Most még jobban jársz az állampapír vásárlással

Az állampapírhozamok eddig sem voltak rosszak, de idén ősszel az állam jelentősen felemelte az állampapírok kamatait, hogy azok továbbra is megőrizzék a befektetések értékét. Már 1 forinttól is befektethetsz a legbiztosabb befektetésbe, a kincstári számlavezetés pedig díjmentes.

#szponzorálttartalom

Az állampapíroktól sokan idegenkednek, mondván, hogy nem ismerik. Pedig az állam 2012-ben elindult és 2019-ben megerősített stratégiája kifejezetten azt a célt szolgálta, hogy minél nagyobb mértékben bevonja a lakossági befektetőket is.

Ennek nyomán új fiókokat nyitottak, hogy közelebb kerüljenek a lakossághoz, és az internetbank-szerű felület kialakítása mellett mobilalkalmazást is kifejlesztettek.

Ha van egy kis megtakarításod, a következőkben ismertetett előnyöket mindenképpen kihasználhatod vele.

11 százalék feletti kamatok

Többféle változó kamatozású állampapír létezik, amely eltérő filozófiával fizet kamatot. Egy részük az inflációval arányos, de annál magasabb kamatot fizet. Egy más részük a pénzpiaci átlaghozamnak felfogható diszkont kincstárjegyek hozamával arányos, de annál magasabb kamatot fizet. Végül egy harmadik részük a BUBOR, vagyis a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb mértékével azonos kamatot fizet. Ez a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga.

Ezenfelül ott vannak a fix kamatozású állampapírok is.

Ezek között olyan állampapírok is találhatók, melyek a részvényekhez hasonlóan változó árfolyammal rendelkeznek, ezért a BiztosDöntés.hu szakembereivel karöltve ebből a választékból alapvetően két biztonságos papírt ajánlunk. Mindkettő olyan konstrukció, amelynek nem lehet árfolyamvesztesége, így a betett pénzed a kamat rárakódásával mindig csak több lehet, kevesebb nem.

Az újonnan megvásárolt Prémium Magyar Állampapír kamata idén szeptember vége óta évi 11,75 százalék. Ez a kamat 2023. március 21-ig érvényes, utána a 2022. évi inflációval megegyező kamatot fizet majd, ami a várakozások szerint a jelenlegi 11,75 százalékosnál magasabb kamatot jelent.

Az inflációval megegyező kamatra a 4 éves papír vásárlása esetén évi 0,75 százalékos, a 6 éves papír vásárlása esetén évi 1,5 százalékos kamatprémium rakódik rá, így az állampapírra kapott kamat az éves inflációnál biztosan magasabb lesz.

Egy másik papír, a Bónusz Magyar Állampapír, amit sokan inflációkövető állampapírnak hívnak 3 évre szintén kiemelt kamatozást biztosít, évi 11,32 százalékot. Ez a kamat idén december 30-ig szól, utána egy pénzpiaci hozamszint, a 3 hónapos diszkont kincstárjegyek átlaghozamai alapján fizet kamatot. Ennek az állampapírnak is van kamatprémiuma, 1 százalék. Vagyis ez azt jelenti, hogy itt is magasabb lesz a kamat, mint a diszkont kincstárjegyeken alapuló átlagos pénzpiaci hozamszint.

Mindkét papír már 1 forinttól megvásárolható, tehát bármekkora összeget befektethetsz ezekbe. A befektetést készpénzben is intézheted az államkincstári kirendeltségeken, vagy át is utalhatod a pénzedet, ha az a bankszámládon van.

Az első kamatperiódus letelte után mindkét papírnál piaci kamatokkal fogsz találkozni, így a pénzed értéke a kockázatmentes befektetési lehetőségek közül itt fogja a legmagasabb hozamot hozni.

Számos előny az állampapírnál

Mindegyik állampapír az állam által garantált kamatot fizet és maga a visszafizetés is garantált. Ez azt jelenti, hogy a betett pénzed ezekkel az állampapírokkal teljesen biztonságban van, az értéke sohasem csökkenhet, csak nőhet a kamat rárakódásával.

Ebből a szempontból biztonságosabb, mint a bankbetét, ott ugyanis nincs teljes védelem: a bankbetétekért betétesenként 100 000 eurónak megfelelő forintösszegig – ami jelenleg bő 40 millió forint – ad garantált védelmet az Országos Betétbiztosítási Alap. Az állampapíroknál nincs ilyen felső határ, így a védelem bármekkora befektetett összegre kiterjed és a kamatokra is vonatkozik.

Egy másik előny az állampapíroknál, hogy a kamatból nem vonnak kamatadót. Ez a bankbetéteknél a kamat 15 százalékát elvonja. Az állampapírok ezáltal többet hagynak a befektetőknél, mint a bankbetétek.

Nem kell pénzügyi tranzakciós illetéket sem fizetned a bankszámládról átutalt összeg után a kincstári állampapír-vásárlási számládra. Sem az államkincstár felé, sem visszafelé. Ezáltal az államkincstár felé csak az illeték nélküli banki díjat kell fizetned az átutalásért (vannak teljesen ingyenes átutalást nyújtó bankszámlák is). Az államkincstárnál pedig az átutalás, a számlavezetés és a készpénzfelvétel is ingyenes. Sőt, a befektetésre vonatkozó illetéket sem kell kifizetni.

Ha pedig előbb szeretnél a pénzedhez jutni, mint a 3, 4 vagy 6 éves futamidő, ott sem kell aggódnod. Ezeket az állampapírokat csekély, 1 százalékos veszteséggel tudod visszaváltani a futamidő lejárata előtt, amit a kapott kamat bőven ellensúlyoz. A kamatokat ugyanis időarányosan az állampapír felbontásakor is megkapod, nincs tehát komoly vesztenivalód.

Az államkincstárnál internetbank-szerű felületen rendelkezésedre áll a WebKincstár, a mobiltelefonodra pedig letöltheted a MobilKincstárt, amelyekkel ugyanolyan kényelmesen intézheted az állampapír-vásárlásaidat, netán idő előtti felmondásaidat, mint ahogy azt egy bankszámla esetében tennéd.

Összefoglalva, az állampapírok a banki lekötött betétekkel összevetve nemcsak korlátlanul biztonságos befektetési lehetőséget nyújtanak, de egyben magas kamatot is adnak, adómentes lehetőségeket biztosítanak és szinte veszteség nélküli visszaváltást tesznek lehetővé. Érdemes kipróbálnod, hiszen már 1 forinttól is megteheted.

Comments are closed.

Navigate