Mit intézhetünk a bankok mobilalkalmazásaival?

Vajon milyen tranzakciókat végezhetünk a hazai banki mobilapplikációkkal az általános egyenleglekérdezésen, számlatörténeten és eseti átutaláson túl, melyek minden applikációban elérhetők? A kérdésre a BiztosDöntés.hu szakportál munkatársai válaszolnak.

#szponzorálttartalom

Egy érdekes példa a piacról a K&H számlacsomagok elektronikus szolgáltatása, a K&H mobilbank névre hallgató applikáció. Ezzel közlekedési mobiljegyeket is meg lehet benne vásárolni, egész pontosan a BKK és a Volán járataira. A Volán még 5 százalék kedvezményt is ad az alkalmazáson keresztül vásárolt jegyekre a buszvezetőnél vagy a pénztárban vásárolt jegy árához képest.

A K&H mobilbankban a Telekom, Yettel vagy Vodafone feltöltőkártyás mobilegyenleg is feltölthető, a bankkártya limitek átállíthatók, és több szolgáltatás is igényelhető az alkalmazás segítségével. Ezek közé tartoznak a személyi kölcsön, a lakásbiztosítás, kötelező biztosítás és az utasbiztosítás is. A megtakarítási (befektetési) állomány és a hitelek is áttekinthetők a mobilalkalmazásban.

Egy másik példa az OTP Bank mobilapplikációja, mely nemrég újult meg, ahol a megújulás egy teljesen új applikáció kifejlesztését jelentette. Az alkalmazás egyik újdonsága a push üzenet, amely helyettesíti az SMS-t, másik újdonsága pedig a költségek grafikus csoportosítása, mely egyre több banki mobilapplikációnál is megjelenik manapság.

Az alkalmazás emellett sokféle tranzakcióra is képes, így például be lehet fizetni a QR-kódos fehér és sárga csekkeket bankkártyával, a vásárlás díjáért, azaz ingyenesen. Az alkalmazásban megtekinthető az egyenleg bejelentkezés nélkül is, ami egy fontos funkció, láthatók továbbá az OTP fiókok és ATM-ek, illetve a hitelintézet valuta- és devizaárfolyamai is. Letiltható az elveszett bankkártya, vagy átállítható a napi limitje, ha kevesellnéd (vagy sokallanád) azt.

Az applikáció érdekes, más bankoknál ritkán alkalmazott szolgáltatása az állampapír vásárlás, ami egészen a legutóbbi időkig új értelmet nyert az állampapírok magas hozamszintjével a banki lekötött betéti kamatok nulla közeli szintjével szemben. Manapság a jegybanki alapkamat emelése ismét visszahozhatja a lekötött betéteket a piacra. Ugyancsak ritkaság, de a jövőben olyan szolgáltatáshoz is hozzá kell szoknunk, mint az OpenBank szolgáltatás, amelynek keretében másik banknál vezetett folyószámlád egyenlegét is láthatod. Ez a kapcsolat nem minden bankkal épült még ki, de az elérhető bankok listája folyamatosan bővül.

De érdemes szemügyre venni a CIB Bank élenjáró mobilalkalmazását is, mely sokféle szolgáltatást nyújt, még akkor is, ha nem lehet vele bolti mobilfizetéssel (NFC-vel) fizetni. Egy sor más dologra viszont kiválóan alkalmas. Beállíthatod a biometrikus hitelesítést a belépéshez és a tranzakciók jóváhagyásához, ingyenes push üzenetet kaphatsz minden egyes tranzakcióról, amelyet beállítasz magadnak. Az applikációval azt is beállíthatod, hogy a saját alszámláid között hitelesítés nélkül vezethess át pénzt. Ha akarod, belépés nélkül is láthatod az egyenlegedet, ami egy fontos információ. A bankkártyád limitje tág határok között állítható, így egy nagyobb összegű készpénzfelvétel előtt is átállíthatod, majd visszacsökkentheted a régire, ezért nem kell külön fizetned.

A CIB mobilapplikáció érdekessége a Geocontrol, mely egy ritka funkció a hazai mobilapplikációk világában. Ennek segítségével földrajzilag is lekorlátozható a bankkártya használata, melynek a visszaélések megelőzésében van szerepe. Egy tipikus visszaélési forma ugyanis, hogy – mivel a bankkártyán lévő chip gyakorlatilag feltörhetetlen – a bankkártya mágnescsíkját másolják le illetéktelenül, majd azt egy másik plasztikra másolva létrehozzák a kártya másolatát. Ezzel a kártyával olyan országokban vásárolnak a kártyával, ahol nincs vagy kevéssé lefedett a chipes elfogadás, így a mágnescsíkot kell használni. Az Európai Unióban már csak a chip használható, a mágnescsík nem, az érintéses kártyahasználat is a chipet használja. A földrajzi korlátozással csak olyan országokban lehet használni a kártyát, ahol chipes elfogadás zajlik. A korlátozás lehet állandó, de időhatárt is be lehet állítani hozzá. Bármikor vissza lehet állítani a kártyát a teljes világméretű használatra is.

Egy másik egyedülálló funkció a CIB Bank Mobilalkalmazásban a virtuális kártya igénylése. Ez arra szolgál, hogy csak interneten használható kártyát igényelj, ezáltal a naponta használt kártyaszámodat ne kelljen megadni az interneten. Ez szintén egy visszaélés elleni védekezés, ugyanis a virtuális kártya külön kezelhető a hagyományostól, így lelimitálhatod arra az esetre, amikor nem használod, ez nem fogja érinteni a hagyományos kártyádat. Vagyis a kettő egymástól függetlenül használható, ezáltal az internetes forgalmadat elkülönítheted és biztonságossá teheted.

Ha attól tartasz, hogy még a külön internetkártyád számát is ellophatják – ami egy nem teljesen alaptalan félelem -, akkor igényelhetsz egyszer használatos kártyaszámot is. Ennek előnye, hogy te ismered meg először a kártyaszámot, és amint kiadod valahol egy weblapon keresztül, hogy mások is megismerhessék esetleg, az első sikeres fizetés után azonnal le is jár, így hiába ismerik meg a kártya számát, nem fogják tudni használni azt visszaélésre, mert már le lesz tiltva. Ez a megoldás szuper biztonságos, ámbár annyiból kényelmetlen, hogy minden egyes vásárlás előtt új kártyaszámot kell igényelned. Ezáltal nincs értelme elmenteni sem más fizetési felületeken a kártyaszámot, ami viszont megkönnyíti a fizetést, hiszen nem kell állandóan beírni a kártyaszámot az űrlapokon. Rád van bízva, hogy melyik filozófia szerint szeretnéd használni és védeni a pénzed.

Ez alapján is látható, hogy egy-egy banknál akár teljesen más szolgáltatási palettával is találkozhatsz. Érdemes a mobilalkalmazás szolgáltatásait is figyelembe venned a bankválasztás vagy bankváltás során.

Comments are closed.

Navigate