Xbox vs PS4? Melyiket válaszd?

Az élet nagy kérdései mellett sokak számára ugyanolyan fontossággal bír a megfelelő konzol kiválasztása. Xbox vs PS4? Hogy melyiket válaszd, sok-sok tényezőt kell áttekinteni hozzá. Milyen játékok érhetők el? Mit kapok a befektetett pénzért? Lássunk hozzá a nagy összehasonlításnak.

Emlékszel még, hogy az első Xbox közel 20 éve jelent meg? A Microsoft által gyártott hatodik generációs videójáték konzol volt a sokak által nagyon kedvelt Xbox 360 elődje. A megjelenésekor a Halo: Combat Evolved játékkal az élen szépen növekedtek az eladásai.
Ezután az Xbox 360 konzolnak a Sony PlayStation 2-vel, a Sega Dreamcast-tel és a Nintendo GameCube-bal kellett versenybe szállnia. Már az elején tudhattuk, hogy a két kedvenc konzolunk között nagy lesz a harc.

ps2

Európában a 2000-es évek elején inkább a PS2 volt népszerű, viszont az Xbox 360 megjelenése elkezdte erősíteni a rivalizálást. A PS2 játékokat könnyű volt beszerezni, így a legtöbb gamer-nél biztosan volt otthon tesztüzemben. Az Xbox-ról ugyanez elmondható, csak kicsit később jött el az európai népszerűség.

Hogy átugorjuk a középidőt, csak néhány játékot említenénk meg, amelyek az összes konzol fanatikus kezében megfordultak.

  • Xbox 360 játékok:
    FIFA széria, Assassin’s Creed, Lego játékok minden mennyiségben, Project Gotham Racing, Medal of Honor, Call of Duty, Gears of War, Forza.
  • PS2 játékok:
    Need for Speed, Sims, mindenféle Lego játék, Harry Potter varázslások, de itt is megtalálható a Medal of Honor vagy a FIFA a nagy kedvencek között.
xbox 360

Mit vegyél figyelembe?

Mindig is fontos volt a játékélmény, a konzolok minősége, tudása, a grafika.
Ha a mai Xbox One és a PS4 között kell néznünk a hasonlóságokat, akkor bár tudásban mind a kettő fantasztikus, mégis lehet, hogy márkahűségünk fog végül dönteni az újabb konzolunk választásakor.

Az, aki mind a kettőt próbálta már, egyszerűen eldönti, hogy melyik a nyertes. Persze itt is sok tényező számít.

  • Milyen tv képernyőn szép a játék grafikája?
  • Az alapverziónál maradnál vagy beruházol a Pro-ra/ a Slim-re vagy X-re?
  • Hobbi játékosként vagy streamerként is játszanál?
  • Esetleg multiplayer-ben játszanál?

Mik a lehetőségek?

  • Játékok, mint a Arkham Knight és a Shadow of Mordor, a PS4 esetében a maximum 1080p-t fut, viszont az Xbox One esetében csak 900p-t. Természetesen a PS4 Pro konzol a 4K-ra is képes, de a játékban ezt nem mindig lehet kiélvezni. A legerőteljesebb összkonfiguráció és 4K élmény az Xbox One X felé húz.
  • Akinek HDR tévéje van, figyelembe kell venni, hogy melyik játékoknak van High Dynamic Range támogatása. Az Xbox One X, az Xbox One S, a PS4 Pro és a szabványos PS4 támogatja a HDR-t, bár a konzolok játéklistája változó.

A korábbiak miatt a PS4 mindenképpen befutó a grafika és teljesítmény tekintetében.

ps4 konzol

Ha részt vennél a social media világában is, a streamelés vagy a képernyőképek megosztásával, akkor is találsz különbséget, ami segít a döntésedben.

  • A PS4 és Xbox One is képes a játékot közvetlenül streamelni a Twitch-nek, bár a PS4 a Youtube-ra is megteheti ezt.
  • A PS4 játékos játékképeiket és videóikat a Facebookon, Twitteren, míg az Xbox tulajdonosok korlátozottan oszthatják meg tartalmaikat ezeken a platformokon. Az Xbox a Microsoft Mixer szolgáltatáson vetítheti le a játékának képét.
  • Ha Discordon tartanád a kapcsolatot közben a nézőiddel, akkor mindenképpen az Xbox One a nyertes a 4K Blu-Ray opciójával. Amíg az összes konzol képes képes 4K tartalmat streamelni, az Xbox One a TV-jel továbbításával lehetővé teszi, hogy a felhasználó gyorsan váltson a játék és tévéműsor között.
    Támogatja a Dolby Atmos készüléket a jó házimozis térhangzáshoz és az Xbox az egyetlen, amelyik Kodi médiaszeren keresztül elérhetővé teszi a közös hálózaton tárolt médiafájlokat.

Összességében az interfész a PS4 esetében jobb és gazdagabb a felhasználók számára, valamint egyértelműen jobb lehetőségeket kínál a játékmenet megosztására és a streamelésére. Az Xbox inkább a saját élményedet teszi jobbá.

xbox konzol

Az online szolgáltatásokban mindenképp az Xbox nyer:

  • Microsoft Xbox Live Gold és a Sony PlayStation Plus online szolgáltatása egyaránt szükséges ahhoz, hogy bármilyen játék online multiplayer módja kijátszható legyen.
  • Az online stabilitás tekintetében az Xbox hírneve jobb. A Sony a hibák kiküszöbölése miatt a havidíjat megemelte.

Népszerű PS4 játékok:

Just Dance, CoD, Battlefield, Cyberpunk 2077, FIFA, Star Wars Jedi: Fallen Order

Népszerű Xbox One játékok:

Far Cry, Assassin’s Creed, Forza, Red Dead Redemption

extra játék konzol

Ha még ezekután sem jutottál döntésre a konzolválasztást illetően, akkor böngéssz még a neten és vedd figyelembe, hogy mivel szeretnél játszani, szeretnéd-e streamelni, milyen tv-d van hozzá és persze, mihez tudsz könnyebben hozzájutni!

Szerencsére már használtan is rengeteg konzol és játék érhető el, amikhez könnyen hozzájuthatsz, ráadásul nyomott áron! Nem mindegy mennyit költesz a sok játékra karácsony közeledtével, nemigaz?

Comments are closed.

Navigate