4 tipp a sikeres szoptatásért

Az anyatejes táplálás nemcsak a testközelséget és az összes szükséges tápanyagot biztosítja a csecsemő számára, de az anya egészségére is kedvező hatással bír. Csökkenti a szülés utáni depresszió, későbbiekben pedig a mell- és petefészekrák, illetve a cukorbetegség kockázatát. Augusztus 1-jén, a szoptatás világnapján a sikeres anyatejes tápláláshoz hoztunk néhány hasznos tippet.

1. Készülj fel a szoptatásra!

Az anyatej vs. tápszer kérdésköre még napjainkban is igen érzékeny téma, ezért nem árt már a várandósság elején elterveznünk, hogy miként szeretnénk táplálni a születendő gyermekünket. A WHO ajánlása szerint az anyatej a lehető legjobb és kizárólagos táplálék a baba 6 hónapos koráig. Ugyanakkor a szoptatást bátran lehet folytatni a hozzátáplálás megkezdése után is, akár több éven át.

A legtöbb anya képes anyatejjel ellátni a babáját, amennyiben pedig Te is a szoptatás mellett döntesz, nem árt alaposan tájékozódnod. Olvass minél többet a helyes mellre helyezésről és szoptatási technikáról, szerezz be minden szükséges ruhát és kelléket, illetve bátran kérj tanácsot a védőnődtől is. Az sem árt, ha felkeresed a közelben működő laktációs tanácsadókat, ők ugyanis készséggel átlendítenek minden nehézségen, ha esetleg nehezebben indulna a szoptatás.

Szabadban szoptatás
Forrás: Unsplash / Dave Clubb

2. Higgy az igény szerinti szoptatásban!

A jelenleg érvényben lévő szoptatási ajánlások szerint az ISZSZ, azaz az igény szerinti szoptatás kedvez leginkább az anyatej termelődésének, illetve a megfelelő szoptatási technika elsajátításának. Ez azt jelenti, hogy nem te, hanem a babád szabályozza a mellre helyezések rendszerességét és hosszát. Azaz akkor és addig szopizik, ahogy szeretne. Érdemes már az első éhségjeleknél (pl. cuppogás, tátogás, öklét a szájába teszi) megkínálnod a babádat. Ez egyrészt mindkettőtöknek több lehetőséget nyújt az összeszokásra és a gyakorlásra, másrészt a kicsinek megfelelő mennyiségben segíti az anyatej termelődését.

Ahhoz, hogy az igény szerinti szoptatás megvalósuljon, nem árt azokra a helyzetekre is felkészülnöd, amikor kimenőn vagytok. Szerezz be kényelmes szoptatós melltartókat és felsőket, amennyiben pedig némi intimitásra vágytok, egy szoptatós kendő is jó kiegészítő lehet. A babahordozás a testközelség miatt eleve serkenti az anyatej mennyiségét, és ha te már feketeöves hordozós mami vagy, megpróbálhatod a hordozókendőben szoptatást is.

Szoptatós kendőben baba
Forrás: Pexels / RDNE stock

3. Figyelj a helyes táplálkozásra és a folyadékbevitelre!

Az anyatej termelődését a megfelelő pihenés, a nyugodt lelkiállapot, illetve a helyes étkezés segíti. Bár sokan küzdenek a terhesség után némi plusz súllyal, fontos tudni, hogy a szoptatás nem a diéta ideje – ugyanakkor nagyban segíti a fogyást. A napi menüd tehát legyen változatos, és különböző tápanyagokban gazdag, sőt, azt is érdemes megfontolnod, hogy az étkezésed kiegészíted valamilyen kifejezetten szoptatós anyák számára kifejlesztett vitaminkészítménnyel.

Emellett ügyelj arra is, hogy a megszokott napi folyadékbeviteleden túl még legalább 1 litert igyál – lehetőleg vizet, vagy cukormentes szoptatós teát. A legtöbb anyuka szervezete szépen jelzi, hogy az anyatejes tápláláshoz folyadéktöbbletre van szükség, a mellre helyezés közben ugyanis gyakran megszomjaznak. Ezért érdemes lehet a saját kis kulacsodat odakészíteni a megszokott szoptatós sarkotokhoz.

Anyatejjel táplált baba
Forrás: Pexels / Tamilles Esposito

4. Fő a kényelem!

A stressz jelentősen akadályozza az anyatej termelődését, így a szoptatás sikerességéhez elengedhetetlen az édesanya nyugodt lelkiállapota. Ebben nagy segítség lehet egy szoptatási rutin és egy gondosan berendezett szoptatós kuckó kialakítása. Hangolódjatok egymásra a babáddal, tapasztaljátok ki, nektek melyik szoptatós pozíció válik be leginkább. Ülve szoptatáshoz kifejezetten komfortos lehet egy ilyen célból kialakított fotel vagy egy szoptatós párna. Míg a fekve szoptatáshoz a kanapét vagy az ágyatokat is használhatod néhány kényelmes párnával.

A közeledben pedig legyen minden ott, ami közben jól jöhet. Például textil pelenka, folyadék, amennyiben pedig szükségetek van rá, bimbóvédő és mellbimbó krém is. Ez utóbbiból érdemes olyat választani, ami természetes anyagokat tartalmaz, így nem kell lemosni közvetlenül a mellre helyezés előtt.

Comments are closed.

Navigate