Karácsonyfa útmutató: segítünk a választásban!

A karácsonyi ünnepek közeledtével, az ajándékok utáni rohangálás mellett érdemes eldönteni azt is, hogy milyen karácsonyfát állítsunk a nappaliba. Legyen tűleveles, kicsi, nagy? Lucfenyő, ezüstfenyő, Nordmann? Vagy idén válasszunk egy környezetbarát alternatívát? Ahány ház, annyi féle karácsonyfa, minden családban más és más szempontok vannak a megfelelő kiválasztásához, de talán mindenki számára a legfontosabb, hogy lehetőleg ne töltsük az ünnepek felét porszívózással, és egyenesen álljon a fa. Sajnos az idei karácsony a pandémia miatt más lesz, viszont nem szabad emiatt kétségbe esni, úgyhogy elő a kartondobozba csomagolt karácsonyfadíszekkel és toljuk arrébb a kanapét! Mi pedig pár ötlettel segítünk nektek kiválasztani az idei karácsonyfátokat.

Történelmi kitekintés
Mint a karácsonyi ünnepnek, a faállításnak szintén van vallási és spirituális eredete, hiszen az örökzöld növények a különböző népcsoportokban az életet szimbolizálták. Ráadásul az északi féltekén a téli napforduló pont december 21-22.-ére esik, melyek a karácsony előnapjai. A karácsonyfa állítás szokása a 16. században terjedt el, először is a Német-Római Birodalomban. Ugyanakkor ismert az a legenda is, amely során Luther Márton egyik téli esti sétáján felfedezte, hogy milyen gyönyörűek a fenyőfákon átszűrődő csillagok fényei, így otthonában fenyőfára helyezett gyertyákkal helyettesítette a megtapasztalt élményt. A karácsonyfa ezek után hosszú utat tett meg ahhoz, hogy a karácsony ékköveként tetszelegjen. Ha szeretnénk egy kicsit barangolni a múltban, megkérhetjük nagyszüleinket, hogy meséljenek a régmúlt karácsonyairól és bizonyára elő fognak kerülni a régi karácsonyi képeslapok, és velük a karácsonyfa alatti történetek. 

Fenyőfa kisokos
Mielőtt beengedünk a lakásunkba egy tűleveles családtagot, érdemes tájékozódni a legismertebb típusokról. A legillatosabb és legklasszikusabb típus a lucfenyő, hiszen tűlevelei igazi fenyőfaillatot árasztanak. Ám vigyázni kell vele, hiszen rövid és szúrós tűlevelei könnyen peregnek, így többet kell vele foglalkozni az ünnepek alatt. Az egyik legékesebb fenyőfajta az ezüstfenyő, melynek neve utal a tűleveleken elhelyezkedő ezüstszín természetes csillogására. Gallyai erősek, így a nehezebb díszeket is gond nélkül elbírja, és többet engedi gazdáit pihenni, mint a lucfenyő. Ha olyan tökéletes formájú fenyőfát szeretnél, mint a filmekben, akkor érdemes nordmann fenyőt választani, melynek bár nincs jellegzetes illata, viszont formás tűlevelei nem szúrnak és alig potyognak. Végül szintén egy közkedvelt fenyőfajta a duglászfenyő, melyet a rövid tűlevelei miatt könnyű díszíteni, viszont vékony ágai csak a könnyebb díszítőelemeket bírják el. Különlegessége, hogy tűleveleit dörzsölve narancs illatot árasztanak, ami tökéletesen passzol az elkészült karácsonyi fogásokhoz.

Fogadj örökbe karácsonyfát!
Egyre inkább előtérbe kerülnek a hosszantartó, környezetet kímélő megoldások az ünnepek alatt is, így a cserepes, vagy földlabdás fenyőfák vásárlása. Ha nem szeretnétek minden évben vágott fenyőfát vásárolni, amit 1-2 hónapon belül dobhattok is ki, akkor érdemes befektetni egy cserepes fenyőbe. Fontos, hogy ügyeljetek arra, hogy találjatok neki helyet, ahol karácsonyig tudjátok tárolni. A másik dolog, hogy a gondozására nagyon oda kell figyelni, ha több karácsonyon át köreinkbe szeretnénk tudni. A lakás belmagasságától függően több méretben is lehet kapni, azonban az átlag méret a 150-180 cm. Mivel a fenyőfajták nem nálunk honosodtak, figyelnünk kell arra, hogy az ünnep napjáig tartsuk kint a hűvös levegőn, és nem szabad rögtön beállítani a nappaliba, hanem fokozatosan kell „beszoktatni” a lakásba.

A lakásba lehetőleg a fűtőtestektől távol, az ablakhoz közel helyezzük el, és érdemes figyelni a karácsonyi égősorok által kiadott hőre is. Naponta egyszer, kétszer locsoljuk meg, a tűleveleire meg időközönként permetezzünk vizet. Amellett, hogy sokkal jobban oda kell a cserepes fenyőfára figyelni, mint vágott fajtájukra, sajnos vízkereszt előtt a fát le kell „bontani”. Ezután újra el kell indítani a téli fagyokhoz való visszaszoktatását, először a pincébe, majd az erkélyre és végül már ékeskedhet az udvaron is. Ezzel szemben a földlabdás fenyőfa gondozására a fenti szabályok alkalmazása mellett egyéb feladataink is vannak. A nagy fagyok előtt érdemes neki méretes gödröt ásni (kb. 50 cm), amit az ültetésig lefedhetünk. Trágyát, műtrágyát ne használjunk, hiszen többet árt, mint használ. A fenyőfa gödörbe helyezését követően a földet jól tömörítsük, hogy ne dőljön el.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor hűséges társunk lesz a következő évekre. Méretétől függően állíthatjuk a nappaliba, de a kisméretűek az étkezőasztalon is roppant hangulatosak. Díszítéskor vigyázni kell a gallyakra, nem érdemes nehéz tárgyakkal dekorálni.

