Ezeket az újrahasznosítási tippeket neked is ki kell próbálnod!

Ezekkel a remek ötletekkel amellett, hogy csökkenthetjük az általunk termelt hulladék mennyiségét, még jól is szórakozhatunk, hiszen az újrahasznosítás ezen formája nem csak praktikus, de igazán kreatív időtöltés is!

Egy átlagos, négyfős család évente majdnem három tonna hulladékot termel. Pedig egy kis kreativitással csökkenthetjük az általunk hagyott ökológiai lábnyomot, és a régi, elhasznált vagy feleslegesnek tűnő tárgyakból könnyedén újat varázsolhatunk. Most összegyűjtöttünk számotokra néhány pofon egyszerű “csináld magad” technikát, amit bárki könnyen megvalósíthat!

A konyhai felszerelés új élete
A konyhai eszközök egy idő után elhasználódnak, megcsorbulnak, elkopnak, ettől függetlenül nem érdemes azonnal megszabadulni tőlük. Számtalan lehetőség van bennük, a régi merőkanalakból, evőeszközökből például fogasokat készíthetünk! Ehhez nincs más dolgunk, mint meghajlítani őket kedvünk szerint, majd a falra, esetleg egy deszkára felfúrni őket. Ennyi, már akaszthatjuk is rá a kabátokat!
A régi fémtölcsérekből pillanatok alatt varázsolhatunk gyertyatartót. Fordítsuk őket a tölcsérrel lefelé, ez lesz a tartó talpa. A felső, elvékonyodott csőbe pedig állítsunk bele gyertyákat. Használatkor csupán arra figyeljünk, hogy helyezzük új gyertyatartóinkat tálcára, hogy a lefolyó viasz ne tegyen kárt a bútorokban.
Az elhasznált átlátszó üveg kancsóból floráriumot készíthetünk. Ennek módját egy korábbi cikkünkben már leírtuk. Egy dologra figyeljünk, hogy a hajszálrepedéseket kenjük be szilikonnal, nehogy üvegbe zárt kiskertünk vizet eresszen. A porcelánkancsókat is hasonló módon hasznosíthatjuk újra, ezek ugyanis tökéletes kaspók.

Menő tárolók műanyag palackból
A műanyag palack sajnos nagyon káros a környezetre. Amellett, hogy rengeteg idő kell az elbomlásához, a belőle kiváló műanyag származékok a talajvízbe bejutva szennyezik folyó- és állóvizeinket. Éppen ezért – a tudatos, szelektív gyűjtés mellett – azzal is csökkenthetjük a műanyag hulladék mennyiségét, ha újrahasznosítjuk, amit csak tudunk.
Bizonyára mindenkinek van otthon egy olyan szatyra, ami tele van még több szatyorral. Van azonban ennél egy sokkal praktikusabb megoldás. Tartsuk őket egy műanyag flakonban! Vágjuk le a flakon alját és szúrjunk rá két lyukat. Állítsuk szájjal lefelé, és rakjuk bele a zacsikat, amiket a szájánál majd egyénként kihúzhatunk, ha éppen szükségünk van egyre. A két lyukba fűzzünk madzagot, és lógassuk fel valahova. Kész is a zacskóadagoló!
Emellett remek tárolóként is funkcionálhatnak a palackok, csupán vágjuk le a flakonok tetejét. A kisebb darabokból készíthetünk például tolltartót, a nagyobbakból szuper játéktartó lehet. Mehetnek bele a legók, és más apró mütyürök. A levágott részen azonban a szélét ragasszuk le szalaggal, hogy az éles szél ne okozhasson sérülést.
A palackokat amúgy le is festhetjük, leragaszthatjuk csomagolópapírral, és készíthetünk rá szinte bármilyen dekorációt, amivel igazán egyedi lehet a tárolónk megjelenése.

Használt ruhából készítsünk maszkot!
A nem hordott ruhadarabokat, ha jó állapotban vannak, érdemes eladni vagy eladományozni. De a használhatatlannak ítélt daraboknak sem kell feltétlenül a szemetesben landolniuk. Készítsünk belőlük maszkot! Néhány öltéssel és gumival pillanatok alatt készíthetünk házi verziókat ebből a fontos védőfelszerelésből. Erre a legjobb anyag a pamut vagy a jersey, ugyanis fontos tényező, hogy könnyen tudjunk lélegezni benne, és hatékonyan tisztítható legyen.


A japán furoshiki technikával akár varrás nélküli is készíthetünk maszkot pillanatok alatt. Csupán két percre, két hajgumira és egy 50×50 centiméteres anyagra van szükségünk hozzá. Az anyagot mindkét oldalon kezdjük el az anyag belseje felé haladva hajtogatni körülbelül 5-8 cm vastagságban. Ha középen találkozik az anyag két széle, hajtsuk őket egybe, ezáltal kaptunk egy 5-8 cm vastagságú, 50 cm hosszú csíkot.
Ennek mindkét oldalát fűzzük bele egy-egy hajgumiba, ezek lesznek a maszk pántjai.
A két gumi között hagyjunk egy arcnyi távolságot, a két oldalon túllógó anyagot pedig hajtsuk egymásba úgy, hogy az egyik belsejébe fűzzük bele a másikat. Kész is a maszkunk!

Most, hogy a DIY, vagyis a “csináld magad” dolgok egyre népszerűbbek, ideje belevágni, hogy leteszteljük kreativitásunkat és a kézügyességünket. Persze akkor sem kell megijedni, ha ennek híján vagyunk. A lényeg, hogy megpróbáljuk a magunk módján csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, hiszen a mi felelősségünk is, hogy megvédjük az élőhelyünket, a környezetünket, a bolygónkat.

Comments are closed.

Navigate