Gyógynövényes párna készítése házilag

Július elején hivatalosan is lecseng a levendulaszezon. Ha idén te is részt vettél egy „szedd magad” akcióban, vagy egyszerűen csak szeretnéd nyugodtabbá varázsolni a család alvását, itt az ideje, hogy elkészíts egy szuper kis gyógynövényes párnát házilag. Az alábbi cikkben lépésről lépésre összeszedtük, hogy mire lesz szükséged mindehhez. Varrásra fel!

Mire jók a gyógynövényes párnák?

Az gyógynövényes párnák használatának hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. Az emberek azért tették a párnájuk alá vagy mellé ezeket a különleges, illatos kis csomagokat, hogy oltalmat nyerjenek az ördögi rémálmok ellen, bepillantsanak a jövőbe, netán szerelmet álmodjanak általuk. Bár a gyógynövényes párnák használatából mára már javarészt kihalt a babona, a benne lévő füvek keverékétől függően a tasakok ma is számtalan előnnyel bírnak. Segítik az elalvást, meghosszabbítják a pihenést nyújtó mély alvási fázist, vagy épp az őszi-téli időszak felső-légúti nyavalyáiban hoznak enyhülést.

Nyugodt alvás
Forrás: Pixabay

A különböző gyógynövények hatásai

A gyógynövényes párna házilag történő elkészítéséhez nem árt eltervezned, hogy milyen céllal szeretnéd használni az illatos kis tasakot. Egy alvást segítő gyógynövényes párnához ugyanis teljesen más töltetet kell kikeverned, mint amit orrdugulás ellen használnál. Az alábbi útmutató segít megtalálni azokat a jótékony hatású füveket, amiket különböző arányban érdemes lehet a párnácskádba tenned.

Macskamenta: pihentet, elősegíti a mély alvást
Kamilla: nyugtat, pihentet, a néphit szerint távol tartja a rossz álmokat
Komló: pihentet, lelki békét teremt
Levendula: nyugtat, pihentet, csillapítja a fejfájást
Citromfű: enyhíti a stresszt, a szorongást, az idegességet, az álmatlanságot, csillapítja a fejfájást
Rózsaszirom: meghitt, szeretetteljes hangulatot teremt
Rozmaring: a hagyomány szerint elősegíti a mély alvást és távol tartja a rémálmokat
Majoránna: csillapítja a belső nyugtalanságot és az idegességet
Szegfűszeg: meghitt, egzotikus hangulatú álmokat hoz (párnánként elég belőle 2-4 darab)
Citromverbéna: felemelő érzést kelt, „könnyedséget” ad a keverékeknek
Fekete üröm: nagyban elősegíti a tudatos álmodást és segít visszaemlékezni az álmokra
Borsmenta és fodormenta: fokozza az álmok valóságszerűségét

Gyógynövényes párna töltet
Forrás: Unsplash / Conscious Design

Gyógynövényes párna készítése házilag

Ezekre lesz szükséged:

A gyógynövényes párna elkészítése lépésről lépésre

  1. A Jófogásnál mindig is fontosnak tartottuk az újrahasznosítás népszerűsítését. A gyógynövényes párna készítése pedig remek alkalom arra, hogy a maradék anyagokat, rongyokat felhasználd. Ha akad otthon egy varrógép, és van is némi rutinod a használatában, akkor igen gyorsan el is tudod készíteni a saját verziódat – sőt, ajándék gyanánt is gyárthatsz néhányat. De természetesen kézzel is megvarrhatod a saját kis gyógynövényes párnádat, vagy használhatsz egy előre elkészített pamuttasakot is, amit aztán szalaggal zársz le.
  2. A felhasználni kívánt pamut anyagot először mosd ki, szárítsd meg, majd vasald ki.
  3. Ezt követi a szabás. A négyzet vagy a téglalap alakú párna a legegyszerűbb, de a gyakorlott, ügyes kezű jelöltek akár állat formájú párnát is készíthetnek a kicsik legnagyobb örömére.
Gyógynövényes párnák házilag
Forrás: Pexels / Kübra Isik
  1. A következő lépés a töltet elkészítése. Dönthetsz úgy, hogy csak az általad kikevert, jótékony hatású füveket varrod a párnába, de tehetsz bele egyéb, kiegészítő töltőanyagot is. Amennyiben a gyógynövényes párna orrdugulás ellen lesz bevetve, kifejezetten ajánljuk a parajdi sót, ugyanis hatékony immunerősítő, javítja a légzést, tisztítja a tüdőt, illetve enyhíti az asztmatikus és allergiás panaszokat is. Hasi görcsök, húzódás, gyulladáscsökkentés esetén pedig a melegíthető és hűthető meggymagok lehetnek jó kiegészítők. Míg a halkan zizegő tönkölypelyva görcsoldó, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bír.
  2. Miután elkészítetted a gyógynövényes párna töltetét, az ugyanakkorára kiszabott két oldalát fordítsd a színével egymás felé. Ezt követően a szélük mentén öltsd össze, ügyelve arra, hogy az egyik oldalon hagyj egy pár centiméteres rést. A varrás befejeztével fordítsd ki a párnát, hogy az anyag visszája kerüljön belülre, majd töltsd meg a gyógynövényes keverékkel. Ezt követően a bevarratlan rést is öltsd össze.
  3. Ezzel el is készült a saját gyógynövényes párnád házilag! Tedd az alvópárnád alá vagy mellé, a gyerkőcök kiságyába vagy a babakocsi mózeskosarába. És már élvezhetitek is a nyugodt, pihentető alvások áldásos hatását!

Comments are closed.

Navigate