Energiatakarékos otthonban élni jó! – Zöld hitel

Ha fontos nekünk a környezetvédelem, és amúgy is figyelünk arra, hogy környezettudatosabban éljünk, akkor miért ne lehetne az otthonunk is ilyen? Új ház, lakás vásárlásakor vagy építésekor választhatjuk a környezetbarát, energiatakarékos megoldásokat a felhasznált anyagok tekintetében éppúgy, mint a fűtési rendszer kialakításakor vagy a meleg víz előállításakor. Egy ilyen lakás viszont valamivel drágább lehet, és az építés költségei is magasabbak. Erre találták ki a pár hete bevezetett Zöld hitelt. Ez egy igen kedvezményes konstrukció, de hogyan és mire vehetjük fel és mik a feltételei?

#szponzorálttartalom

Ma már egyre többen tartják fontosnak a környezetük védelmét és sokat tehetünk ennek érdekében. Gyűjthetjük a szemetet szelektíven, vásárolhatunk csomagolásmentes boltban, ha van a közelünkben ilyen lehetőség, de a tisztítószerektől kezdve a tusfürdőnkig szinte bármilyen termékből választhatunk környezetkímélő változatot.

Vannak, akik már teljesen hulladék-, vagy műanyagmentes háztartást visznek, de aki nem játszik ilyen nagyban, az is egyre inkább jár a boltba textil vagy más újrafelhasználható szatyrokkal és tasakokkal, vagy figyel más módon a környezetére és általában az erőforrások gazdaságosabb, energiatakarékos felhasználására.

Egyre többekben merül fel az igény arra is, hogy energiahatékony legyen a lakása, ahol él. Ma már egyáltalán nem meglepő például, ha egy házon napelemeket látunk. Elérhetők olyan megoldások, ahol megújuló energia segítségével oldhatjuk meg az otthonunk fűtését, a melegvízellátást vagy az áram előállítását.

Az energiatakarékos rendszereket az állam is támogatja. Indul például olyan pályázat, amelyből lakhely és jövedelem alapján lehet pénzt nyerni napelem telepítésére, de a lakásfelújítási támogatás is felhasználható erre a célra.

Ezenkívül október elején az MNB a Növekedési Hitelprogram keretében elindított egy új, rendkívül kedvezményes lakáshitelt. Ez a Zöld hitel, vagy hivatalos nevén Zöld Otthon Program (ZOP), amelynek az a célja, hogy lehetőleg minél több energiahatékony lakás épüljön az országban.

Mi a Zöld hitel?

A Zöld hitel  kevés kivételtől eltekintve a legtöbb banknál már októbertől megtalálható. Ez valójában nem egy támogatott hitel, hanem egy olyan kedvező konstrukció, ami energiahatékony ingatlanokra elérhető. Ez azt jelenti, hogy nem kell hozzá sem gyermeket vállalnunk, sem TB jogviszonyt igazolnunk, és egyedülállóként is igényelhetjük.

Két fontos feltétel van: az egyik, hogy a banki hitelbírálaton sikerrel átmenjünk, a másik pedig, hogy az ingatlan megfeleljen a Zöld hitel feltételeiben foglalt követelményeknek.

  • Zöld hitel keretében legfeljebb 70 millió forintot vehetünk fel.
  • A kamat a futamidő végéig fix, maximum 2,5%.
  • A futamidő legfeljebb 25 év lehet.

Ennél kedvezőbb lakáshitelt jelenleg egyetlen bank sem kínál.

Ráadásul a Zöld hitelnek van egy különösen jó tulajdonsága, hogy kombinálható a CSOK támogatás mellé 2 vagy 3 gyermek esetén felvehető CSOK hitellel. A CSOK hitel kamata alapesetben 3% volna, de Zöld hitellel kombinálva kamatmentes.

A CSOK hitel 2 gyermeknél 10 millió forint, 3 gyermeknél pedig 15 millió forint lehet, és a 70 millió forintba ez is beleszámít, tehát a kettő összege együtt lehet ennyi. Így a hitelünk egy része Zöld CSOK hitel lesz, amihez – nekünk és az ingatlannak egyaránt – meg kell felelnünk a CSOK és a Zöld hitel feltételeinek is.

Mire vehetjük fel a Zöld hitelt?

1.      Legyen a lakás új!

A lakás vagy ház, amire a hitelt fordítjuk, csak új építésű lehet. Ez azt jelenti, hogy vagy magunk építtetjük fel egy generálkivitelezővel, vagy új lakásként vásároljuk meg. Ezt a hitelt nem használhatjuk arra, hogy meglévő otthonunkat energiatakarékos ingatlanná alakítsuk.

Egy lakás akkor számít újnak, ha mi vagyunk az első olyan magánszemély, akinek a tulajdonjogát a Földhivatal bejegyzi az ingatlan tulajdoni lapjára. Tehát gazdálkodó szervezettől kell vásárolnunk, például egy ingatlanfejlesztőtől vagy beruházó cégtől, aki építteti a lakást. Ha egy másik magánszemély adja el nekünk, akkor az nem új lakás, akkor sem, ha még senki nem lakott benne.

2.      Legyen a lakás zöld!

Az ingatlan energetikai besorolása minimum BB kategóriába kell, hogy essen, azaz a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelőnek kell lennie. Ezen belül még az is követelmény, hogy a lakás primer energiaigénye nem lehet nagyobb 90 kWh/m2-nél évente.

Ez a követelmény csak akkor teljesíthető, ha legalább 25%-ban megújuló energiát használunk majd a ház működtetéséhez, például nap-, szél-, vagy geotermikus energiát, de a fatüzelésű kazán is ilyen. Itt rögtön meg is mutatkozik, hogy az energiatakarékos környezet, nem csak látszat.

Erre figyelj!

A Zöld hitel valóban nagyon kedvezményes, de egy pár dolgot nem árt észben tartanunk, ha fel szeretnénk venni.

  • Az új otthonunk mindenképpen a hitel fedezete lesz. Itt nem tehetjük meg azt, ami más lakáshiteleknél szokott működni, hogy a hitelből megvásárolunk egy lakást, de egy másik ingatlant használunk a hitelhez fedezetként. A zöld otthonunkra tehát mindenképpen jelzálog kerül.
  • Másrészt vállalnunk kell, hogy a következő 10 évben ebben az ingatlanban élünk majd. Valóban ott is kell laknunk, amit lakcímkártyával is igazolnunk kell, és még 10 évig nem adhatjuk el és nem adhatjuk bérbe sem.
  • A lakás csak lakás lehet. Ugyan lehet a vállalkozásunk székhelye, de nem lehet ott az üzletünk vagy a műhelyünk.

De miért jó egy energiatakarékos ház?

Azon túl, hogy valószínűleg nagyon kényelmes, még azt a kellemes érzetet is megadja, hogy valamit tettünk a környezetünkért, és csökkentettük az ökológiai lábnyomunkat.

De ezen túlmenően is számos haszna van. Ugyan maga az ingatlan valószínűleg többe kerül ha vásároljuk, és építeni is drágább a felhasznált anyagok miatt, viszont a fenntartása sokkal olcsóbb. Sokkal kevesebbet kell költenünk áramra, fűtésre, meleg vízre. Egy energiatakarékos otthon a lakáspiacon is többet ér, és az ára akár tovább is magas maradhat. Ha letelik a 10 év és szívesen elköltöznénk, az ingatlant valószínűleg így is jobb áron adhatjuk el, mint egy hasonló, de nem energiatakarékos lakást.

Comments are closed.

Navigate