7 jellemző, amiről felismerheted az adathalász csalókat!

Váratlanul felugró reklámablakok, gyanúsan értékes, előzmény nélküli nyeremények vagy épp a bankkártyánk védelmére hivatkozó, sürgető e-mailek. Bár elsőre talán ártalmatlannak tűnnek, az efféle adathalász kísérletekkel szinte minden internethasználó találkozott már. Vajon milyen jelekről ismerhetők fel az adathalász csalók? Alábbi blogbejegyzésünkben összeszedtük ezeket és az adathalászat bejelentésének lehetőségeit is!

Mi az az adathalászat?

Adathalászatnak azt az eljárást nevezzük, amikor egy internetes csaló megpróbál személyes adatokat illetéktelenül megszerezni, jellemzően egy ismert weboldal vagy kereskedő nevével visszaélve.

Ez jelenleg nem tipizált bűncselekmény.

Az elmúlt években jelentősen megszaporodtak az adathalász cselekmények több területen is. Így a kiberbűnözők a banki, az IT, az e-kereskedelmi, de még az energiaszolgáltató szektorban is próbálkoznak kicsalni a felhasználók adatait, méghozzá egyre rafináltabb módszerekkel. Sok esetben a különböző célcsoportok lehetséges élethelyzeteihez is igazodnak, például a COVID-19 járvány alatt megnövekedett online rendelések miatt jellemzően házhozszállítási linkeket használtak.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2021 harmadik negyedévében a határon belül az adathalászattal okozott kár meghaladta a 120 millió forintot, míg a határokon túl nyúló az 500 millió forintot. Idén januártól viszont a tavalyi átlagos havi fogyasztói bejelentéseknek már a duplája érkezik be az MNB-hez.

Míg sokszor csak kisebb bosszúságot okoznak az adathalász csalók, néhány esetben komoly, akár bűncselekménynek minősülő visszaélésekkel is lehet számolni. Ezek főként a pénzügyi, bankkártya adatok megadásával összefüggő megtévesztések, amik ráadásul nemcsak telefonon vagy az online térben, de akár SMS-ben vagy Viber értesítés formájában is érkezhetnek.

Mi az az adathalászat?
Forrás: Unsplash / Jay Wennington

Miről ismerhető fel az adathalász üzenet?

1. Gyanús e-mail cím

Egy gyanús, furcsa linket tartalmazó üzenet érkezett az e-mailfiókodba, ami akár adathalász célú is lehet? Az első és legfontosabb, hogy meggondolatlanul ne kattints semmilyen linkre! Ellenőrizd, hogy a feladó neve nem tűnik-e értelmetlennek, esetleg nem találhatóak-e benne olvashatatlan szavak, ismeretlen betűtípusok. Az is előfordul, hogy mindössze egy betű eltérés van a névben, de már ez is okot adhat a gyanúra.

2. Az adathalász csaló valótlan előzményekre hivatkozik

Te is „nyertél” már hajszárítót vagy okostelefont az Instagram felületén keresztül? Bár az értékes nyeremény kétségkívül kecsegtető, ezeket a bosszantó posztokat a legtöbb esetben adathalász céllal hozták létre a kiberbűnözők. Amennyiben nem emlékszel rá, hogy részt vettél volna bármilyen nyereményjátékban, vagy egy gyanús e-mailben meg nem történt eseményre hivatkozva próbálnak megtéveszteni, ne hagyd magad!

3. Magyartalan megfogalmazás, helyesírási hibák

Az írásos formában érkező adathalász támadások egyik leginkább gyanút keltő jellemzője a furcsa megfogalmazás. Amennyiben valaki a bankod vagy egy futárcég ügyintézőjének próbálja kiadni magát, de közben olyan magyartalan üzenetet ír, amit gyaníthatóan egy gyenge fordítóprogrammal hoztak létre, akkor valószínűleg személyes adatokat próbálnak kicsalni tőled. A stilisztikai furcsaságok mellett az elütések és a nyelvtani hibák sokasága is az adathalászat gyanújára adhat okot.

4. Túl szép, hogy igaz legyen!

A fenti, szembeötlően értékes nyereményekhez hasonlóan szinte kizárt, hogy világkörüli utat, autót, de akár csak egy szobanövényt nyerj anélkül, hogy regisztrálnál valahova és elfogadnál egy adatvédelmi tájékoztatót. Amennyiben gyanúsan kedvező, a feltételezett kereskedő számára biztosan nem nyereséges ajánlat jön veled szembe a neten, legyél nagyon körültekintő!

5. Sürgető hangnem

„A biztonsága érdekében azonnal erősítse meg a bankkártya adatait!”

Amikor egy váratlan üzenetben igen rövid határidővel teljesítendő feladatot kapsz, mindenképpen legyél résen, ugyanis az adathalászok rendszeresen állítják be az SMS, e-mail vagy felugró ablak tárgyát halaszthatatlan teendőként. A nem várt üzenet siettetésének hirtelenjében könnyen bedőlhetünk, aminek következménye, hogy a személyes adataink illetéktelenek kezekbe kerülnek.

6. Bizalmas információk kérése

Az adathalász visszaélések során igen gyakori, hogy az írásos üzenetben egy gyanús, értelmetlen beűtösszetételeket tartalmazó link is szerepel. Ezek igen gyakran egy olyan weboldalra irányítanak, ahol a személyes adataidat kell megadnod – legyen az a neved vagy a címed, de akár a bankkártya adataid is.

Különösen légy résen, ha a Jófogásról indult adásvétel során személyes, pénzügyi adatokat kérnek tőled, mert ez csak akkor szabályos, ha egy biztonságos fizetési felületre irányít az oldal!

7. Furcsa link

Amennyiben egy linket küldenek az üzenetben, mindig ellenőrizd a böngésző címsávjában a honlap címét, hogy nem található-e elütés vagy más furcsaság benne. Ha a küldött hivatkozás egy biztonságosnak tűnő bankkártya fizetési oldalra irányít, először mindig ellenőrizd le, hogy a böngésző címsorában megjelenő lakat ikonra kattintva ki adta ki az oldal biztonsági tanúsítványát. Ha ezt nem találod, semmiképpen se töltsd ki az űrlapot, mert így adathalász csalókhoz kerülhetnek az adataid.

Adathalászat bejelentése
Forrás: Pexels / Mikhail Nilov

Az adathalászat bejelentése

Ha felkeltette figyelmed egy gyanús üzenet, e-mail vagy hívás, a következő lépés az adathalászat bejelentése. Mindenképp jelezd az adott cég ügyfélszolgálatának, akinek a nevével visszaéltek a szélhámosok, ugyanis minél hamarabb ismered fel és jelented az ilyen kísérleteket, annál biztosabb, hogy sikerül elkapni az adathalász csalókat.

A Jófogással az ugyfelszolgalat@jofogas.hu e-mail címen tudod felvenni a kapcsolatot!

Comments are closed.

Navigate