Hogyan válasszuk ki a tökéletes okosórát?

Soha ennyire nem voltak népszerűek az okoseszközök, mint az elmúlt évben. Nemcsak magát a kütyüt imádjuk, de azt is, ahogy megkönnyíti az életünket. Akinek már van okosórája, általában nem is bánja, hogy befektetett egy termékbe, praktikus és hasznos része lehet mindennapjainknak. A kínálat viszont hatalmas, éppen ezért tippjeinkkel most segítünk a megfelelő típus kiválasztásában!

Sokan hezitálnak még, hogy valóban szükség van-e egy intelligens vekkerre, mikor napunk nagy részét már így is kitölti a digitális holmikkal való bíbelődés. A habozás legegyszerűbben azzal magyarázható, hogy ezek az eszközök még alig 6-7 éve jöttek divatba, és sokan nem is tudják, mennyi mindenre jók. Ha úgy döntöttünk, beszerzünk egy ilyen eszközt, első lépésként a kiválasztásánál érdemes végiggondolni, mire fogjuk használni.

Azonnal értesülünk mindenről!
Teljesen magától értetődő, hogy mutatja az időt, mint egy hagyományos óra. De ez csak egy a számtalan funkció közül. A legolcsóbb modellek is legalább olyan benyomást keltenek, mintha egy okostelefont hordanánk a csuklónkon. A komolyabb típusoknál alaptartozék a tárcsázó, hívásnapló, üzenetek, ébresztőóra, naptár, számológép, hangrögzítő. Hasznos lehet vezetésnél, egy zsúfolt buszon, tárgyaláson vagy edzéskor.

Talán ez utóbbi az egyik ok, ami miatt népszerű, ugyanis egyre nagyobb az igényünk arra, hogy pontosan lássuk a teljesítményünket. A legtöbb típusban van lépésszámláló, pulzusmérő, stopper. Az extra funkciók között pedig már találhatunk kalóriaszámlálót és különböző sport alkalmazásokat. Ráadásul egyes fajták vízállóak, így úszás közben is gond nélkül használhatóak. Valójában az okosórák és a sportórák között egyre inkább elmosódik a határ, és a tendencia azt mutatja, hogy a gyártók is egyre szívesebben építik be az újabb típusokba az összes fontos funkciót.

Már a telefonra sincs szükség!
Az okosórák mellett szóló érvek legerősebbike, hogy telefon nélkül is remekül funkcionálnak.

Ha nem szeretnénk állandóan előkapni a mobilt, vehetünk SIM kártyával ellátott órát is. Ha csak az értesítéseket szeretnénk figyelni, akkor ez nem szükséges, elég egy egyszerűbb fajtát választani. Ugyanakkor a SIM kártyás okosórák nagyon sok problémát megoldanak. Egy szülőnek például kiváló választás lehet gyermeke számára, akinek esetleg még nem vásárolna okostelefont, de szeretné őt bármikor elérni, akár hívás, akár üzenet formájában. Ha a GPS is elérhető funkció, akkor azt is követheti, merre jár gyermeke. Természetesen ez nem csak a család legkisebb tagjait segíti biztonságban tartani, de az idősek számára is jó megoldás.

Egy ilyen óra, az orvost távol tartja
Még ha tökéletesen egészséges emberek is tartjuk magunkat, nem árt néha kontroll alatt tartani a pulzusszámukat, vérnyomásukat, alvásminőségüket. Vannak ugyanis olyan tünetek, amik felett hajlamosak vagyunk könnyelműen elsiklani. Egy ilyen óra viszont összesíti az adatokat, segítségével egy rossz statisztika, vagy egy gyakran visszatérő mikroébredésekkel teli alvásritmus könnyen észlelhető. Már kaphatóak olyan eszközök is, amelyek tartalmaznak víz- és koffeinbevitel mérőt. Időzíthetünk vele napi motivációs üzeneteket, amik segítenek tartani bennünk a lelket egy húzós diéta alatt. Testi funkcióink nyomon követése hatványozottan nagy segítség akkor, ha valamilyen krónikus betegséggel is küzdünk. Az egyes orvosi eszközöket külön megvásárolva, (pulzusmérő, vérnyomásmérő, véroxigénszint mérő) ráadásul sokkal mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, mintha ez mind egy órában elérhető lenne.

A dizájn igenis fontos!
Felszínesnek tűnhet egy technikai holminál, hogy a színek és formák között válogatunk. Pedig ez igenis nagyon lényeges! Az óra akár hagyományos, akár digitális, akár okos, mégis csak egy ékszer. Olyan kiegészítő, amit attól függően mennyi funkcióját szeretnénk kihasználni, annál többet fogunk hordani. Emiatt a legalapvetőbb szemponttá válik, hogy egyáltalán tetszik-e annak, aki viselni fogja. Választhatunk vastagabb és kecsesebb pántok között.

Klasszikus kerek és modern szögletes formák is rendelkezésre állnak. Persze a gyártók egyre inkább törekednek arra, ami az okostelefonoknál is trend: minél nagyobb teljesítmény mellett, minél kisebb legyen az eszköz. Érdemes felpróbálni és kipróbálni azt a modellt, ami a leginkább elnyerte tetszésünket, mielőtt megvásároljuk. Ez már csak azért is fontos, mert valakinek kényelmetlen lehet egy túl kicsi kijelzőn eltalálni az apró ikonokat. Szerencsére a színskála nagyon széles, és most már választhatunk olyan órát is, amelyiken cserélhetőek a karpántok. Ha már meguntuk a szilikont, választhatunk bőr, vagy fém pántot is.

Az ár szintén döntő szerepet játszhat a választásban. Ezért fontos tudni, hogy mik lesznek azok a funkciók, amiket biztosan rendszeresen használnánk. A legolcsóbb modellek már elérhetőek 10.000 forint alatt is, míg a prémium kategóriás típusok akár több százezer forintba is kerülhetnek.

Sokan talán feleslegesnek tartját, míg mások az új technikától való óckodás véget nem érdeklődnek az okosórák iránt. Pedig egy ilyen okoseszköz nagyon hasznos részévé válhat az életünknek, legyen szó akár az egészségről, a biztonságról vagy a kényelemről.

Comments are closed.

Navigate