4 érv a mosható pelenka mellett

Június 5-én ünnepeljük A környezetvédelem világnapját. A napjainkban felfutó zöld irányzatokkal egyre többekben tudatosul a mindennapi élet fenntarthatóságának fontossága, de a diskurzus ritkábban terjed ki a baba-mama témákra. Pedig hulladékcsökkentésre és erőforrás-kímélésre erre a területen is bőven van lehetőség: például a pelenkázás terén. A Jófogás most összeszedte, miért érdemes megfontolni a mosható pelenka használatát.

1. A mosható pelenkával óvod a környezetet

Nincs szemét,

csak szép fenék!

A mosható pelenka (aka mosi vagy mosipelus) közösségekben nem véletlenül terjedt el a fenti mondás. A legtöbben ma ugyanis kifejezetten környezettudatossági okokból döntenek a nagyanyáink idejében már jól bevált, de azóta persze sok ponton modernizálódott pelenkák mellett. Egy tanulmány szerint egy gyermek átlagosan 4-6.000 pelenkát használ el a szobatisztulásig. Ez a sok esetben kényelmes, ám rendkívül környezetszennyező eldobható verziók esetében akár 1 tonnányi, veszélyes hulladéknak minősülő műanyagot jelent. Az ilyen típusú szemét pedig a világ biológiailag nem lebomló hulladékának csaknem 30%-át teszi ki.

Mosható pelenka csomag
Forrás: Freepik

Emellett nem árt számolni a pelenkák használatával járó víz- és energiafelhasználással is. Bár a mosható pelenkákat valóban néhány naponta, legalább 60 fokon mosni kell, a használatuk még így is kevesebb erőforrást emészt fel, mint az eldobhatók előállítása. Ez különösen igaz, ha a tisztítási folyamatban nem használsz szárítógépet.

A mosható pelenka csomagok kisebb ökológiai lábnyoma természetesen még tovább fokozható, ha a szett nem csupán egy, hanem több gyereket is kiszolgál. Például megörökli a kistesó, vagy használt mosható pelenkát veszel, netán a szobatisztulás és egy alapos fertőtlenítés után el is adod őket.

2. Spórolhatsz vele

Egy kisgyermek érkezése mindig plusz kiadásokat jelent a család számára. Ezeknek a költségeknek igen jelentős részét teszi ki az első 2-3 év pelenkavásárlása is, ami márkától függően akár évi 100.000 Ft-ra is rúghat. Bár a mosható pelenka csomagnak van egy nagyobb, egyszeri beruházási költsége (kb. 50-70.000 Ft), de a legtöbb típus egyméretes, így a pelenkás korszak végéig kiszolgálja a családot. Arról nem is beszélve, hogy nincs több pánikolós rohangálás a boltba, mert „épp elfogyott a pelenka, és elfelejtettetek venni„…

A szett ára természetesen még jobban megtérül, ha a tesó is hordhatja, vagy a szobatisztulás után eladod egy következő „mosipopónak”. Ha sokallod az egyszer kifizetendő, nagyobb összeget, bátran járj utána, hogy a helyi önkormányzat pénzügyileg támogatja-e a mosizást, vagy nézz körül a Jófogáson a használt mosható pelenka kategóriában!

Használt mosható pelenka a Jófogásról
Forrás: Unsplash / Padmavathi Ashok Kumar

3. Kedvezel a baba fenekének

Bár a mosható pelenka mosása, teregetése és töltése egy véget nem érő mókuskeréknek tűnhet, az igazság az, hogy nemcsak a környezetnek és a pénztárcádnak, de a babád bőrének is kedvezel vele. A mosható pelenkákat jellemzően gyakrabban kell cserélni, így a kicsi feneke nem ázik az órák óta gyűlő pisiben, illetve nem érintkezik azokkal a vegyszerekkel sem, amik az eldobható verzióban megtalálhatók. A mosható pelenkában így minimálisra csökken a pelenkakiütés, ezért a popsikrémet is el lehet hagyni, amivel persze még inkább jót teszünk a bolygónak és a családi kasszának.

Bár a mosható pelenka által nagyobbnak tűnhet a popsi, az igazság az, hogy a használatuk nem akadályozza a mozgásfejlődést, és a széles terpesz kifejezetten jót tesz a csípőfejlődésnek. Ezek a típusú pelenkakülsők rendszerint PUL vagy gyapjú anyagból készülnek, így remekül szellőznek is. Nyáron 2-3 fokkal hűvösebb van bennük, mint a műanyagtartalmú eldobhatókban. Ez elsősorban a kisfiúknak kedvez, ugyanis a férfi szaporítószerveknek nem tesz jót a magasabb hőmérsékletű aszalódás. A mosható pelenka csomag a popsin ráadásul biztonsági szerepet is betölthet. Az éppen járni tanuló totyogók ugyanis így egy párnához hasonlóan puha felületre huppanhatnak, ha épp elvesztik az egyensúlyukat.

Mosható pelenkában szebb a babafenék
Forrás: Unsplash / Laura Ohlman

4. A mosható pelenka szebb

Bár elsőre ijesztő lehet a rengeteg féle mosható pelenka betét, fazon és márka, némi kísérletezés után bárki rátalálhat a babájának leginkább megfelelőre. Szerencsére a magyar mosható pelenka közösség is rendkívül segítőkész és támogató, így nemcsak tanácsért lehet hozzájuk fordulni, de a helyi mosipelus klubból akár próbacsomagot is bérelhetsz.

Ha megvan a tökéletes fazon, akkor az ízlésednek megfelelően össze is állíthatod az álomkészletet. Lehet egyszerű és letisztult, virágmintás-csajos, vagy épp apa kedvenc rockegyüttese, videójátéka is visszaköszönhet a gyerkőc popsiján. Az biztos, hogy ő lesz a legmenőbb baba, amikor nyáron kivillan a mosi a strandon vagy épp a játszótéren!

Comments are closed.

Navigate