Használt gyerekjáték? Ezeket válaszd!

Minden évben május utolsó vasárnapján, ezúttal 29-én ünnepeljük a nemzetközi gyereknapot. E jeles esemény alkalmából nemcsak az országszerte megrendezésre kerülő családi napokra érdemes ellátogatni, hanem a legkisebbeket meg is lephetjük néhány régóta vágyott különlegességgel. A Jófogás most összeszedte a legjobb használt gyerekjáték ötleteket!

1. Trambulin

Nincs a világon olyan gyerkőc, aki ne élvezné a fékevesztett ugrabugrálást. A trambulin ráadásul remek eszköz a felesleges energiák levezetésére is, emellett pedig a sportosabb gyerekek különféle trükkök elsajátítására is használhatják. A sporteszköz ugyan viszonylag sok helyet igényel, de szerencsére a kertünk vagy otthonunk adottságainak megfelelően különböző méretűeket is választhatunk, akár védőhálóval ellátva. Fontos, hogy amennyiben a használt gyerekjáték mellett döntünk, az adásvétel lebonyolítása előtt mindenképpen ellenőrizzük le a rugók, az ugrálófelület és a tartószerkezet állapotát. Emellett alaposan győződjünk meg arról is, hogy minden tartozék megvan a trambulin helyes felállításához.

Használt gyerekjáték: trambulin
Forrás: Unsplash / Elisa Kennemer

2. Babaház és játékkonyha

A hagyományosan „lányosnak” tekintett játékok valójában nemektől függetlenül is elképesztő fejlesztő hatással bírnak. A babaház és a játékkonyha jellemzően a 2-7 éves kor közötti gyerekek szerepjátékokra való hajlandóságát segíti. A különböző szabályok és normák elsajátítása mellett erősíti a kicsik képzelőerejét, nyelvi és szociális képességeit, emellett pedig szorongásoldó hatással bír. Ha tehetjük, válasszunk természetes anyagokból, például fából készült babaházat, amibe változatos bútorokat, berendezési tárgyakat is vásárolhatunk, de kreatív szülőként akár készíthetünk is. A használt gyerekjátékot persze a vásárlás után alaposan tisztítsuk meg, a babákat és a textíliákat pedig fertőtlenítő mosással mossuk ki.

3. Lego és Duplo

Onnantól kezdve, hogy a gyermekek képesek a kezükbe venni tárgyakat, ösztönszerűen elkezdenek alkotni is. A rajzoláson és építkezős játékokon keresztül pedig nemcsak a mozgáskoordinációjukat és a kreatív problémamegoldó képességüket fejlesztik, hanem a képzelőerejüket is. Hiszen a kezük nyomán új világok, építmények születnek, amiket aztán a fantáziájuk szülötteivel, szerepjátékok sokaságával népesítenek be. A Duplo a kisebb korosztály számára kitalált építőjáték, melyben az elemek elég nagyok ahhoz, hogy ne lehessen lenyelni őket. Míg körülbelül 4 éves kortól következhet a kisebb darabokból álló, több kombinációs lehetőséget nyújtó Lego. A legjobb, ha használt gyerekjáték esetén egy ömlesztett, vegyes készletet veszünk, ezek ugyanis jobban fejlesztik a kicsiket, mint a megadott sablonok szerinti építkezés.

Használt gyerekjáték: LEGO
Forrás: Unsplash / Amelie Mourichon

4. Kültéri sporteszközök

Május végével hivatalosan is beköszönt a nyár, ilyenkor pedig – a déli órák kivételével – a legjobb, ha a kicsik az idejük nagy részét a szabad levegőn, jó sok mozgással töltik. Ez nemcsak kellemesen lefárasztja őket, de erősíti az immunrendszert, a magabiztosságot, a találékonyságot, a felfedezési vágyat és természetesen oldja a szorongást. Mindebben pedig bátran támogathatjuk a gyerekeket használt gyerekjátékok ajándékozásával is. Például egy régóta áhított görkorcsolyával, rollerrel, gördeszkával vagy biciklivel. Fontos, hogy mindig a gyermek tudásszintjének és méreteinek megfelelő, jó állapotú darabot válasszunk, és ne habozzuk beszerezni a kültéri sportoláshoz szükséges védőfelszerelést sem.

Comments are closed.

Navigate