Muskátli teleltetése: Bevált módszerek és tippek

Biztosan mindenkinek ismerős az a növény, amely az ablakok párkányait díszíti szerte a világon, gyönyörű, színes virágaival ámulatba ejtve minket. Bevált módszerek és tippek a muskátli teleltetéséhez.

Szükséged van tippekre, hogy a muskátli teleltetése sikeres legyen? A muskátli, latinul pelargonium egész nyáron át tartó, intenzív virágzása után télen pihenést igényel, de nem mindegy, hogy hogyan telelteted. Ez a virágzó növény imádja a nyári melengető napsugarakat a balkonládákban, viszont a hideget már egyáltalán nem. Így mielőtt beköszöntenek a fagyok, tedd el pihenni, hogy a következő évben is előkerülhessenek a szeretett virágaid!

muskátli az ablakban

A muskátli az 1-3 fokos külső hőmérsékletet jól elviseli, de a tartós fagyok érkezése előtt ezeket mindenképp hajtsd végre:

A muskátli teleltetése

A muskátlit teleltetése során tárolhatod lakásban, lépcsőházban, garázsban, a lényeg, hogy a hőmérséklet melegebb legyen, mint 0 fok. Ideális számára a száraz, hűvös helyen az 5-10 fok közötti klíma. Fontos, hogy ne érje nedvesség és pára, illetve havonta csupán 1-2x locsold meg, de többször semmiképpen sem, ugyanis a kedvenc virágunk kirohadhat.

A muskátlikat tárolhatod pincében vagy garázsban is. Itt is fontos, hogy a sötét mellett száraz is legyen a helyiség, illetve pár fokkal fagypont felett legyen a hőmérséklet. Egyik módja, ha így tárolod őket az, hogy vedd ki a balkonból és gyökerükről távolítsd el a földet, majd összekötve lógasd fel. Másik módja, hogy szintén a földből kiszedve és gyökerüket megtisztítva csomagold a töveket egyesével újságpapírba, így ládában, egymásra pakolva tárolhatod őket télen.
Ebben az esetben nem szabad locsolni a növényeket! Nem kell félni, hogy kiszáradnak. Tavasszal, ha kiülteted, akkor néhány nap után erőre fognak kapni.

muskátli az ablakban

Ha az erkélyről csak a lakásba teszed be, a muskátli teleltetése nem fog működni. A pihenés helyett a növény továbbra is növekedni fog, nyurgább lesz és lehullajtja a leveleit. Ha lehetőséged van rá, akkor inkább a lépcsőházban helyezd el a növényeket, ugyanis ott hűvösebb az idő. Ha mégis a lakásban marad, akkor világos, 15 fok körüli hőmérsékletű szobát válassz a növényeidnek.

Tippek mielőtt a muskátli pihenni megy

  • Távolítsd el az elsárgult leveleket és a kártevőket!
  • Tisztítsd meg a virágoktól és bimbóktól, a szárakkal együtt.
elsárguló muskátli levelek

Tanácsok miután telelt a növényed

  • Bárhol és bármely módon is teleltetted a muskátlikat, először mindenképpen meg kell metszeni. A tövüktől 10-15 centiméterre vágd vissza és távolíts el minden megsárgult levelet.
  • A gyökereket is szükséges egy kicsit visszavágni, majd ültesd friss, tápanyaggal teli földbe a muskátlis balkonban.
  • Fokozatosan növeld az öntözések mennyiségét.
  • A tápoldattal sem szabad hirtelen bombázni az ébredező növényed. Az ültetés után 1-2 hónappal adj csak neki először belőle, hogy serkentsd a virágzását.
teleltetés tppek

A teleltetés hátránya, hogy a muskátli öregszik. Évről-évre nehezebben és később hoz virágokat, amelyek száma ráadásul fogyatkozik is az idő előrehaladásával. A virágzás tavasz helyett a nyár közepére fog csúszni. Ez semmiképp se szegje kedved, hogy a gondosan kezelt és féltett növényeidtől megválj, esetleg lecseréld őket.

A mosógép tisztítása és a bútorfelújítási tippek után újabb, izgalmas és hasznos információkkal lehettél gazdagabb most a muskátlikkal kapcsolatban. Ha még ez sem elég, akkor böngészd az Instagram oldalunkat is változatos tartalmainkért!

Comments are closed.

Navigate