Kutyus örökbefogadás a Jófogáson

Anna 6 éve, hogy magához vette Floppyt, és most megosztotta velünk tapasztalatait és tanácsait az örökbefogadással kapcsolatban, amely sosem egyszerű. A kezdeti problémákról és azok megoldásairól, illetve az állattal való több éves, probléma mentes együttélésről mesélt nekünk.

Azt talán mindenki tudja, hogy kutyából nem lesz szalonna, de azt talán kevesebben, hogy influencer akár már a kedvenc négylábúnkból is válhat. Elég ehhez egy gondos gazdi és néhány remekbe szabott kép is. Floppy a border collie és az őt örökbefogadó Anna, épp egy ilyen online vállalkozásba fogtak az Instagramon.

A @floppyandme_official oldalon Anna igyekszik a saját napi kalandjaikat megörökítve felhívni a figyelmet arra, hogy igenis felelősek vagyunk azokért, akiket megszelídítünk. Már az örökbefogadás folyamatát is felkészülten kell elkezdeni, mert a felelős döntés nagyon fontos, nem lehet elégszer hangsúlyozni a jelentőségét.

Régóta vágytam már egy border collie-ra és Budapestre költözve végre megadatott a lehetőség, hogy lehessen egy ilyen fajta kutyusom. Nem szerettem volna egy nagy nevű kennelből vásárolni, hanem menhelyeken és jótékony munkát folytató egyesületeknél nézelődtem. Így találtam rá a Brit Fajtamentőkre, általuk pedig Floppyra.

Örökbefogadás utáni pillanatok

Anna maga sem tudta, hogy egy örökbefogadott kutyánál mire számíthat. Ahogy meséli, az első alkalommal, amikor Floppy mellől munkába kellett indulnia, számos kérdés merült fel benne. Mi lesz a lakással? Nem tesz-e tönkre valamit? Nem ijed-e meg attól, hogy egyedül marad? Ezek nagyon fontos kérdések.

  • Amennyiben nem utcán talált kutyát fogadunk be, akkor tegyünk meg mindent, hogy megismerjük az előéletét már az adoptálás, az állattal való megismerkedés előtt. Ha nem vagyunk tapasztalt kutyatartók és kiképzők, akkor ne őt vigyük haza a három gyerekes családba, ha nem szereti a gyerekeket. Amennyiben az állat rosszul viseli az egyedüllétet, akkor nem szabad hazavinni olyannak, aki utána napi több órára lenne kénytelen őt magára hagyni.
  • Fontosak az állat félelmei is. Floppynál például kiderült, hogy nagyon fél a viharoktól és a villámlástól. Ez Annát is meglepte, ezért minden viharnál igyekszik megoldani, hogy a rettegő állat ne maradjon egyedül.

Floppy már három éves volt, amikor Anna társa lett, így nehezebb volt vele a kezdeti rutin, mint az egy kölyökkel lett volna.


Sokan meglepődnek azon, hogy Floppy mennyire jól szocializált, ez főleg annak fényében is nagy eredmény, hogy én csak felnőtt korában tudtam bekapcsolódni a nevelésébe. Fontos hangsúlyozni, hogy egy örökbefogadott kutyával mindig több munka van, ezért egy jól megválasztott kutyaiskolát mindenképp ajánlok. Ez nem csak a kutyának, hanem a gazdinak is számtalan támpontot tud adni a későbbi nevelésben. Akármennyi munka is szerető gazdivá válni, én abban hiszek, hogy egy adoptált kutya is válhat teljes értékű társsá.

Ezekről mesélt nekünk Anna, miközben végig „itt a piros, hol a piros” játékkal foglalta le az ő collieját.

Kutyus játék közben

Aki komolyan gondolkodik az örökbefogadáson, annak Anna a Jófogás platformját is ajánlja. Az oldalra csak hitelesített kennelek vagy örökbefogadási céllal lehet kisállathirdetést feladni. Pénzért csak igazolt, hivatalos tenyésztők hirdethetnek az oldalunkon, magánszemélyek pedig kizárólag ingyen adhatnak át állatot örökbefogadásra.

Ha kedvet kaptál az örökbefogadáshoz vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy Anna és Floppy kalandjaira, kövesd őket az instán.

Töltsd le a Jófogás appot, hiszen könnyen lehet, hogy a te kedvenced éppen itt vár rád. Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszerekre is.

Comments are closed.

Navigate