Kertrendezési ötletek és a legfontosabb őszi teendők

Ahogy véget ér a nyár és beköszönt az ősz, egyre több időt töltünk otthon. Ilyenkor érdemes kihasználni a szeptemberi napfényt, és felkészíteni a hidegebb időre kertünk. A legfontosabb munkák mellett, még sokáig megőrizhetjük udvarunk pompáját a hideg idő ellenére is. Ehhez gyűjtöttünk most néhány kertrendezési ötletet!

kertdesign

Az ősz a változásokról szól, így a természet átalakulásáról is. Ha jövő tavaszra is színpompás udvart szeretnénk, vannak olyan elengedhetetlen kerti munkálatok, amelyeket ezekre a hónapokra kell időzíteni és elvégezni. Lássuk, hogy mik a legfontosabb teendők az őszi kertrendezés során.

Talajjavítás

Ilyenkor érdemes felfrissíteni kertünk talaját. Ehhez a legjobb megoldás, ha jó minőségű komposztot dolgozunk bele a földbe. Ha nem áll rendelkezésünkre, akkor faiskolákból, kertészetekből is beszerezhetjük a talaj tápanyagát, de még jobb megoldás, ha készítünk egy saját komposztálót.

Erre tökéletes megoldás egy nagyobb láda, de akár deszkákból is összerakhatunk egyet. Amire figyelnünk kell, hogy a benne lévő hulladék megfelelően tudjon szellőzni. Helyezzük el a kertünk végében, vagy olyan helyen, ami nincs annyira szem előtt. Aprítsuk kisebb darabokra a bele kerülő növényi hulladékot. A legkönnyebben a gyümölcsfák levelei bomlanak le, majd a juhar, nyír, kőris levelei. Dió,vadgesztenye valamint a fenyő tűlevelei 2-3 év alatt bomlanak csak le így azokat lehetőleg ne öntsünk a komposztunkba. Előnyös, ha esős idő után gyűjtjük össze a belevalót, így a leveleken lecsurgó nedvesség segíti a komposztálás folyamatát, kevésbé kell utólag nedvesíteni. Tehetünk bele kisebb ágakat, gallyakat, utolsó fűnyírás alkalmával összegyűjtött füvet, ha állatokat is tartunk, akkor annak trágyájával is megszórhatjuk. Oltott mész, mészkőőrlemény, csontliszt, műtrágya is kerülhet bele.

Ha nem szeretnénk komposztálásra használni a kerti hulladékot, akkor is fontos tudni, hogy az összeszedett avart nem ajánlott elégetni, hiszen több olyan oka is van, ami miatt ez elkerülendő:

  • veszélyes,mert a tűzből kipattanó szikrát felkapó szél könnyen tovább viszi és tűzveszélyt okozhat.
  • az égetés környezet szennyező hatású
  • az ebben áttelelő állatoknak menedékhelyül szolgálhat
  • talajtakaróként  kertünk növényeinket betakarva védi őket a fagyás ellen.
ültetés ősszel

Gondoskodjunk a növényekről

A folyamatos gereblyézésen, valamint az örökzöldek megmetszésén túl, ilyenkor érdemes új fákat is ültetni, azonban arra figyeljünk, hogy csak földlabdás növényeket válasszunk, máskülönben pillanatok alatt végezhet velük a korai fagy. A növények fajtáját és helyét már a kerttervezés során érdemes figyelembe venni.

A hideg idő beköszönte előtt érdemes megnyírni a cserjéket és a sövényt, illetve betakarítani a kertbe ültetett fűszernövényeket. Ennek a legjobb módja, ha lemetsszük a leveleket és a virágokat, majd csokorba kötve, fejjel lefelé lógatva, nedvességtől elzárt helyen kiszárítjuk őket. A hagymás növényeket vegyük ki a földből és megfelelően teleltessük, hogy tavasszal vissza tudjuk ültetni őket a kertbe.

kerti szerszámok

Virágok

A kertdesign szerves része a virágok. Szerencsére ebben az időszakban sem kell szürkén és üresen hagyni az ágyásokat és a kaspókat. Számos növényt ültethetünk, ami jól bírja a hideget. Azonban nem érdemes halogatni az őszi virágvásárlást és ültetést hiszen, ha túl későn tesszük ezt, akkor lerövidítjük azt az időt, ami alatt élvezhetjük a növények virágzását. Szeptember eleje tökéletes időpont az őszi palánták, bokrok elültetéséhez.

De vajon milyen növényeket érdemes választani?

Először is különbséget kell tennünk azok között a növények között, melyeket most érdemes ültetni és most ősszel fognak virágba borulni. Vannak viszont olyan magok, palánták, melyeket ősszel érdemes elülteni, viszont csak tavasszal fognak szirmot bontani.

Az őszi slágernövények legtöbbször a krizantém, az őszirózsa és az árvácska. Ezeket manapság is divatos ültetni az őszi hónapokban, de ha szeretnénk feldobni a kertünket különlegesebb fajokkal, akkor íme néhány tipp:

  • Kínai lilabogyó
  • Borzas púplilom
  • Kínai kékszakáll
  • Pompás varjúháj
  • Kínai szellőrózsa
  • Lampionvirág
  • Kínai virágosnád
növények a kertben

A tavasszal virágzó növények hagymáit is ilyenkor kell beszereznünk. Ki ne szeretné csodálni a tulipánok és nárciszok szépségét? Itt az idő, hogy megtegyük a szükséges előkészületeket a színes virág pompához és ültessük el azokat késő ősszel, még a fagyok beállta előtt.

Egyéb fontos teendők

A gyepgondozást sem szabad elfelejtenünk, ugyanis, ha tavaszra szép zöld füvet szeretnénk, érdemes átgereblyézni, és az erre kialakított műtrágyával egyszer átforgatni a gyep talaját. Akár fűmagokat is forgathatunk ilyenkor bele, a magok képesek ugyanis az áttelelésre a föld alatt.

Fontos része a kertészkedésnek az őszi nagytakarítás. Tisztítsuk meg az ágyásaink  földjét, főleg a növények töve körül. Ezzel jócskán megnehezítjük a kártevők és kórokozók dolgát, amelyek ellenkező esetben tavasszal nagy eséllyel inváziószerűen ellepnék a kertet.

Ha szeretnénk, hogy a hidegebb időjárásra érzékeny növényeink is túléljék a telet, a tövüket takarjuk be jó vastagon egy réteg mulccsal.

kertrendezési tippek

A madarakról se feledkezzünk meg!

Ha a nyáron nem raktunk ki eleséget a kertünkbe látogató kismadaraknak, az ősz remek alkalom arra, hogy elkezdjük az etetésüket. Az őszi hónapokban ugyanis igencsak megcsappannak és szűkössé válnak a madarak természetes táplálékforrásai.

Bár a hideg idő hatására a természet hamarosan téli álomra hajtja a fejét, kellő odafigyeléssel és a megfelelő munkák elvégzésével, növényeink még hónapokig tartó pompával hálálhatják meg a gondoskodást.

Comments are closed.

Navigate