Minimál stílusú karácsonyfa
Ha nem ragaszkodsz a hagyományokhoz, vagy nincs a lakásodban elegendő hely egy karácsonyfának, akkor érdemes más alternatívákon gondolkodni. A legmutatósabb karácsonyi dekoráció az adventi koszorú és a karácsonyfa mellett, ha veszel pár fenyőgallyat, összekötöd őket, és karácsonyi díszekkel, tobozokkal felöltözteted. Ez a megoldás azért praktikus, mert a fagallyakat magad igazíthatod, formázhatod, lakásod atmoszférájához mérten díszítheted. 

A újra felhasználható műfenyő
Számos család a kényelem miatt dönt a hosszú évekig használható műfenyő vásárlása mellett. Emellett kevesebbet kell bajlódni a fa felállításával, mint az igazi fenyőnél, ahol sokszor a törzsének a talpba faragása felér egy tortúrával. A műfenyő formája is sokkal megbízhatóbb, hiszen rajtunk múlik hogyan tekerjük az ágait, nem úgy, mint az igazi fenyőfánál, aminél sokszor nem azt kapjuk, mint amiért fizettünk.

Érdemes elgondolkodni, hogy milyen műfenyőt képzeltek el az otthonotokba, ugyanis rengeteg méretben, színben, formában lehet már kapni. Amiatt sem kell aggódni, hogy nagyon hamis érzést fog kelteni, ugyanis vannak nagyon élethű műfenyők is, például lehet kapni tobozokkal díszített fát, illetve természetes színekben pompázó műanyag fát is. Ha nem ragaszkodtok a hagyományokhoz, és a szobátok kompozíciójába jobban illik mondjuk a fehér szín, akkor találtok erre is alternatívát.

Karácsonyfa fenyő és műfenyő nélkül
A kézzel készített dekorációs elemek leginkább karácsonykor hódítanak, ebből kiindulva, miért ne készíthetnénk el mi a saját fenyőfánkat? Számtalan lehetőségünk van: ha helytakarékosak szeretnénk lenni, akkor készíthetünk falra felszerelhető karácsonyfát is polcokból, melyre különböző díszítőelemeket tehetünk, akár gyertyát, hógömböt. Esetleg családi fényképpel tehetjük még meghittebbé az egyedi karácsonyfánkat. Készíthetünk ételekből, különböző dekorációból karácsonyfa alakú díszítést, bár az este „felállított” csokoládérudas karácsonyfa nem biztos, hogy a rokonok érkezéséig egyben marad. A rengeteg lehetőség közül elhoztuk nektek a kedvenceinket, hátha kedvet kapok egy kis DIY-hez. (Do It Yourself – jelentése: Készítsd el magad!) 

Régi deszkákból 
Barkácshajlammal rendelkezőknek ajánljuk, ráadásul praktikus, könnyen elkészíthető, és kis helyen is elfér. Nincs másra szükséged, mint tetszőleges méretű deszkákra, festékre, barkácsszerszámokra, például körfűrészre, vagy dekopírra és díszítőelemekre. Ha nincsennek otthon deszkák, akkor Jófogáson „fűrészáru” címszóval találsz pár ajánlatot. Elkészítése nagyon egyszerű és sok teret ad a képzeletnek, hiszen a deszkákat úgy állítgathatod, amíg a számodra megfelelő alakzatot el nem éri. Ezek után festsd le őket és már mehetnek is rá a karácsonyi fényfüzérek, karácsonyfadíszek. Ez a karácsonyfa alternatíva nagyon környezettudatos, hiszen kis helyen is elfér, és csak egyszer kell elkészítened a sok évig hű fenyőfát.

Könyvekből 
Végezetül utolsó ötletünket a könyvgyűjtőknek ajánljuk, vagy akiknek sok-sok felesleges könyve van, hiszen azokat egymásra pakolgatva egy karácsonyfát építhetünk belőle. Ha ragaszkodunk a zöld színekhez, egyszerűen csak csomagoljuk be a könyveket zöld papírba, és máris jobban mutatnak rajta a színes gömbök, izzósorok.

LED-karácsonyfa
Napjainkban nagy népszerűségnek örvend az egyre olcsóbb áron megvásárolható LED-ek használata az otthonokban, az irodákban. A LED könnyen hajlítható, formázható és többféle színben elérhető, így akár készíthetünk belőlük karácsonyfát is. Először elkészíted a stabil fenyőforma vázát, például falécekből vagy erős drótokból, majd a vázra kerülő LED-eket már ízlésed szerint tetszőlegesen formázhatod. Ezzel a díszítőelemmel megannyi lehetőséged van, hiszen lehet színváltós karácsonyfád is, ami egy kissé bohókás hangulatot biztosít. A LED-es karácsonyfa nagyon jól mutat a lakásunkban, de kint az udvaron egyaránt. Esetleg, ha még nem vagy elégedett a csillogással, akkor a LED-ek közé még izzósort is rakhatsz a biztos hatás elérése érdekében. Ráadásul nem kell bajlódni a díszekkel sem.

A sok lehetőség közül válasszátok ki vagy készítsétek el a számotokra legjobb karácsonyfát, ami harmóniát, melegséget biztosít a karácsonyi ünnepekre. 

Comments are closed.

Navigate