6 tipp a befőzéshez: a sterilizálástól a dunsztolásig

A nyári gyümölcsök és zöldségek szezonjával beköszöntött a konzerválás ideje is, legyen szó paradicsom, sárgabarack vagy épp lecsó befőzéséről. Az üvegbe zárt finomságok elkészítésénél azonban nem árt néhány apróságra odafigyelni, hogy később is teljes értékűen élvezhesd az éléskamrád rejtette kincseket. A Jófogás most összeszedte a legfontosabb befőzési tippeket!

1. Sterilizálj!

Amennyiben megrögzött környezetvédőként te is minden kiürült befőttesüveget elteszel, akkor jó hírünk van: a befőzési szezonnal remekül újra tudod őket hasznosítani! Ha azonban a kamrád polcai épp nem roskadoznak az üres üvegektől, bátran nézz körül a Jófogáson, de ilyenkor a legtöbb élelmiszerbolt kínálatában is be tudod szerezni a konzerváláshoz szükséges alapfelszerelést.

A befőzés egyik legfontosabb szabálya, hogy a lekvárokat, szörpöket és kompótokat mindig alaposan megtisztított, steril üvegekbe töltsd. A csírátlanításhoz élhetsz nagyanyáink bevált praktikájával, miszerint egy nagy lábosban, kb. 10 perc alatt kifőzöd az üvegeket, de modern háziasszonyként a mikrót vagy a mosogatógép magas hőfokú programját is választhatod. Fontos, hogy a már steril tárolókat kizárólag kívülről fogd meg!

A befőzés első fázisa: sterilizálás
Forrás: Unsplash / Rob Sheahan

2. Készítsd elő az alapanyagokat!

Bármit is szeretnél befőzni, mindig kiváló minőségű gyümölcsöket és zöldségeket válassz. Természetesen az ízvilágra, a vegyszermentességre és vitamintartalomra gondolunk, nem az esztétikumra, hiszen az alapanyagokat úgyis fel kell aprítanod és megfőznöd. A gyümölcsöket és a zöldségeket mindig alaposan mosd meg, majd távolítsd el a szárakat, csumákat, meggy vagy sárgabarack befőzés esetén pedig számolj a magozással is. Lecsó befőzésénél az aprítás meggyorsításához bátran használhatsz konyhai robotgépet is. A befőző fazekad mindig legyen jó nagy, és egy percig se vedd le a szemed a benne fortyogó finomságról: folyamatosan kevergesd, nehogy odakapjon!

3. Alakítsd a befőzést a saját ízlésed szerint!

A befőzés egy viszonylag egyszerű, ám annál kreatívabb konyhai folyamat. A neten számos különleges lekvár, szörp vagy kompót receptet találsz, de fontos, hogy olyat készíts, amit valóban el fogtok fogyasztani. Hiszen nincs annál bosszantóbb, amikor a kemény munkád gyümölcse még négy év múlva is a kamra polcán árválkodik.

Savanyúság vagy épp paradicsom befőzés
Forrás: Unsplash / Micah Tindell

Az egészséges életmód jegyében az eltett finomságokat édesítheted cukor helyett eritrittel. Ha pedig a különleges ízekre is nyitott vagy, sárgabarack befőzésénél használhatsz fűszereket vagy gyógynövényeket is: például chilit, szegfűszeget vagy levendulát. Ha szeretitek a csípős ízvilágot, lecsó befőzésénél keverj a zöldségek közé hegyes erős paprikát is. Paradicsom befőzés esetén ne habozz friss bazsalikomot, oregánót és borsot is használni a mediterrán ízvilág eléréséhez.

Állag tekintetében szintén a család ízlése legyen a meghatározó. Ha a folyós lekvárokat kedvelitek, használj kevesebb zselésítő anyagot. Ha pedig a darabos dzsemek helyett inkább lágyabb világ felel meg nektek, akkor a megfőzött lekvárt az üvegekbe töltés előtt keverd át egy fém nyakú botmixerrel.

4. Ne feledkezz meg a vákuumról!

Miután elkészültél a főzéssel, és a forró finomságot betöltötted az üvegekbe, zárd le őket alaposan, majd fordítsd fejjel lefelé. 5-8 percig pihentesd így a befőttesüvegeket, így ugyanis vákuum keletkezik bennük, ami légmentesen lezárja a forró folyadék által még egyszer csírátlanított kupakot.

5. Irány a dunszt!

Lekvárok, szörpök és kompótok esetében a hőkezelés utolsó fázisa az ún. száraz dunszt, amikor a főzet saját melege végzi el a végső csírátlanítást. Ilyenkor a még forró anyagot kell beleöntened a steril üvegekbe, majd miután a vákuumozási folyamaton túlestél, az üvegeket alaposan tekerd be néhány réteg újságpapírba, illetve takaróba, és 2-3 napig hagyd, hogy lassan hűljenek ki.

Comments are closed.