Hogyan válasszunk fűnyírót?

A fűnyírás nem csak egy ismétlődő művelet, amit időnként el kell végeznünk. Ha megfelelően csináljuk a jól megválasztott eszközzel, jó minőségű gyepet kapunk, amiben később az egész család örömét lelheti. (Sőt, még a szomszédé sem lesz zöldebb…) Ehhez persze szükségünk van egy kiváló fűnyíróra. Ha már elszántuk magunkat a vásárlásra, érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Mutatjuk mire kell figyelni!

Mint minden kerti eszköz megvásárlása előtt, itt is érdemes felmérni a terepet. A kert mérete és adottságai alapján fogjuk ugyanis később eldönteni, hogy milyen típusú gépre van szükségünk. 

Minél nagyobb, annál jobb? 
Eleinte talán az tűnik a legcsábítóbbnak, ha minél nagyobb a vágószélesség. Ez azért becsapós, mert ha a kertben sok a szűk, keskeny terület, esetleg csapásokon kell áthaladni, jobb inkább egy rövidebb vágószélességet választani. Azonban ha sok a szabad terület, akkor tényleg praktikus, ha nem kell vele sokszor fordulni. Számít az is, ha dimbes-dombos a terep. Ilyenkor a fűnyíró hátsó kereke akkor ideális, ha nagyobb átmérőjű. De választhatunk fűkaszát is, esetleg önjárót.

Kisebb területek esetén persze a kisebb teljesítményű, tologatós fűnyíró is tökéletesen elég, ami akár elektromos is lehet. Viszont nagy, sík területnél jobban járunk a benzinmotoros fűnyíróval.

Gereblyézés helyett, gyűjtse a füvet!
Végre lejárt a gereblyézés kora! Ha olyan modellt választunk, amelyik rendelkezik fűgyűjtő tartállyal, nagyon sok időt megspórolunk magunknak. Ezek a típusok a gép hátuljába, egy edénybe gyűjtik a füvet, ami általában a tolókar alatt helyezkedik el. Időnként persze üríteni kell, de még így is jobban megéri, mint a fűnyírás után tisztogatni a kertet. Ráadásul a gyűjtőtartályos gépek másik óriási előnye, hogy a levágott gyomok magvai így nem kerülnek vissza a földbe. Van persze a gyűjtőedényes verzió mellett olyan is, ami oldalt kidobja a levágott füvet. Ha ritkábban nyírt területen végezzük a munkát, elég kellemetlen tíz percenként üríteni a tartályt. Ebben az esetben a felhalmozódott gyepet kezelhetjük komposztként.

Elektromos, benzines, akkumulátoros
Ennél a választásnál meghatározó szempont, hogy mekkora területen kell gondozni a füvet. A benzines fűnyírót talán a hölgyek nem kedvelik annyira, mert hangos, és nehezebb kezelni. Cserébe nem kell bajlódni a hosszabbítóval, ami néha kész tortúra egy nagyobb terepen. Éppen ezért benzines fajtát érdemes nagyobb kertbe vásárolni, 5-600 m2 felett. Gyorsak, hatékonyak és nagyobb a gyűjtőtartályuk is. Az önjáró modellek dombosabb, egyenetlen terepen is használhatóak. Ezek a típusok 35 000 fortinttól akár 150 000 forintba is kerülhetnek. 

Az elektromos fűnyírót kisebb területre, 2-300 m2-ig érdemes megvásárolni. Ezek a típusok értelemszerűen környezetbarátabbak és csöndesebbek is. Ha erre esik a választásunk, mindenképpen vegyük figyelembe a gyártói ajánlást, hiszen ez is számít a kert mérete és a gép teljesítménye alapján. Ezeket olcsóbban is beszerezhetjük, 15 000-40 000 forintot kell körülbelül rászánni. 

Az akkumulátoros fűnyíróval egészen kicsi és nagyobb területen is szépen, csendesen nyírhatunk. Szintén sokkal környezetkímélőbb, mint a benzines. Ugyanakkor itt sem szabad figyelmen kívül hagyni a gyártói ajánlást. Az akkumulátoros gépek esetében elég nagy árkülönbségekre kell készülünk. 20 000 forinttól 50 000 forintig terjed az átlag. Ugyanakkor a legprofibb gépek itt is elérhetik a 100 000 forintos felső határt.

Tényleg szellőztetni kell a gyepet?
Bizony megéri, ha ilyen eszközt is be tudunk szerezni. Az úgynevezett mulcsozás lényege, hogy a fűnyírónk a vágás során a füvet felaprítja, visszajuttatja a talajra, így az máris komposztként működik. A gyepre visszajutó apríték természetes trágyaként funkcionál, ami nagyon jót tesz a pázsitnak, ezzel megóvhatjuk a kiszáradástól. Ezt persze nem szabad túl gyakran megismételni, mert idővel nem jut oxigénhez a fű, ami gombásodáshoz is vezethet.

A gyönyörű és ápolt pázsit mindenki álma. Megéri tehát időt, energiát és egy kis pénzt befektetni a tökéletes fűnyíró kiválasztásába.

Comments are closed.

Navigate