Babát szeretnétek és előregondolkodtok? – Babaváró hitel

A statisztikák szerint sok fiatal később vág bele a gyermekvállalásba, mert úgy gondolják, még nem teremtették meg az ehhez szükséges anyagi körülményeket. A családtámogatási program révén igyekszik könnyíteni a fiatalok terhein az állam. Ennek egyik eleme a Babaváró hitel, ami 2019-es megjelenése óta töretlenül népszerű. Ha téged is érdekel, de nem tudod, hogyan indulj neki az igénylésnek, akkor érdemes tovább olvasnod.

#szponzorálttartalom

Amikor még fiatalok vagyunk, gyakran gondoljuk, hogy akkor vállalnánk nyugodt szívvel gyermeket, ha ahhoz minden– anyagi és egyéb – feltétel is adott. Van egy házastársunk, akivel szívesen bővítenénk a családot, megvan a tökéletes lakásunk, benne minden, ami egy babának csak kellhet.

A dolgok azért nem mindig pontosan úgy alakulnak, ahogy elképzeltük, és gyakran érezzük, hogy ez vagy az még hiányzik. Majd láthatjuk, hogy amilyen pici egy baba, olyan nagy házat lehetne megtölteni a használati tárgyaival. Ezért aztán érdemes gátat szabnunk annak, hogy mennyi mindent halmozunk fel, mert egyrészt nem férünk majd el a saját lakásunkban, másrészt igen nagy kiadást jelenthet, ha túl sok mindent akarunk beszerezni. És lássuk be, ezeknek a jó része valójában felesleges is.

Gondoljuk tehát át, hogy mi az, amire nekünk és a babánknak valóban szükségünk van. Csak ezeket szerezzük be, és törekedjünk arra, hogy minél jobb áron jussunk hozzájuk. Használtan is rengeteg mindent meg lehet találni, és egy kis odafigyeléssel remek baba-mama termékeket vásárolhatunk.

Ha úgy érezzük, hogy a családos létnek némi segítséggel kezdenénk neki, hogy minden gördülékenyen menjen, akkor érdemes a támogatott Babaváró hitel feltételeit megismernünk. Ez egy igen népszerű kölcsön, amelynek keretében fiatal házasok vehetnek fel legfeljebb 10 millió forintot 20 éves futamidőre. A kölcsön szabad felhasználású, tehát arra költjük, amire akarjuk, nem kell a bank felé elszámolnunk.

A Babaváró hitel célja kifejezetten a gyermekvállalás ösztönzése, így a hozzá kapcsolt támogatások akkor járnak, ha a futamidő alatt gyermekeink születnek.

Miért ilyen népszerű a Babaváró hitel?

A Babaváró hitelt 2019. júliusában kezdték el folyósítani, és azóta átlagosan több mint 50 milliárd forintnyi összeget helyeznek ki belőle a bankok havonta. Ez jóval több, mint amennyi személyi kölcsönt felvesznek az emberek egy hónapban.

Miért ilyen népszerű a Babaváró hitel?

  1. Egyik oka a népszerűségnek a hozzá kapcsolódó kamattámogatás. Ha a hitel futamidejének első 5 évében születik gyermekünk, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes. Ez azért elég jól hangzik.
  2. A hitelhez további támogatás is kapcsolódik. Ha születik még egy gyermekünk, akkor a fennálló hiteltartozásunk 30%-át elengedik, ha egy harmadik taggal is bővül a családunk, akkor a teljes hátralévő hitelünk eltűnik.
  3. A hitelhez hiteltörlesztési szüneteket is kérhetünk. A gyermekek születése után 3-3 év törlesztési szünetet kérhetünk, ami alatt a hiteltörlesztéssel egyáltalán nem kell foglalkoznunk. A törlesztési szünet időtartamával a futamidő meghosszabbodik, ennyivel tovább kell majd fizetnünk a hitelünket.
  4. A Babaváró havi törlesztője nem lehet több, mint 50 000 forint. Ehhez lehet igazítani a futamidőt a jövedelmünk alapján. A hitelfizetés így sok háztartásban belefér a családi költségvetésbe.
  5. Nem kell hozzá ingatlanfedezet. A Babaváró nem jelzáloghitel, így nem kell hozzá ingatlan, amit a hitel mögé fedezetként bevonhatunk. A kölcsön fedezetét a jövedelmünk jelenti épp úgy, mint egy személyi kölcsön esetében.

Milyen feltételeket kell teljesítenünk, ha fel szeretnénk venni a Babaváró hitelt?

A Babaváró hitel csak házaspárok számára elérhető, ahol a feleség legfeljebb 40 éves.

Ezen túl szükségünk lesz még legalább 3 év TB-jogviszonyra az igénylést megelőzően. Jó hír, hogy elég, ha a házaspár egyik tagjának megvan a szükséges hosszúságú jogviszonya. Ezt úgy is teljesíthetjük, ha valamilyen felsőoktatási intézmény hallgatói vagyunk, dolgozhatunk vagy tanulhatunk külföldön, és a diplomás GYED-et is elfogadják. Arra azért ilyenkor is figyelni kell, hogy az utolsó fél évben, külföldi munkánál az utolsó 3 hónapban már előírás a magyarországi munka vagy vállalkozói jogviszony.

Egyébként azoknak a feltételeknek kell megfelelni, amelyeket minden hitelfelvételkor teljesíteni kell, azaz a normál hitelbírálaton itt is át kell menni. Ha a bank hitelképesnek talál, és megvan a megfelelő TB-jogviszonyunk, akkor felvetjük a Babavárót.

Hogyan használjuk a Babavárót okosan?

Azt ne felejtsük el, hogy a Babaváró egy hitel, így törlesztenünk kell. Van olyan helyzet, amikor a hitel teljes összegét megkaphatjuk támogatásként, de ahhoz elég tudatosan kell családot tervezni. Csak akkor vegyünk fel hitelt, ha valóban szükségünk van rá.

Viszont ha úgy döntünk, hogy igényeljük, akkor tegyük okosan.

  • A Babaváró hitelt legjobb a várandósság alatt felvenni, mert akkor biztos, hogy a futamidő teljes hossza alatt kamatmentes lesz a hitelünk. Ráadásul azonnal kérhetjük a törlesztés szüneteltetését is, így 3 évig a tőkét sem kell elkezdeni visszafizetni.
  • A Babaváró szabad felhasználású, így a bank nem szól bele abba, hogy az összeget mire fordítjuk. Igyekezzünk hasznosan elkölteni a pénzt. Berendezhetjük belőle a babaszobát, felújíthatunk, és elindíthatjuk vele az új családi életünket.
  • Mivel a kölcsön keretében viszonylag magas összeg elérhető, sokan használják arra, hogy a lakáshitelüket megtoldják vele. Fontos tudni, hogy bár a Babaváró maga is kölcsön, ha lakáshitelből vásároljuk meg az otthonunkat, a Babaváró 75%-ban önerőnek minősül. Ez pedig a legtöbb fiatal lakásváráslás előtt álló házaspárnak nagy segítség.

Hogyan igényelhetjük a hitelt?

A Babavárót az azt kínáló bankoknál igényelhetjük. Érdemes kicsit körülnézni, mert bár a kölcsön alapvető feltételei mindenhol megegyeznek, lehetnek kisebb különbségek a bankok között. Ez különösen akkor fontos, ha CSOK-ot is igényelnénk vagy más hitelt is felvennénk.

Comments are closed.

Navigate