Így készíts otthon adventi koszorút!

Elkezdődött az adventi időszak! Ha fontos számunkra a környezettudatos életmód és nem szeretnénk feleslegesen költekezni, készítsük el házilag az idei adventi koszorút. Ehhez pedig most néhány szuper ötletet is összegyűjtöttünk!

Az első adventi koszorúk amellett, hogy hatalmasak voltak, a mai verziókkal ellentétben 24 gyertyából álltak. Az évszázadok alatt azonban négyre csökkent a gyertyák száma, amik a keresztény hitben komoly jelentéssel bírnak, hiszen magát a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt szimbolizálják.

Manapság koszorúk végtelen verziójából válogathatunk, de a legjobb, ha az újrahasznosítás jegyében, mi magunk készítjük el.

A készítés elengedhetetlen kellékei:
– koszorúalap: lehet szalma, moha esetleg toboz
– örökzöld ágak: fenyő, boróka, tuja, borostyán hajtás
– 4 db gyertya
– gyertya tüske vagy vastag drót
– apró díszek, termések, magok, tobozok, szalagok
– kötöződrót
ragasztópisztoly

1. lépés – az alap elkészítése
A klasszikus zöld alap elkészítéséhez örökzöld ágakra lesz szükségünk. A levágott ágacskákat kötöződrót segítségével 3-as csoportokban kössük körbe a koszorúalapon. Ha valahol hiány marad, egy-egy drótkampó segítségével betoldozhatjuk a lyukakat plusz gallyak segítségével.

Készíthetünk a természet ajándékaiból is alapot. Ehhez szükségünk lesz apró tobozokra, gesztenyére és egyéb termésekre és magokra. Tetszés szerint variálva ragasszuk tele a sima alapot, és hagyjuk megszáradni. Bármilyen sorrendben felragaszthatjuk őket, de a legjobb, ha először a nagyobb darabokat rögzítjük, és ezek tetejére ragasztjuk rá a kisebbeket.

Addig haladjunk körbe, míg az egész koszorút be nem fedik a szépséges, természetes hozzávalók! Ez a variáció azért is praktikus, mert gyertyán kívül igazából nem is lesz másra szükségünk, illetve sokkal tartósabb is, mint a fenyőágból készített verzió, hiszen utóbbi idővel lehullatja tűleveleit.

Ha még egyszerűbb verzióra vágyunk, rakjunk az alapunkra egy nem használt kötött sálat, vagy karácsonyi mintás szalagot! Ezeket rátekerhetjük, csavarhatjuk, érdemes kikísérletezni! Ezáltal egy letisztult koszorút kapunk, amit bármivel könnyedén feldíszíthetük, csupán arra figyeljünk, hogy a szálak közötti lyukba kerüljön a rögzítő drót.

2. Tippek a díszítéshez
A díszítés határa a csillagos ég. Használhatunk szárított gyümölcsöket, virágokat, fahéj rudakat, apró tobozokat, terméseket is. Utóbbiakat egy kis fehér festékkel meg is bolondíthatjuk, hogy “havas” hatást érjünk el.

Ruhaanyagból vághatunk ki karácsonyi motívumokat, vagy szalagokat, amiket masni formájában szintén a koszorúnkra köthetünk, de akár régi, kidobásra ítélt karácsonyfadíszeket is felhasználhatunk.

Gyertya helyett használhatunk teamécseseket is. A mécsesek külső, fémes részét pedig bevonhatjuk csipke anyaggal, így igazán különleges és dekoratív látványt nyújt majd a koszorúnk.

Bármilyen díszeket is válasszunk, lényeges, hogy rendszerben gondolkodjuk. A hangsúly egy motívum folyamatos ismétlésén legyen, ez adja meg ugyanis a koszorú letisztult kinézetét. Miután pedig elkészültünk, fontos arra figyelni, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyákat!

Az adventi koszorú otthoni elkészítése nemcsak kreatív és izgalmas feladat, de remek kikapcsolódási lehetőség is. Tökéletes alkalmat kínál arra, hogy felkészüljünk az év egyik legcsodálatosabb időszakára.

Comments are closed.

Navigate