Mire használhatja gyermeked a Google Walletet és az Apple Payt?

Már 18 éves kor alatt is gyakori manapság, hogy a gyermekek mobiltelefonnal fizetnek, hiszen azt használják minden másra is. De vajon hogyan használja tudatosan a mobiltelefonját fizetésre a fiatal generáció?

#szponzorálttartalom

Hogyan használják jól a mobilt a fiatalok?

A mobiltelefonos fizetésben igazából az a jó, hogy nincs 15 ezer forintos határ az azonosításmentes érintéses fizetésekhez. Mivel a banki mobilappok csak akkor telepíthetők, ha a felhasználó valamilyen képernyővédelmet is beállított és ezt később is fenntartja, így már 1 forint elköltéséhez is azonosításra van szükség.

Kezdhetjük tehát azzal a megállapítással, hogy már önmagában is biztonságosabb a mobiltelefonba regisztrált bankkártyával fizetni, mint a plasztikkal.

Ezen kívül, míg a plasztik bankkártyán nem kapcsolható ki az érintéses fizetéshez szükséges NFC áramkör, addig a mobilnál igen. Az androidos mobiloknál az NFC áramkör kikapcsolható az állapotsávból lehúzható menüben, ami azzal jár, hogy a telefon teljesen láthatatlan lesz a kártyaolvasók számára.

Végül még egy fontos előny a mobilfizetésnél, hogy a kártyaszám sehogyan sem tudható meg, sokszor még maga a felhasználó sem tudja előkeresni. A mobilba regisztrált bankkártya száma ugyanis nem egyezik meg azzal, amit beregisztráltál, hanem a regisztráció során egy attól eltérő kártyaszámot kap a banktól a mobilos kártya. Így más kártyaszámmal fizetsz a mobilos fizetés és a plasztik használata során.

„Ráadásul az eredeti kártyaszámot nem lehet visszafejteni a mobilfizetés során, míg a plasztik bankkártyán rajta van a száma” – egészítette ki Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Végül, ha már a használatnál tartunk, az OTP Bank, a Gránit, K&H, MBH és Raiffeisen bankoknál van olyan lehetőség, hogy a kártyát blokkolhatja a felhasználó a mobilapplikációban, amíg nem használja. Ilyenkor semmilyen terhelést nem lehet végrehajtani rajta, ami védheti a plasztikot és a mobiltárcás mását is mindenféle csalárd tranzakció elől. Célszerű minél hamarabb megtanulni ezt a funkciót, mivel ez számos helyzetben segítséget nyújthat a visszaélések megelőzésében. Például, ha elveszíted a kártyád, azonnal tudod blokkolni, így azt mást nem tudja jogtalanul használni.

Az OTP Junior kártyákon az OTP mobilappjával hasonló okból kikapcsolható az Európán kívüli használat, vagy az internetes kártyahasználat. Ezek a beállítások bármikor módosíthatók, visszaállíthatók és fizetni sem kell értük.

Mit nyújtanak a nagy tech cégek fizetési szolgáltatásai?

A nagy techcégek, vagyis a Google és az Apple saját fizetési megoldásokat fejlesztettek ki, hogy nehogy kimaradjanak a tortából, melyet a mobilra áttérő felhasználók fizetései alapján oszthatnak szét egymás közt és részesülhetnek ezek jutalékaiból.

A fejlesztéshez azonban a kártyatársaságok is kellettek, így ebből a ”házasságból” született meg az a biztonságos fizetés, mely ma jellemzi a mobiltárcákat. Ezek lényege, hogy nem utaznak kártyaszámok a fizetési kommunikáció során, csak rájuk utaló ún. tokenek, amelyekből a kártyaadatok nem fejthetők vissza, maguk a tokenek pedig egy fizetés után lejárnak. Így minden egyes fizetéshez mindig új tokenre van szükség, melyek előre letöltéséről az applikáció gondoskodik.

Ezzel a háttérrel a Google és az Apple is igyekszik minél több bankkal megkötni a megállapodást. Ez teszi lehetővé, hogy egy kártya beregisztrálható legyen a Google Walletbe vagy az Apple Paybe. Nem lehet tehát bármilyen kártyát digitalizálni, csak azokat, melyekről a tech cég és a bank megállapodott.

Hazánkban minden nagy banknál van lehetőség Apple Pay regisztrációra. A Google Wallet viszont még nem érhető el az OTP Banknál, az MBH Banknál és a Raiffeisen Banknál. Náluk sem kell a diákoknak mobilfizetés nélkül maradniuk, hiszen az OTP leánycége által kifejlesztett Simple mobilalkalmazásban is elérhető a bolti érintéses fizetés Androidon. Ehhez egy OTP Bankos kártyát kell feltölteni, de a regisztrációt bármilyen más bank által kibocsátott kártyával megteheti a felhasználó.

A tech cégek fizetési megoldásai egyébként igyekeznek minden fizetési lehetőséget biztosítani, hogy ezáltal az ő szolgáltatásaikat használják mindenre, ami mobil és fizetés.

A két alapvető funkció, ami működik a magyar felhasználók számára is, az a bolti érintéses mobilfizetés és az internetes fizetés. Mindkettő a legfontosabb fizetési alapfunkciónak számít, így ezzel a hazai diákszámlások gyakorlatilag mindenhol használhatják a mobiltelefonba regisztrált digitális kártyáikat.

Ezeken a szolgáltatásokon kívül a tech cégek igyekeznek majd a fizetés minden területére betörni, így például a közlekedési jegyeket önállóan letárolni, vagy a mozijegyeket szintén rendszeren belül tartani, nem csak ezek kifizetését, ezek azonban Magyarországon még nem érhetők el egyelőre.

Elérhető viszont a hűségkártyák tárolása, amely minden olyan plasztik cipelését feleslegessé teszi, amely nem chipes vagy mágnescsíkos. Tehát a felmutatásra szóló vagy a vonalkódos, QR-kódos hűségplasztikok ugyancsak bedigitalizálhatók az alkalmazásba.

Hogyan lehet interneten fizetni mobillal? Mit tud a Google Wallet és az Apple Pay?

A netes fizetés egyre népszerűbb, kifejezetten a fiatalok körében. Nem veszélyes az online vásárlás, ugyanakkor résen kell lenni. A kétfaktoros ügyfélhitelesítés bevezetése óta jelentősen megnehezült a visszaélés az internetes fizetések terén. Ezzel együtt viszont maga a fizetési folyamat is, hiszen a fizetés részévé vált a banki mobilapplikáció használata vagy legalább az SMS-ben szereplő kódszó beírása.

Ez nem fog gondot okozni a fiataloknak, a Google Wallet és Apple Pay ugyanis megkönnyíti az internetes fizetést is.

Ha a felhasználó be van jelentkezve a Google vagy Apple fiókjába, akkor az erre felkészült internetes kereskedőknél megjelenik a Google Wallet vagy Apple Pay fizetés logója. Ezt választva nem kell kártyaadatokat megadni, hiszen a Google vagy Apple rendszerében már korábban eltárolt kártyákkal elegendő a fiókjelszó ismeretében fizetni. Nincs szükség a kártyaadatok külön megadására.

Tehát ha a gyermeked a Google Wallet vagy Apple Pay logót látja az internetes fizetések között, akkor biztos lehet benne, hogy a lehető legkevesebb macerával fizethet vele.

Comments are closed.

Navigate