Kerti sütögető építése házilag

A nyárral tagadhatatlanul beköszöntött a kerti partik szezonja is. Legyen szó bográcsozásról, szalonnasütésről vagy a legfinomabb grillfalatokról, mindezekhez elengedhetetlen egy biztonságos, ugyanakkor egyszerűen megépíthető tűzrakóhely. Ennek apropóján most bemutatjuk, hogyan készíthetsz az újrahaszosítás jegyében te is kerti sütögetőt bontott téglából.

Amire szükséged lesz

Égő faágak egy tűzrakóban
Forrás: Pexels / Harry Cunningham

Kerti sütögető házilag lépésről lépésre

1. A terep előkészítése

  • A kerti sütögető építését a megfelelő hely kiválasztásával kell kezdened. A legjobb, ha a kert egy távolabbi, szélvédett sarkát szemeled ki, így a füst kevésbé zavarja a szomszédokat, a kipattanó és elszálló szikrák pedig nem okoznak veszélyhelyzetet. Az sem árt, ha a közelben van egy ivóvízzel ellátott kerti csap, ahonnan a tűz esetleges elharapódzása esetén gyorsan tudsz vizet venni, illetve az sem utolsó szempont, hogy innen jóval könnyebb lesz megtöltened a bográcsot.
  • Miután megtaláltad a kerti sütögetőd helyét, jelöld ki a kört, ahova szeretnéd megépíteni. Ehhez célszerű odatenned a földre a háromlábú bográcsállványt, majd némi ráhagyással ehhez igazítani a tűzrakó szélét.
  • Következhet az ásás. A kijelölt területről először távolítsd el a füvet, majd körülbelül 30 cm mélyen ásd ki a földet egy ásó és egy lapát segítségével. A megfelelő mélységet tesztelheted a bontott téglákkal: függőlegesen, hosszanti irányban lerakva pont fel kell simulniuk a gödör oldalára. Ügyelj arra is, hogy a kerti sütögető teknője lefele szűküljön, így ugyanis könnyebb lesz majd az oldalára helyezned a téglákat. A kitermelt föld elszállításában a talicska lehet segítségedre.
  • A kerti sütögető építésének következő lépése a teknő kifalazása bontott téglákkal. Ehhez először önts egy réteg lávamulcsot a teknő aljára, majd erre helyezd a téglákat úgy, hogy nekitámasztod őket a gödör falának. Miután körberaktad, ütögesd őket a helyükre egy gumikalapáccsal.
  • Mivel a kerti sütögető téglából készül, nem árt, ha a külső perem alatti földterületet előkészíted a falazáshoz. Ehhez a gödör körül, kb. 12-15 cm széles sávban készíts egy 15 cm mély sóderágyat. Az ásásban egy kisebb kerti ásó, a szintezésben egy vízmérték lehet a segítségedre.
Kerti sütögető téglából

A kerti sütögető építése téglából

  • Ezt követi az első réteg tégla lerakása, ami mindig a legfontosabb egy fal építésénél. Keverd be vízzel a falazóhabarcsot, majd egy adagot mindig mérj ki a kőművestálba. Helyezd le a téglákat körben, majd ellenőrizd a vízmértékkel, hogy jól áll-e. Ütögesd őket a helyükre gumikalapáccsal. Rakd körbe a gödröt úgy, hogy végig figyelsz a vízszintre.
  • A kerti sütögető házilag történő elkészítéséhez rakj fel még 4-6 sor téglát úgy, hogy legalább egy ujjnyi habarcsot kensz a rétegek közé (az, hogy a téglára, vagy a már lerakott rétegre kened, rajtad áll) . A vízszintet ellenőrizd időnként!
Kerti sütögető építése házilag

Az utolsó simítások

  • A végén az ujjad segítségével simíts el a téglák közötti fugarészt, hogy eltávolítsd a felesleges habarcsot.
  • Önts lávamulcsot a kerti sütögető aljába úgy, hogy legalább 5 cm vastag réteget képezzen!
  • Várd meg, amíg megköt a habarcs, és már használhatod a saját készítésű kerti sütögetőd téglából!

Comments are closed.

Navigate