Esküvői dekoráció házilag: ezek a legjobb tippek!

A nyárral hivatalosan is beköszöntött az esküvőszezon. Aki épp a Nagy Nap szervezésén pörög, pontosan tudja, hogy a jelenlegi árak mellett egy lakodalmat aligha lehet fillérekből megúszni. A költségeket azonban számos ponton lehet és érdemes is fogni – például úgy, hogy az esküvői dekorációt házilag készítjük el. Szuperkreatív, „csináld-magad” menyasszonyok előnyben!

1. Az ültetési rend és a névkártyák

A nagyobb létszámú esküvőknél kifejezetten praktikus lehet, ha az ültetési rendet az esemény központi, jól látható helyén, egy gyönyörű dekorációs elemként helyezzük el. Például felújíthatunk egy nagy és antik hatású képkeretet, amibe rajzszögekkel spárgákat erősítünk, majd ezekre csipeszeljük az asztalok szerinti elosztást. De ugyanezt a funkciót egy esküvő színeivel harmonizáló, újramázolt régies ajtó, vagy egy kiszuperált, vintage bőrönd is betöltheti. Utóbbit nyitva helyezzük el, és a felső részébe applikáljuk a spárgákat. Míg az aljába és a környékére helyezzük élő virágcsokrokat, mécsestartókat, vagy akár kinyomtatott fotókat az ifjú párról.

Esküvői asztal dekoráció asztalszámozással
Forrás: Freepik

Az ültetési rend mellett igen nagy segítség, ha az asztalok számozását is jól láthatóvá és az esküvői asztal dekoráció részévé tesszük. Lehetnek ezek vintage képkeretbe helyezett, kézzel rajzolt, vagy akár egy csiszolt, de rusztikus fadarabra festett fehér számok.

A névkártyákat természetesen szintén készíthetjük saját kezűleg. Borkedvelő párnál például az esküvői dekorációt házilag is gyárthatjuk régi borosdugókból, amiket egy éles kés segítségével metsszünk be, majd a kézzel írt névkártyákat csúsztassuk be a mélyedésekbe. Természetközeli lakodalom esetén bátran fontoljuk meg, hogy a vendégek neveit fényes levelekre, kagylókra írjuk fel arany vagy ezüst filccel, netán a névkártyákat egy-egy tobozba tűzzük bele.

2. A személyes tárgyak

Az esemény még személyesebbé emelhető, ha a jól megszokott esküvői dekorációs elemek mellett a párra jellemző kedvenc tárgyak, emlékek is megjelennek. Biciklizést kedvelő szerelmeseknél például elmaradhatatlan dekorációs elem a fehérre festett vintage bicikli, aminek a kosarába és csomagtartójára virágkölteményeket helyezünk. Az utazást kedvelőknek sem kell lemondaniuk az esküvői dekorációról házilag: régi bőröndökbe helyezzék el a kedvenc útjaik tárgyi emlékeit, virágokkal és fotókkal vegyítve.

Esküvői dekoráció: festett, vintage bicikli
Forrás: Freepik

3. Fotófal

Az egyik legkevésbé helyigényes megoldás, ha az esküvői dekorációt egy fotófallal tesszük személyesebbé. Erdei lakodalom esetén egy nagy fa törzsét tekerjük körbe spárgával, vagy egy hosszú, elemről működtethető fényfüzérrel, majd erre csipeszeljük fel az ifjú pár kedvenc képeit. De beszerezhetünk egy régi festőlétrát is, amit fehérre mázolunk, és a fokai közé kifeszített spárgákra tűzzük a fotókat. Az esküvői dekoráció hangulatához igazított létrát egyébként a welcome drinkek szervírozására is bátran használhatjuk.

Esküvői dekoráció házilag: egy felújított festőlétra
Forrás: Freepik

4. Esküvői asztali dekoráció

A jól megszokott, vágott vagy cserepes virágokból álló esküvői asztali dekorációt ne habozzunk feldobni saját készítésű, természeti elemekkel is. Festhetünk kavicsokat, gyűjthetünk kagylókat, tobozokat, majd elemes lámpafüzérekkel vegyítve helyezzük őket nagy üvegedényekbe.

Az est szépségét egyébként különösen emeli, ha az asztalokon némi hangulatvilágításról is gondoskodunk. Dekoráljunk néhány vastagabb, fehér állógyertyát nekünk tetsző szalaggal vagy spárgával, de saját készítésű mécsestartókat is bevethetünk. Ez utóbbihoz régi, akár eklektikus kinézetű befőttesüvegeket is használhatunk, amiket szintén szalagokkal, spárgával, de akár egy csipkés anyag és decoupage ragasztó segítségével díszíthetünk. A befőttesüveg dekoráció esküvőre persze nem csupán az asztalokon, hanem a helyszín számos pontján, a teraszon, vagy akár az oltár környékén is feltűnhet.

Befőttes üveg dekoráció esküvőre
Forrás: Unsplash / Jillien M

Ha a kamránkban lapul néhány boros- és sörösüveg, ezeket is bevonhatjuk az esküvői dekoráció megteremtésébe. Fújjuk le őket nekünk tetsző színűre, de akár spárgával alaposan körbetekerve a vintage stílusú, esküvő asztal dekoráció részévé is tehetjük. Használjuk őket gyertyatartókként vagy vázákként!

Comments are closed.

Navigate