Home staging tippek: Így készítsd fel a lakásodat eladásra

Szeretnéd okosan eladni a lakásodat? A home staging módszerével vonzóvá tehetjük az ingatlanunkat és még az árát is növelhetjük. Ismerd meg most ezt a technikát, a benne rejlő lehetőségeket és a legnépszerűbb home staging tippeket.

#szponzorálttartalom

Mi az a home staging?

A home staging azt jelenti, hogy az eladásra szánt lakást a legjobb formájában mutatjuk, kicsinosítjuk. Könnyen kiindulhatunk abból, mit érzünk mi magunk, amikor új otthonunkat keressük. Nem jó ötlet, ha úgy fotózzuk le a szobákat, hogy rendet sem raktunk előtte, hiszen nehéz ilyenkor kikapcsolni a rendetlenséghez kapcsolódó érzéseket. Persze nem kell teljesen megváltoztatni az ingatlant, inkább csak egy kis csinosításról van szó. Nem is kell hónapokig tartó előkészületekre gondolni, mert a lakást akár 1-2 hét alatt is rendbe lehet hozni.

Gondoljunk úgy a feladatra, mintha az első randevúra készülnénk. A lényeg, hogy megmutassuk az érdeklődőnek, milyen kényelmes és stílusos életet élhetne ebben az ingatlanban. Vevőként nagyon nehéz elképezni az üres falak láttán, hogy mit lehetne kihozni az ingatlanból, ugyanilyen nehézséget okozhatnak a túlzsúfolt, rossz világítással kialakított ingatlanok is.  Ha azonban az érdeklődő szeme elé egy vonzó látvány tárul, akkor úgy fogja érezni, hogy akár most azonnal be tudna költözni a lakásba. A home staging módszerével kitűnhetünk a több száz lakáshirdetés közül. Egyik vevő sem szívesen bajlódik a felújítással, vagy egyszerűen nem tudja elképzelni otthonaként a bemutatott lakást.

Fontos kiemelni, hogy az nem home staging, ha még a lakásban élünk és mindenhol ott vannak a személyes tárgyaink. Habár így a vevő tényleg használat közben látja a lakás, de nem ez az, amiről álmodozik.

Miért jó ez nekünk?

egyedi konyha

A home staging módszerével több előnyre is szert tehetünk.

  • Egyrészt gyorsabban tudjuk eladni a lakást. Az ingatlanhirdetés gyönyörű fotói láttán sokkal több lesz az érdeklődő, így sok potenciális vevő közül valószínűbb, hogy lesz valaki, akinek tényleg komolyak a szándékai.
  • Másrészt drágábban tudjuk eladni az ingatlant. Persze a lakás felkészítése pénzbe kerül, de nem kell aggódni, ez bőven megtérülhet.
  • Ráadás, hogy a kicsinosított lakást büszkén mutathatjuk be, hiszen a lehető legjobb formáját hozza.

A home staging nemcsak a lakáseladásnál jön jól, de lakáskiadáskor is alkalmazhatjuk, ha szeretnénk felkelteni a bérlők érdeklődését

Mennyibe kerül a home staging?

A home staging árak sok mindentől függenek – nem mindegy, hogy milyen állapotban van az ingatlan, vagy hogy mennyi pénzt tudunk fordítani a felkészítésre. Nem kell azonban olyan magas költségekre számítani, mint egy felújítás vagy átalakítás esetén. Azt se felejtsük el, hogy a lakásra fordított összeg megtérül a vételárban.

Milyen összeget kell elképzelni?

  • Ha csak egy kicsit szeretnénk feldobni az egyébként jó állapotú lakásunkat, akkor nem kell nagy kiadásra számítani. Ezek a kisebb változtatások a lakás értékének 0,5-2 százalékából megoldhatók. Végeredményként egy tágasabb teret és modernebb benyomást kaphatunk.
  • Ha nem szeretnénk egyedül dolgozni, akkor kérhetjük szakember tanácsát is. A felmérést egy tanácsadó körülbelül 80-100 000 forintért végzi el. Ilyenkor azonban nekünk kell megtervezni, hogy hogyan csináljuk meg a szükséges változtatásokat. Ha tervdokumentációt is szeretnénk, az már drágább mulatság. Egy átlagos lakás esetében 500 000 és 1 000 000 forint között mozognak az home staging árak.
  • Ha a felméréstől a tervezésen át a kivitelezésig mindent szeretnénk egy profira bízni, akkor egy kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk. Persze ez érthető is, hiszen így semmi dolgunk nem lesz a lakással. Ilyen módon az ingatlan értéke 15-25 százalékkal megnövelhető.

Hogyan csináljuk? Home staging tippek

home staging tippek
  • Elsőként azt kell eldöntenünk, hogy mennyi pénzt tudunk és akarunk szánni a felkészítésre. Ehhez tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyit ér a lakás. Utóbbi megállapításához kérhetjük ingatlanos vagy értékbecslő segítségét. Ha mi szeretnénk meghatározni az árat, akkor az ingatlanhirdetési oldalakon keressünk olyan lakásokat, amik hasonlóak a miénkhez.
  • Ha nem szeretnénk egy profit megbízni, akkor egy kis energiaráfordítással mi magunk is vonzóvá tehetjük az ingatlant. Például nagyon sokat javíthatunk az összképen a lomtalanítással, a személyes tárgyaink elpakolásával, néhány egyszerű kiegészítővel és egy alapos takarítással.
  • Nézzük át az apróbb hibákat. Lehet, hogy mi már megtanultunk együtt élni a csöpögő csappal vagy a kissé foltos kanapéval, de egy vevőnek ezek a dolgok azonnal fel fognak tűnni.
  • Tegyük otthonossá a lakást, rakjunk ki puha takarókat és párnákat. A legjobb, ha az évszaknak megfelelő dekorációt választunk. Fontos azonban, hogy ne legyünk túl extrémek. Nagyon kicsi az esélye annak, hogy a kedvenc különleges darabjaink a vevő tetszését is elnyerik.
  • Szellőztessünk ki alaposan, mert nem tudhatjuk, hogy a belépők milyennek érzik a lakásunk illatát. Ha biztosra akarunk menni, akkor néhány illatgyertyát is meggyújthatunk.
  • Az érdeklődőket kínáljuk meg teával vagy kávéval. Így sokkal otthonosabban fogják érezni magukat, ráadásul mi is szimpatikusabbnak tűnhetünk.
  • Ha anyagilag belefér, akkor érdemes megbízni egy szakembert a home staginggel. Így sokkal profibb és szebb végeredményt kaphatunk, amiért odalesznek a vevők. Előnye a cégeknek, hogy lehet tőlük kölcsönözni kiegészítőket és bútorokat, így az eladás után nem kell a berendezési tárgyakkal bajlódnunk.
  • Ha pedig készen áll a lakás, akkor jöhet a fotózás. A feladatot mi magunk is elvégezhetjük, de egy fényképészt is felkérhetünk a munkára. A vonzó fotók nagyon fontosak, hiszen ezek fogják a lakásunkhoz csalogatni a vevőket.

Comments are closed.

Navigate