Illóolajok a mindennapokban – párologtatás házilag

Tudod mire használhatod az illóolajat? Mit párologtass a vírusos időszakban? Ha a kérdésekre még nem találtad meg a választ, most megleled. Az illóolajok a mindennapokban fontos szerepet tölthetnek be, ezért is hoztunk Nektek tippeket, hogy egyszerű legyen a párologtatás házilag.

Egy fárasztó napon sokszor másra sincs szükségünk, mint egy kis kikapcsolódásra, pihenésre. A stresszes időkben ez nem mindig olyan egyszerű. Nehezen tesszük le a munkát, lassan fejezzük be a házimunkát és utolsó pillanatban állunk csak neki lazítani. Ez hosszútávon több, mint fárasztó. Igenis mindenkinek szüksége van egy kis énidőre, feltöltődésre. Ahhoz, hogy ez a relaxált állapot létrejöjjön, egy kis hangulatot kell teremtenünk, amihez nagyszerű megoldás az illóolajok párologtatása.

A különböző illóolajok akkor is hatnak ránk, ha nem tudatosan szagoljuk őket. Mind-mind másra hasznosak: nyugtalanság, álmatlanság, fájdalomcsillapítás, légúti panaszok vagy akár az étvágy növelésére is találunk illóolajokat. Bármilyen okból is párologtatsz, mindenképpen minőségi olajokat használj.

illóolajas párologtatás

Hogyan tudsz párologtatni?

A legegyszerűbb és legolcsóbb módja a gyertyás párologtatás. Mielőtt sorra vesszük az illóolajokat ismerjük meg, hogy mire célszerű figyelni a párologtatáskor:

  • Használjunk mázas edényt, amibe elegendő víz fér el, illetve nem ereszti a vizet.
  • Megfelelő méretű víztartó edény szükséges, hogy ne repedjen meg a melegítés során.
  • Az illóolajok illékonyak, így nem szabad forralni. A legtöbb 50 fokon engedi leghatékonyabban illatát.
  • Ne használjunk olcsó illóolajokat, ugyanis a vegyületek nem biztos, hogy a problémáink megoldásai lesznek.
  • Mivel az olaj is gyúlékony, ne hagyd felügyelet nélkül, főleg kisállat, gyermek vagy idős ember közelében.
illóolaj

Párologtatás diffúzorral

Manapság talán kevésbé a klasszikus párologtató, inkább a modern diffúzorokat kedvelik az illóolajat kedvelők. Az egyre népszerűbb diffúzorok nemcsak a párologtatás miatt, de dekorációs célzattal is hasznos kiegészítőik lehetnek lakásunknak. Nemcsak vizes, hanem száraz diffúzorok is léteznek, hogy a párás lakásokban inkább aromaterápiai célra tudjuk használni.

Tudtad, hogy már világító elektromos párologtatók is léteznek? Led világítással igazi wellness hangulatot varázsolhatnak a fürdőszobádba, ha illóolajjal használod. Akárcsak egy szauna felöntéskor, a saját otthonodban is élvezheted fürdés közben egy wellness fürdő össze nem téveszthető hangulatát.

Fertőtleníthetsz is a diffúzor segítségével. Ha antibakteriális hatású illóolajat csepegtetsz a vízbe, akkor a konyhában, mellékhelyiségben és a fürdőszobában érdemes leginkább használni, hogy a fertőtlenítő eredmény garantált legyen.

diffúzor

Illóolajak- Melyik mire jó?

  • Borsmenta illóolaj: Antibakteriális, fájdalom- és gyulladáscsökkentő, továbbá alkalmas még bőrkiütések, gyulladt, aknés bőr, szellemi fáradtság, valamint fejfájás csökkentésében.
  • Citromfű illóolaj: Depresszió és hangulatjavító, nyugtató, antibakteriális és gombaölő hatású. Kiváló helyi kezelője lehet bőrbetegségeknek (ekcéma, pikkelysömör, stb.) és az ajakherpesz esetén a sejtek képződését gátolja.
  • Teafaolaj: Meggátolja a fertőzések kialakulását, például nátha vagy influenza esetén, de a már kialakul köhögés, orrdugulás, arcüreggyulladás okozta kellemetlenségeken is enyhít. Antibakteriális és segíti a mentális egyensúly fenntartását.
  • Levendulaolaj: A levendula finom íze mellett a nyugtató hatásáról ismert, de emellett kitűnően fertőtleníti a légteret is párologtatás során.
párologtatás a fürdőszobában

Ez csupán néhány nagyon hasznos illóolaj, amit a vírusos időszakok idején is célszerű alkalmazni. Csak rajtad áll, hogy melyiket módját választod, a diffúzort vagy a klasszikus gyertyás párologtatót. Bármelyik is kerül a polcra, mindenképpen minőségi illóolajat használj és járj utána, hogy pontosan mennyit szabad cseppenteni, mennyi ideig. Lehetőség szerint ne keverd az olajakat, hogy a hatásuk tényleg megfelelő lehessen.

Comments are closed.

Navigate