Second hand ajándék? – Így tanítsd meg az értékét!

Divatos ruhák, a legújabb okostelefon, a trendi játék, ami minden gyereknek kell? Biztos, hogy azzal teszünk jót szülőként, ha a karácsonyi ajándékozás során kiszolgáljuk az aktuális társadalmi elvárásokat? Miért is ne adhatnánk jó állapotú, szeretve használt tárgyakat a gyerekeknek? A Jófogás most összeszedte a legfontosabb tanácsokat a second hand ajándékozáshoz!

A second hand ajándék egyáltalán nem ciki

A társadalmi elvárások és a fogyasztói (ál)boldogság hajszolása miatt a mai szülőgeneráció tagjai még javarészt úgy nevelkedtek, hogy a karácsonyi ajándék akkor jó, ha tárgyakban realizálódik, új és a legmenőbb trendeknek megfelelő. Pedig az ennyire anyagias ajándékozási kultúrában pont az ünnep lényege veszik el. Hiszen karácsonykor nem a kacatok a fontosak, sokkal inkább a személyes gesztus, az adakozás, mint szeretetnyelv megélése. A second hand ajándékozás során tehát érdemes erre és az ünnep esszenciális lényegére, a közösen töltött, meghitt időre fókuszálni. Illetve elsősorban magunkban, felnőttekben átállítani a rossz beidegződéseket: az ajándék nem attól jó, hogy drága és új.

A használt tárgyak ajándékozása például kifejezetten erősítheti a személyes vonatkozást. Hiszen a tárgyat nem csupán megrendeljük online, hanem adott esetben el is megyünk érte, megnézzük, hogy valóban az elvárásainknak megfelelő-e, és amennyiben szükséges, kicsit kipofozzuk. Tehát időt szánunk a kiválasztására és így a megajándékozott személyre is. Emellett a second hand ajándékok értelemszerűen kedvezőbb áron beszerezhetők, így a karácsonyi eladósodástól is megvédhetjük magunkat. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy az új holmik legyártásával járó felesleges környezeti terheléstől is megóvjuk a bolygót.

Karácsonyi ajándék
Forrás: Unsplash / Kira Auf Der Heide

A jó példa ragadós

Akárcsak a gyereknevelés összes többi területén, itt is a megfelelő minta megmutatása a leghatékonyabb eszköz. Amennyiben szülőként nekünk sem esik le a gyűrű a kezünkről, ha turkálókban vásárolunk, vagy a személyes tárgyainkat használtan, talán épp a Jófogás felületéről szerezzük be, akkor a gyerkőcökben is realizálódik, hogy a second hand nem egy rossz dolog.

Tehát az ünnepektől függetlenül is bátran vidd el őket is a használt tárgyak beszerezőkörútjaira! Sőt, akár kinézhetik ők az apróhirdetések közül azt, amire szívesen lecsapnának. Ezt persze nem árt minél korábban elkezdeni. Hiszen egy kisgyermek még inkább példamutató kalandnak fogja fel a „kincskeresést”, míg egy korábban új dolgokkal elhalmozott kiskamasznak ez már nyűg lehet.

Second hand ajándék karácsonykor
Forrás: Pexels / Polesie Toys

A second hand tárgyaknak történetük van

Nyári plakátkampányunk során nem véletlenül fókuszáltunk a second hand tárgyak történeteire, illetve azok bemutatására 11 híresség közreműködésével. Hiszünk benne, hogy a szeretve használt holmik magukban hordozzák a múltjukat, előző tulajdonosaik törődését. Ezért a second hand ajándékok kapcsán bátran meséld el te is, hogy a tárgy kitől, milyen körülmények közül érkezett – akár kitalált, mesés formában is. Ha például a karácsonyi bicikli vagy babakonyha személyiséget kap azáltal, hogy korábban hol, kikkel lakott, és miért választott magának új családot, a gyermek is könnyebben kötődik hozzá. Ezen túl ösztönözd, hogy adjon nevet a tárgyaknak, sőt, akár találja ki, rajzolja le ő a történetüket.

Használt tárgyak ajándékba
Forrás: Pexels / LeeLoo The First

A használt tárgyak védik a bolygót

Nagyobb, felső tagozatos, gimnazista gyerekeknek már a használt tárgyak ökológiai vonzata is könnyedén átadható. A fiatal, klímaszorongásra hajlamos generáció amúgy is nyitott az ilyen jellegű beszélgetésekre és megoldásokra. Így a second hand ajándékozást könnyebben elfogadják, ha a globális, környezetre gyakorolt hatásait is érzékelhetik. Beszélgess velük az ökológiai lábnyomról, annak csökkentéséről, sőt, akár számoljátok ki közösen, hogy az adott használt tárggyal mennyi károsanyag-kibocsátástól óvtátok meg a Földet!

Comments are closed.

Navigate