Így kerüld el a spam üzenetek áradatát!

Kéretlen, tömeges és alig lehet elhajolni előle. Az e-mailen, SMS-ben vagy akár a social media felületeken érkező spamek mindannyiunk életét megkeserítik. Az elsőre talán ártalmatlannak tűnő digitális üzenetek ráadásul komoly fenyegetést is jelenthetnek a személyes adatainkra, a készülékeinkre nézve. Június 28-án, a spam ellenes világnapon végigvesszük, hogyan védheted ki a levélszemét áradatát!

Mi az a spam?

Spamnek nevezünk minden olyan kéretlen, digitális úton érkező üzenetet, amelyet tömegesen küldenek ki. Főként e-mailen terjed (ezért is nevezik levélszemétnek), de SMS vagy telefonhívás formájában, sőt, akár a népszerű közösségi média platformokon is szembejöhetnek velünk.

Bár ránézésre a spam betűszónak tűnhet, valójában az angol „Stupid Pointless Annoying Malware” megfejtés („buta, értelmetlen, idegesítő és ártó program„) nem helyes. A SPAM ugyanis egy amerikai löncshúskonzerv elnevezése, amit a Monty Python Repülő Cirkuszának egyik részében annyira sokszor ismételgettek, hogy az emberekre ráerőltetett, idegesítő és rossz dolgok szinonimája lett.

SPAM löncshús konzerv
Forrás: Unsplash / Hannes Johnson

A spam jelentése az informatikában 1993-ban honosodott meg, ugyanis ekkor küldték ki az első olyan üzenetet, amelyet egy meghibásodás következtében 200 másik levél követett egy hírcsoportban. Az esetet humorosan spammelésnek nevezték. Ma már viszont ott tartunk, hogy naponta kb. 122 milliárd spam üzenet landol a világ felhasználóinak digitális levélládáiban. Az e-mailek 85%-a spam, ami minden évben dollármilliárdos veszteségeket okoz a vállalatoknak.

A célzott adathalász próbálkozásoktól a spameket elsősorban az különbözteti meg, hogy az üzenetek mögött nem egy mindenre elszánt hacker, hanem egy számítógép, egy automata program áll, ami címlistákról dolgozva egyszerre több tíz- vagy akár százezer embernek küldi ki ugyanazt az üzenetet. A spamek konverziós aránya ennek megfelelően igen alacsony (azaz kevesen kattintanak a bennük található kártékony linkekre). Ám a nagy számok törvénye szerint minden kiküldésnél akad néhány gyanútlan felhasználó a horogra.

A spamek fő fajtái

Adathalász e-mailek

Az adathalász kísérletekkel már jó néhány bejegyzésben foglalkoztunk itt, a Jófogás blogon. Ezek ugyanis a leggyakoribb spam fajták. Lényegük, hogy a kiberbűnözők egy valósnak látszó e-mail címet készítenek el, melyről valósnak látszó üzenetet küldenek. Ezekben rendszerint arra kérnek minket, hogy adjunk meg bizonyos személyes vagy pénzügyi adatokat – akár egy számlabefizetés, akár egy meg nem történt online vásárlás köntösébe bújva.

e-mail rendszer
Forrás: Unsplash / Stephen Phillips

Előleggel kapcsolatos csalások

Az ilyen típusú spamek állítólagos feladója pénzügyi támogatást, előleget kér annak ígéretében, hogy a azt majd többszörösen visszafizeti nekünk. Nem ritka az sem, hogy egy eddig ismeretlen, elveszett, távoli rokonra, vagy egy bajba jutott családtagra hivatkoznak a levélben. Azonban amint a kifizetés megtörténik, a kiberbűnözők eltűnnek.

Malspam

A malspam olyan üzenet, amely rosszindulatú szoftvereket juttat az eszközeinkre. Ha gyanútlan felhasználóként rákattintunk egy linkre vagy megnyitunk egy mellékletet, akaratunk ellenére kártékony programot telepíthetünk a számítógépünkre, a telefonunkra vagy a tabletünkre.

Fekete nő okostelefonnal
Forrás: Pexels / Ono Kosuki

Így védekezz a spamek áradata ellen!

A kéretlen levélszemét ellen leginkább e-mail szűrőkkel tudsz védekezni. Ezek már elérhetők a legtöbb vírusirtó részeként, illetve a különböző e-mail rendszerek is tartalmaznak ilyen védelmi struktúrákat. Használatuknak hála a spamgyanús e-mailek automatikusan a spam mappába kerülnek, nem pedig a beérkező levelek közé. Nem ritka azonban, hogy a szűrő téved, és véletlenül olyan leveleket is a spam mappába sorol, amiket az elsődlegesbe kellett volna.

A spamek elleni védekezés fő módjai:

  • Aktiváld az operációs rendszered és a vírusirtód levélszemét elleni védelmét!
  • Használj olyan e-mail rendszert, aminek hatékony spamszűrője van.
    • A szűrőben azt is beállíthatod, hogy bizonyos kifejezések jelenléte esetén a rendszer automatikusan blokkolja az üzeneteket.
  • Jelents, blokkolj és törölj minden gyanús, spamnek tűnő üzenetet! Így a levelezési rendszer munkatársai visszajelzést kapnak a feladóról, és több jelentés esetén blokkolni tudják.
  • Soha ne kattints a linkekre és a csatolmányokra olyan e-mailekben, amelyeknek gyanús a feladója vagy a szövegezése!
  • Hozz létre listákat, amelyekben a megbízható domainek, e-mail és IP-címek vannak!
  • Használj több e-mail-fiókot. A fórumokon, kevésbé fontos oldalakon való regisztrációhoz egyet, míg a személyes ügyeidhez egy védettebb, akár előfizetéses rendszert.

Comments are closed.

Navigate