Karácsonyi dekorációs tippek környezetbarát módra!

Tény, hogy a közelgő ünnepek nem a takarékoskodásról híresek, ám vannak dolgok, amiken remekül lehet spórolni ebben az időszakban is! Környezetbarát és energiahatékony dekorációs tippjeinkkel most nem csak ökológiai lábnyomunk lesz kisebb, de szuper közös családi programban is részünk lesz!

Ahogy közelednek az ünnepek, szeretjük díszbe öltöztetni otthonunkat. Azonban, nem mindegy, hogy milyen karácsonyi dekorációt választunk! A műanyag díszek nem túl környezetkímélőek, ellenben ha mi magunk készítjük el a lakás ékeit természetes alapanyagok, vagy már feleslegessé vált tárgyak újrahasznosításával, rengeteget tehetünk a fenntarthatóságért.

A szelektív hulladékgyűjtés egyik fontos eleme a környezettudatos életmódnak, ha pedig már van szelektív hulladékunk, próbáljuk meg újrahasznosítani! Nemcsak a gyerekeknek, de nekünk felnőtteknek is izgalmas érzés, amikor egy már nem használt tárgy új életre kel a kezeink között. Ehhez pedig most szuper tippeket is gyűjtöttünk! 

Dekorációk a természetből
Fantasztikus ihletforrás az erdei világ. A természet kis kincseinek gyűjtögetése pedig amellett hogy remek családi program, számtalan lehetőséget kínál. A fenyőág, gesztenye, szárított virágok, dió, toboz, narancskarika, fahéjrúd soha nem mennek ki a divatból és komposztálhatók is. Készülhet belőlük adventi koszorú vagy asztaldísz, határ a csillagos ég!

A narancs például igazi kettő az egyben megoldás. Ha vékony szeletekre vágjuk, és kiszárítjuk, lehet belőle karácsonyfadísz, de bármire felaggathatjuk. Nagyon jól mutat, ráadásul az illata is mennyei! Ha van otthon aszalónk, az sokat segíthet, hiszen hamarabb lesznek kész a díszeink, ugyanis kiszáradás után a legpraktikusabb felhasználni őket.

A narancs héja se landoljon a kukába! Készítsünk belőle girlandot! Vágjunk ki csillag alakú formákat, és fűzzük fel egy madzagra. Kész is az illatos fenyőfa díszünk.

Használt ruhából dekoráció
A kinőtt, kinyúlt, elhasznált karácsonyi mintás ruhadarabok is újjászülethetnek a kezeink alatt. Készítsünk különleges karácsonyi fenyőfákat. Ehhez nem lesz másra szükségünk mint kemény kartonra, tűzőgépre vagy ragasztóra és a már említett ruhaanyagokra. Vágjunk ki háromszög alakú fa formákat kartonból, majd feszítsük rájuk az anyagokat, a hátoldalukon pedig rögzítsük. Egy nagyobb kartonra ragasztva igazi kis erdőt alkothatunk ezzel a módszerrel.

A másik újrahasznosítási lehetőség, ha “bögre-ruhákat” készítünk belőlük. Senki sem szereti, ha a forró italtól felmelegedett pohár megégeti a kezét! Erre tökéletes megoldás, ha egy darab karácsonyi mintás vagy kötött anyagot a bögrénk formájára “szabunk”. Amellett hogy jól mutat praktikus is!

Konzervdobozból és WC-papír gurigából bármi születhet
A felesleges konzervdobozokat többféleképpen is belecsempészhetjük kicsit újragondolt formában a karácsonyi dekorációba. A mikulás vázától a koszorún át rengeteg módon tudjuk kreatívan újrahasznosítani. Ha például három különböző mérettel is rendelkezünk, készülhet belőle hóember, de egy nagyobb hengerből Rudolf rénszarvas fejecskéjét is kifesthetjük, papírból pedig jöhetnek rá az agancsok! 

Ugyanez a helyzet a WC-papír gurigával is. Ez az egyik legsokoldalúbb újrahasznosított kreatív alapanyag, amiből rengeteg mindent készíthetünk. Szinte bármilyen alakot előcsalogathatunk a barna gurigából, a Télapótól a rénszarvasokon át a Grincsig, bármi készülhet belőle.

Sőt, ha nem szeretnénk valódi karácsonyfát, készíthetünk egyet a gurigákból is. Ehhez azonban jópár darabra szükségünk lesz, így idejében kezdjük el gyűjtögetni!

Rénszarvas tejesdobozból
Ne dobjuk el a tej után megmaradt kartondobozt, inkább varázsoljunk belőle mókás téli figurákat, például rénszarvast! Csupán barna festékre, filcekre, ragasztóra és kreatív papírra lesz szükségünk. A tejesdobozt fessük le barnára, majd rajzoljunk rá mosolygós szájat, ragasszunk rá szemeket, illetve barna papírból vágjunk ki neki agancsokat. A kupakot fessük pirosra vagy csillámporozzuk be, ez lesz a rénszarvas nózija.

A karácsonyhoz közeledve bizony az idő is egyre hidegebb és már nem mozdulunk ki olyan szívesen. Ha a gyerekek már unják a benti játékokat, kezdjünk el kézműveskedni, és az otthon talált haszontalannak vélt hulladékból igazi csodák születhetnek. Sőt, ez az elfoglaltság amellett, hogy környezettudatosságra nevel, talán az egyik legjobb lehetőség arra, hogy az ünnepekre is ráhangolódjunk.

Comments are closed.

Navigate