Szilveszteri koktélozás otthon: ezeket az eszközöket szerezd be hozzá!

Nem csak egy bárpultnál ülve van lehetőségünk finomabbnál finomabb alkoholos vagy mentes koktélokat fogyasztani. Néhány eszköz és összetevő beszerzésével, igazi koktélgyártókká válhatunk a saját otthonunkban. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány eszköz tippet és könnyen elkészíthető recepteket!

Most, hogy a vírusjárvány miatt szilveszterkor is a négy fal közé szorulunk, kreatívan kell létrehoznunk az óév búcsúztatók hangulatát. Ehhez az egyik legjobb megoldás, ha belevágunk a koktélkészítésbe! Egyrészt már maga az italok megalkotása is szórakoztató program lehet a család számára, az alkoholmentes változatokkal pedig akár a gyerkőcöket is bevonhatjuk. Ahhoz azonban, hogy a finom nedűk tényleg megidézzék az eredeti koktélok ízvilágát, ajánlott néhány eszközt beszerezni.

Koktél Shaker
A finom kevert koktélokhoz alapkövetelmény egy jó shaker, vagy más néven keverőpalack. Ebben azokat az alapanyagokat is jól össze tudjuk keverni, ami egy szimpla pohárban kanállal nehezen lenne megoldható. Három típust különböztethetünk meg:

  • Háromrészes szabványos shaker: egy serlegből, egy fedélből és egy szűrőből áll.
  • Boston shaker: egy nagy nemesacél és egy kisebb ólomkristály serlegből áll.
  • Üvegserleg, ami jól használható keverőpohárként is.

Mérőpohár
Mivel minden italnál lényeges az adalékok pontos mennyisége, nélkülözhetetlen egy precíz mérőpohár. Egyébként már kaphatóak olyan shakerek is, amiknek a keverője mérőbeosztással is rendelkezik.

Bárkanál vagy keverőkanál
A bárkanálra vagy keverőkanálra az adalékok elkeverésénél van szükségünk. Ezek általában 15-20 cm hosszúak, rozsdamentes acélból vagy ezüstből készülnek.

Elektromos mixer
Ha nincs alkalmunk shakert beszerezni, jó szolgálatot tehet egy elektromos mixer. Ezek helyettesíthetik a shakereket, sőt talán még praktikusabbak is, ha olyan adalékokról van szó, mint például a tejszín, vagy a tojás, amit hosszabb ideig és erősen kell keverni.

Jég és díszítés
Furcsának tűnhet, különösen télen, de a jég ilyenkor is a koktélkészítés egyik legfontosabb alapanyaga. Ne spóroljunk vele és mindig több legyen kéznél, mint amennyiről gondoljuk, hogy elfogy! Ebben segíthet egy jégvödör beszerzése, ami az olvadást is lassítja.

Végül, ami egy igazi koktél elengedhetetlen része, az a díszítés. A legegyszerűbb dekorációk a gyümölcsök: narancs-, citrom- vagy lime karikák és a koktélcseresznye, de a mentalevél használata is fontos egyes típusoknál. Bizonyos italokhoz pedig illhet a cukor- vagy só perem. Ezt a legkönnyebb úgy elkészíteni, hogy vízzel, citrommal vagy naranccsal benedvesítjük a pohár peremét, és belemártjuk a sóba vagy cukorba.

Receptek:

Egy koktél ginnel!
Az Orange Blossom egy nagyon népszerű koktélfajta, és csupán néhány összetevő kell hozzá: 4 cl ginre, 1 cl cukorszirupra, valamint 6 cl narancslére lesz szükségünk. Ezeket az italokat alaposan rázzuk össze egy shakerben, majd töltsük egy borospohárba és díszítsük koktélcseresznyével és narancsszelettel.

Az édesszájúak kedvence: csokoládélikőrös martini
Hozzávalók: 2 rész vodka, 1 rész csokoládélikőr, jégkocka, koktélcseresznye Rakjunk jeget a shakerbe, majd öntsük hozzá a vodkát és a csokilikőrt. Rázzuk össze jól. Egy koktélos pohárnak a szélét nyomjuk bele egy kis vízbe, majd nyomjuk a poharat egy kis csokireszelékbe. Ezután öntsük a pohárba a koktélt és dobjunk bele egy koktélcseresznyét.

A forró hangulat megtestesítője
A Sex on the Beach nevű koktélról szinte biztos, hogy mindenki hallott! Bár bonyolultnak tűnhet dekoratív látványa miatt, azonban nem nagy ördöngősség elkészíteni. Rázzunk össze shakerben 2 cl őszibaracklikőrt, 2 cl grenadint, 3 cl vodkát, 8 cl narancslét, és 8 cl ananászlét. Jégkockákra töltsük rá, majd adjunk hozzá 2 cl gyömbérízű szénsavas üdítőt.

Gyerkőcök kedvencei:

Cinderella koktél
Talán Hamupipőke is ivott belőle, amikor a bálba készült, annyira varázslatos ízvilágú ez az ital. Öntsünk a shakerbe 4-4 cl citrom-, narancs- és ananászlevet, adjunk hozzá jégkockákat és alapos keverés után öntsük a pohárba jég nélkül. Ezután öntsünk hozzá 8 cl szódát és a tetejére permetezzünk grenadint. Narancskarikákkal, vagy ananásszal díszítsük.

Mango delight
Mixerben jéggel együtt keverjünk el 1 feldarabolt mangót, 3 nagy epret és 3 cl lime levet. „V“ alakú talpas martinis poharakban tálaljuk.

Persze az interneten még számos receptre bukkanhatunk. Érdemes előre kiválasztani a kedvenceket, hogy tudjuk, milyen alapanyagokat kell beszereznünk hozzá.

Kellemes koktélozást!

Comments are closed.

Navigate