Illatgyertya házilag: így készítsd el!

A téli, zimankós szezont különösen hangulatossá tudja tenni néhány illatgyertya. A melegséget árasztó dekorációs darabokat ráadásul te is könnyedén el tudod készíteni! Csak néhány eszközre és némi szabadidőre van szükséged, hogy meglepd a szeretteidet néhány karácsonyi illatgyertyával. Mutatjuk is, hogy hogyan!

Az illatgyertya készítése házilag egy remek hobbi, hiszen viszonylag kis összegből, különösebb kézügyesség nélkül is ízléses dekorációs eszközöket hozhatsz létre. Lehet akár almás-fahéjas, vagy épp eukaliptuszos-mentolos az általad kitalált illat, az biztos, hogy különleges hangulatot kölcsönöz majd annak a helyiségnek, ahol meggyújtják.

A boltban kapható változatok viszont gyakran tele vannak vegyi anyagokkal és mesterséges illatokkal. Amikor azonban az illatgyertya házilag készül, teljes kontrollt gyakorolhatsz az összetevők felett, így választhatsz természetes, fair-trade alapanyagokat.

Karácsonyi illatgyertya
Forrás: Pexels / Yan Krukau

Az illatgyertya szükséges alapanyagai

  • Viasz: egyre népszerűbb alapanyag a szójaviasz, de a klasszikus méhviasz esetében is választhatsz a sárga vagy a fehér szín közül. Az újrahasznosítás jegyében természetesen a régi gyertyáidat is felhasználhatod, de számolj azzal, hogy a viasz reszelgetése, olvasztása hosszadalmasabb munkafolyamatot eredményez.
  • Kanóc: választhatsz fakanócot, vagy a klasszikus zsinóros verziót. Ez utóbbiból viszont érdemes viaszolt, talppal rendelkezőt venned, ezt ugyanis nem tudod kirántani a kész karácsonyi illatgyertyából, amikor kifordítod a formából.
  • Forma: a felhevített viaszt vagy egy gyertyatégelybe, üvegcsébe, kagylóba vagy valamilyen formába (pl. szilikonba) fogod önteni.
  • Hurkapálca: a kanóc megtartásában fog segíteni az illatgyertya kiöntésekor.
  • Gyertyaszínezők: természetesen a natúr, fehér színű darabok is öltöztetik a teret, de a különleges illatgyertyák igazi dekorációs eszköznek számítanak. A színüket tehát érdemes ahhoz a szobához hangolnod, ahol leendő tulajdonosuk használni fogja őket. A gyertyaszínezőket, glittereket szintén meg tudod vásárolni online, jellemzően folyékony vagy szilárd por formájában.
  • Illó- vagy illatolajok: ha teheted, természetes eredetű illóolaj esszenciákat használj. A karácsonyi illatgyertya elkészítéséhez a fenyő, a szegfűszeg és egy leheletnyi narancs keverékét ajánljuk.
A viasz melegítése
Forrás: Pexels / Yan Krukau

Illatgyertya készítése házilag lépésről lépés

1. A melegítés

Az illatgyertya elkészítéséhez egy nagyobb lábosra mindenképpen szükséged lesz. Ebben forralj vizet, a lereszelt gyertyaviaszt vagy pasztillákat pedig helyezd egy vastagabb nejlonzacskóba vagy csőrös edénybe, majd ereszd a forró vízbe. Várd meg, amíg a viasz felolvad, vedd ki a forró vízből, add hozzá az illatanyagokat és a színezőt, majd tedd vissza melegedni még fél órát.

A kanóc előkészítése
Forrás: Pexels / Ron Lach

2. A forma előkészítése

Amíg melegszik a viaszod, ne felejtsd el előkészíteni a formát. Akár gyertyatégelyről-, akár szilikon kiöntőről van szó, használj hurkapálcát, amire majd a kanócot kötöd, miután a talpát leeresztetted a forma aljára. Ezt követően a hurkapálcát helyezd vízszintesen a forma tetejére.

Kész illatgyertyák
Forrás: Pexels / Roman Odintsov

3. Öntsd ki és élvezd az illatgyertyádat!

Az illatgyertya készítése házilag nem véletlenül egy roppant könnyen elsajátítható kreatív hobbi. Az utolsó lépés ugyanis annyi, hogy óvatosan kiöntöd a viaszt a tégelybe vagy a formába, majd megvárod, míg megszilárdul. A szilikon formás verziókat ezután finoman ki kell fordítani. Az asztal védelme érdekében javasoljuk, hogy használj viaszos vászon terítőt.

Comments are closed.

Navigate