai és bölcsődei dolgozók megismerésével erősödik a bizalom, ami aztán a kicsikre is átsugárzik.

ovisok és óvónő
Forrás: Pexels / Jan Krukau

3. A beszoktatás kerüljön be a játékokba, mesékbe

Szerencsére a beszoktatás folyamatát már számos mese- és foglalkoztatókönyv tudja segíteni. Ezeket érdemes akár már néhány héttel a beszoktatás előtt elkezdeni a gyermekkel együtt nézegeti, az esti lelassulás elengedhetetlen rituáléjába beleszőni. Emellett az otthoni játékokba (pl. bábozás, szerepjáték közben) is érdemes tudatosan bevonni az óvodával, elválással kapcsolatos témákat.

4. Elválási rituálék

Szülőként érdemes kialakítanunk néhány pozitív, elválási rituálét. A megszokott ismétlődés biztonságérzetet ad a gyermeknek, illetve segít csökkenteni az búcsú körüli huzavonát, ami a beszoktatás ideje alatt, de akár később is előfordulhat. Lehet ez egy közösen elmondott mondóka, egy búcsúölelés vagy -puszi is. Fontos továbbá, hogy mondjuk el a gyermek számára is érthető módon, hogy mikor (pl. délutáni alvás után) és ki fog jönni értük, majd ehhez tartsuk is magunkat!

5. Átmeneti tárgyak

A szülőtől való elválás mindig nehéz egy gyermek számára. Ebben segíthetnek az ún. átmeneti tárgyak, amelyeknek a közelsége a biztonságos otthonra, családra emlékezteti, megnyugtatja a kicsit, és egyben el is kísérheti az oviba. Lehet ez a jól megszokott cumi, alvós állatka, de akár egy személyes tárgy anyától/apától.

alvós állatka a beszoktatáshoz
Forrás: Unsplash / Kelly Sikkerma

6. Érzelmi támogatás a beszoktatás ideje alatt

A beszoktatás ideális esetben egy egy-két hétig tartó, fokozatosságon alapuló folyamat. Ennek lényege, hogy a szülők elkísérik a gyermekeiket az óvodába, bölcsődébe, majd fokozatosan egyre hosszabb ideig hagyják őket ott a gondozókkal. Ilyenkor érdemes következetesnek, ugyanakkor türelmesnek maradni: a gyermekek számára időbe telik az új környezet és rutin megszokása, és minden kicsinek megvan a maga tempója. Bátorítsuk őket az érzelmeik és a tapasztalataik megosztására, amennyiben pedig feszültséget, idegességet tapasztalunk, legyünk rugalmasak, és vegyünk vissza a beszoktatás üteméből. Ilyenkor sok kisgyerek bújóssá válik, jobban igényli a közösen töltött, minőségi időt. Tegyünk ezeknek eleget a legőrültebb napokon is!

Comments are closed.

Navigate