3+1 tipp a gombászáshoz!

Sokak szerint ősszel a legszebb az erdő, ezzel pedig mi is egyet tudunk érteni, sőt azzal is, hogy nagyszerű hétvégi program kimenni a természetbe a családdal, barátokkal, de akár egyedül is élvezheted a gyönyörű színeket és a csendet. Ha esetleg ez neked kicsit unalmas, vagy imádod a gombát, akkor pedig a túrázásnál is jobb program lehet a gombászás.

Mikor szedjem?
Habár vannak gombafajok, amelyek egész évben szedhetők, sokan az őszt tartják a fő „gombaidőnek”, amellett, hogy tavasszal is rengeteg gombát találhatunk az erdőben. Ami biztos, hogy a gomba szereti a nedvességet és a nyirkosabb időjárást, így egy kiadós eső után 1-2 nappal sokat javulnak az esélyeid a sikerre. Ilyen időben persze nem árt rétegesen felöltözni, és egy jó bakancs is komoly segítőtárs lehet a nedves erdei utakon.

Melyiket szedjem?
Vannak egyszerűen megkülönböztethető fajok, mint például a nagy őzlábgomba, de vannak olyanok, amelyek könnyedén összekeverhetők még a tapasztaltabb szem számára is. Jó, ha van nálad gombahatározó, ma már telefonra is nagyszerű alkalmazásokat találsz, azonban ha számodra kétes gombát találsz, érdemes azt külön gyűjteni, hogy adott esetben ne kelljen a teljes zsákmányodat kidobni. A gombagyűjtés végeztével mindenképpen nézesd meg szakértővel a gyűjteményedet, és ez a tapasztaltabb gombászókra is igaz! Hivatalos gombaszakértőt a legtöbb piacon találsz, akik örömmel, gyakran ingyenesen segítenek neked.

Hogyan szedjem?
Lehetőleg csak az ehető, vagy annak vélt gombát szedd le, és ne taposd le a többi fajt, hiszen azok is hozzátartoznak az erdőhöz, illetve érdemes az öregebb gombákat meghagyni, hogy azok szétszórhassák spóráikat. A gombák szedése késsel ajánlott, ne csavarással, szakitással, így megvédjük a „gombatelepeket”, hogy jövőre is legyen mit elhoznunk. Ehhez nem árt egy jó bicska, ha még nincs ilyened, nézz szét a Jófogáson!
Jó, ha viszel magaddal egy fonott kosarat is, hiszen abban nehezebben törik össze a gomba, amiből egyébként egy alkalommal maximum 2 kilót szabad gyűjteni.

Mit csináljak belőle?

Ha már az összes receptkönyvedet kilőtted, nyugodtan kérdezz gombaszakértőtől, biztosan van néhány jó recept a tarsolyában, és az interneten rengeteg elkészítési tippet találsz a gombás tojástól a svédgombáig, azonban fontos, hogy a szedett gombát frissen, lehetőleg 24 órán belül feldolgozd. Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve tárold, így nem fog megromlani, mire a főzésre kerül a sor.

Ha gombászni indulsz, tartsd be az erdő rendjét, ne félj segítséget kérni, és akkor nyugodtan élvezheted ezt a nagyszerű kikapcsolódást, majd hazaérve annak „gyümölcsét” is.

Comments are closed.

Navigate