A bartender szett elengedhetetlen kellékei

Itt a nyár, ezzel pedig nemcsak a fesztiválszezon kezdődött el, hanem a nyári hűsítő italok kedvelői is elözönlik a koktélbárok teraszait. A Jófogás álláskereső portálja is dúskál ilyenkor a vendéglátós, azon belül is a bartender hirdetésekben. Ennek apropóján összeszedtük azt a néhány kelléket, ami semmiképp sem hiányozhat egy profi bartender szettből.

1. A bartender szett alapja: a shaker

„Rázva,

nem keverve.”

James Bond ikonikus koktéljának elkészítéséhez például elengedhetetlen egy shaker. A bartender szett alapkellékéből jó pár, különböző felépítésű, anyagú és kinézetű darabot találunk a piacon, de egy pörgős ritmusú est kiszolgálásához biztos, hogy a praktikus és könnyen használható, minőségi shaker a jó választás. Bár otthoni koktélkészítéshez multifunkcionális darabnak tűnhet, a profi bartenderek nem szeretik annyira a beépített szűrővel és mérővel ellátott Manhattan shakereket. A teteje ugyanis szivároghat és a hideg italoknál könnyen beragad. Helyette inkább a Boston típusú, két elemből álló shaker ajánlott, abból is inkább az, amelyiknek mindkét része fémből készül. Ez ugyanis gyorsabban lehűl, mint az üveg keverőpoharas verzió.

2. Mérőpohár

Bár az igazán profi mixerek már szemre is tudják, miből mennyit kell tenni egy koktélba, a kezdők számára nem árt számolni egy fémből készült mérce beszerzésével is. Itt is számos dizájn közül választhatunk, de érdemes arra is figyelni, hogy esztétikum szempontjából a mérőpohár harmonizál-e a szett többi elemével. Emellett a munka lendületét megkönnyítheti, ha a shakerhez hasonlóan a mércének is van egy enyhe súlyozása.

3. Bárszűrő

Nincs annál bosszantóbb, amikor egy tökéletesen elkészített koktél fogyasztása közben a vendég ráharap egy citrus magjára vagy egy fűszernövény levelére. Ezek és a használt jég eltávolítására használják a bartenderek a bárszűrőt, vagy más néven a spirálszűrőt. A kellék leggyakrabban fémből, és számos színben (pl. metál, réz, fekete) készül, de a legfontosabb, hogy hatékonyan lehessen vele dolgozni. A két támaszú spirálszűrők előnye, hogy többféle pohárra illeszthetők. Emellett az igazán pörgős koktélbárok dolgozóinak érdemes a multifunkcionális szűrökön is elgondolkodniuk. Ezek egy öntéssel lehetővé teszik a dupla szűrést, így nem kell bevetni egy külön, finom hálójú kelléket a gyümölcshús eltávolításához.

4. A bartenderek keverője: a bárkanál

A legtöbb jégen kínált koktél esetében, és főleg a nagy favorit Martininál, Negroninál vagy Sazeracnál nagyon fontos szerepet tölt be a bárkanál. A bartenderek ezt a hosszú, fémből készült és jellemzően csavart szárú eszközt használják az italok egyenletes és szellős elkeverésére, míg a pontosan teáskanál méretű vége kisebb mennyiségek kimérésére szolgál. Egy profi bartender szettből ugyanúgy nem hiányozhat, mint a shaker vagy a spirálszűrő, és az esztétikum szempontjából előnyös, ha stílusa illeszkedik a többi eszközhöz.

Bartender bárkanál
Forrás: Unsplash / Kike Salazar

5. Muddler

A sokak által kedvelt, hűsítő Mojito elkészítéséhez elengedhetetlen a muddler, vagyis a törőfa, amivel a bartender a citrusgerezdeket és a mentaleveleket körkörös mozdulatokkal dolgozza össze. Az általános vélekedéssel ellentétben ilyenkor nem az a lényeg, hogy minél erőszakosabban összetörjük a hozzávalókat, hanem hogy a különböző ízeket finomat előhozzuk és elegyítsük a muddler segítségével. Ezért a fogazott, recés fejű darabok helyett érdemes inkább a lekerekített formákat választani. Anyag tekintetében válogathatunk a fa, bambusz, műanyag vagy fém verziók között. A döntésben meghatározó lehet a bartender szett többi eleme, illetve az, hogy mennyire pörgős helyen dolgozunk. A fém nyelű muddlereket ugyan könnyű tisztán tartani, de a gyakori használattól csúszósak lehetnek, így megnehezíthetik a hatékony koktélkészítést.

Fa muddler
Forrás: Unsplash / Audrey Trush

Ha mixerként netán több helyen is vállalsz koktélkészítést, érdemes lehet beszerezned egy profi bőröndöt a bartender szetted tárolásához és utaztatásához. Ha pedig még nem találtad meg álmaid bartender állását, bátran nézz körül a Jófogás portálján, és használd a részletes keresőt az igényeidnek megfelelően!

Comments are closed.

Navigate