DIY – dekoráció befőttesüvegből

Bár a kedvenc lekvárunk és a befőttek miatt legszívesebben csak az újabb elraknivalót keressük, mégis a befőttesüvegnek lehet új élete dekoráció formájában is. Olvasd el blogunkat a DIY dekoráció befőttesüvegből témában.

Minden kiürített lekvárosüveg után felmerül a kérdés, hogy mihez kezdjünk az üveggel? Rakjunk bele befőttet, lekvárt vagy szabaduljunk meg tőle? Ha nem szívesen teszünk már el új finomságot, akkor a legjobb megoldás az újrahasznosítás. A befőttes- és lekvárosüvegeket ugyanis nagyon jól lehet a lakásunk dekorálása során használni.

Ragasztó eltávolítása

Mielőtt hozzálátunk a díszítéshez, tisztítsuk meg az üveget. A böngészés közben biztos találtál már kiváló üvegtisztítási módszereket, de azért valljuk be, sok ebből nem igazán hatásos. Ami eddig a leginkább bevált az az alábbi:

  • Talán a leghatásosabb módszer, amikor az üvegeket a felengedett mosogatóba teszed, felhabosítod a vízben a mosogatószert, hagyod állni, majd kb. 1 óra múltán elkezded leszedni a címkéket, majd a maradékot dörzsiszivaccsal lesúrolod róla.

Ha kész vagy a tisztítással, már csak azt kell eldönteni, hogy miként is szeretnéd az üveget dekorálni.

gyertya az üvegben

Dekoráció befőttesüvegből

Készíthetsz egyszerű vagy egészen látványos díszítéseket is az üvegre. Sok-sok technika létezik és igazság szerint csak a kreativitáson múlik, hogy milyen eredményt hozol ki belőle. A mi kedvenceink:

  • Decoupage:
    A decoupage dekorálást már oviban is mindenki használta, csak valószínűleg elfelejtettük vagy csak nem tudatosult bennünk annyi idősen, hogy mit is csinálunk. Az üvegdíszítés könnyű módja a decoupage ragasztóval a szalvéta vagy rizspapírok ragasztása a megtisztított felületre. Ha előtte használsz alapozófestéket, olyan felületet kapsz, ahol a teamécsesed, amit az üvegbe raknál, nem látszik vagy kevésbé látszik majd át.
  • Akrilfesték:
    Ha vázát, tolltartót készítenél a befőttesüvegből, és szépen festesz, ezt a technikát neked találták ki. Akár Picasso vagy Van Gogh módjára készítheted a festményeidet az üvegre! Az üveget fesd kedved szerint, majd ha igazán tartósra szeretnéd, akkor fixáld matt vagy fényes lakkal.
    Ha egyszerűbbet festenél, akkor az alapot szivaccsal pamacsolva vagy ecsettel vidd fel az üvegre, majd maszkolhatod, amire mehet a következő szín. Lehet csíkos vagy pöttyös, esetleg sablon segítségével mintás, betűs.
befőttesüveg festés diy
  • Akrilfilc:
    Akrilfilces írást a kirakatüvegeken már biztosan láttál. Ez egy nagyon kedves befőttesüveg díszítési módszer, amit esküvői és otthoni asztaldíszek készítésénél is használhatsz. Esküvői dísz esetén nagyobb, tisztított befőttesüvegre akár ráírhatsz kalligráf betűkkel asztalszámokat is. Otthonodban írhatod a gyerekek neveit, HOME, OTTHON vagy az évszakokra utaló szavakat is. Egyszerű, de nem mindennapi dekorálás a lakáson belül.
  • Festékspray:
    Kicsit nagyobb helyet és előkészületet igényelnek a különböző krétafesték vagy akrilfestékspray használata. Szükséges a nagy felületű újságpapírozás, jól szellőző helyiség és valamivel hosszabb száradási idő, mint a hagyományos akrilfesték esetén.
    Ezek nagyon mutatós és divatos technikák, amiket a barkácstündérek bútorfelújítások során is használnak.
    A tisztított üveget célszerű alapozni vagy a spray-t egyszerre csak nagyon vékony rétegekben felvinni, mert a sok festék esetén elfolyik.

    A festékspray-vel készült dekorációra korábban az Instagram oldalunkon is adtunk már egy szuper tippet képpel! Nézd meg itt!
natúr dekoráció befőttesüvegből

Extra tippek:

  • Ha szeretnéd, hogy a mécsesed fénye átvilágítson, de közben festenéd is az üveget, akkor fesd nagyobb fejű ecsettel, mintha vintage festést készítenél. A másik, amit tehetsz, hogy visszacsiszolsz a festékből.
  • Díszítsd az üveget csipkével, jutaszalaggal, spárgával. Ragasztópisztoly segítségével ezek a dekorációs anyagok nagyon könnyen rögzíthetőek, elég csupán néhány csepp vagy vékony csíkot használni a ragasztóból.
  • Tegyél bele fényfüzért. Ha az üveg világít is, akkor használd komódon, éjjeli szekrényen vagy ledes világítással, akár kültéren is. Nagyon hangulatos, kellemes kisugárzása, minden szemet odavonz majd. Messziről olyan lesz, mintha csak csillogna a meleg fény a dekorált üvegedben.
  • Tegyél bele élő vagy selyemvirágot. A festett befőttesüvegben még szebben tündökölnek.
  • Ha nagy az üveg, akkor készíts bele floráriumot, amit gondozhatsz is. Persze ez esetben ne fesd le az üveget, maximum írj rá akrilfilccel vagy rakj rá kevés jutaszalagot/ szalagot/ spárgát.
világító üveg

Ez a „csináld magad” dekorálás gyerekekkel együtt is jó program, igazi kézműves elfoglaltság. A kuckózós, hideg időben ne a tv elég üljetek a gyerekekkel, hanem alkossatok maradandót. Hidd el, hogyha nem csak az oviban vagy suliban készítenek ilyet, sokkal tovább fogják kincsüknek tekinteni, még ezt az egyszerű, befőttesüvegből készült dekorációt is.

A befőttesüveg dekoráció esetén a legszuperebb az egészben, hogy újrahasznosítasz. Mivel díszt készítesz belőle, így tovább használod, ha megunod, akkor el is adhatod és ezzel másnak is örömet okozol vele. Mivel olcsó az elkészítése, így az egyik legkedveltebb DIY dekor, amelyet bármilyen ünnep, alkalom vagy évszak idején használhatsz.

Még több kép:

florárium az üvegben
befőttesüveg festés

Amikor a befőttesüvegből koktélos pohár is lehet!

koktélos pohár az üvegbő

Ha befőttesüveg nincs otthon, helyet van néhány italos üveg, azt is használhatod vázának! Szintén festheted!

+1 üveges dekor

Jó kreatívkodást kívánunk! 😉

Comments are closed.

Navigate