A túrázás szabályai: így indulj útnak kezdőként

Ősszel, mikor a természet téli álomra készülődik, minden átalakul. A levelek színt váltanak és lassan kezdenek lehullani. Az őszi termések beborítják az ágakat és a fák között barangolva felejthetetlen avarillat kúszik az orrunkba. Már csak emiatt is érdemes bakancsot ragadnunk. Használjuk ki az indián nyár melegítő napsugarait és vágjunk bele egy jó kis túrába. Azonban kezdőként és tapasztalt túrázóként is fontos, hogy erre megfelelően felkészüljünk. Ehhez gyűjtöttünk most tippeket! Íme a túrázás szabályai!

Elhelyezkedése miatt hazánk számos csodálatos túraútvonallal rendelkezik, ahol a természet különböző kincsei tárulhatnak elénk. Barlangok, szurdokvölgyek, források csábítanak minket arra, hogy útra keljünk és felfedezzük őket. Ám mielőtt nekiállnánk a túraútvonalak böngészésének, íme néhány tipp, amit érdemes indulás előtt megfogadni.

Túrázás kezdőknek

A túra megtervezése

Bármilyen kirándulásra is indulunk, az első és legfontosabb lépés a tervezés. Érdemes listát írni azokról a dolgokról, amikre feltétlenül szükségünk lehet és egy pontos tervet készíteni a legalapvetőbb kérdéseket feltéve magunknak:

  • Hány napos túrára indulunk?
  • Milyen nehézségű utat járunk vagy mászunk végig?
  • Milyen időjárási körülményekre számíthatunk?
  • Hol töltjük az éjszakát?
  • Milyen infrastruktúrája van a túrának (pl.: élelmiszerbolt, forrás)?

Ezzel párhuzamosan természetesen érdemes kiválasztanunk az úticélt is, hiszen minden helyszínnek megvan a maga specifikációja. 

Túrázás Magyarországon

Hazánkban számos különleges és gyönyörű túraútvonalra bukkanhatunk. Van, amelyik könnyen teljesíthető a kezdők és a gyermekes családok számára is, de akad olyan is, ami komoly fizikai megterheléssel jár és a saját határainkat is feszegethetjük, ha megpróbáljuk teljesíteni.

Íme 3 szuper túraútvonal tipp:

Túrázás gyerekekkel

Szalajka völgy

Észak-Kelet Magyarország egyik legkedveltebb kiránduló központja a Szalajka-völgy. A környék jól kiépített, így számos közlekedési opció közül válogathatunk. Bejárhatjuk gyalogosan, biciklivel vagy kisvasúttal is. Edzettebb túrázóknak is kínál lehetőségeket a környék, hiszen a Bükk az ország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokkal átszőtt karszthegysége. Kiváló terep barlangtúrákra, hegyi kerékpártúrákra, aki szereti a kihívásokat, keményebb gyalogos túraútvonalakat is találhat.

Négy kolostor útján a Pilisben

Ez az összetettebb útvonal igazán embert próbáló terep, hiszen akár 30 km-es távot is bejárhatunk, éppen ezért, ha mindenre fel szeretnénk készülni, akár ottalvós kalandra is tervezhetünk. Maga a túra Dömöstől a Dobogókőig tart, és számos érdekes műemléket érint.

Rám-szakadék

A Rám-szakadék hazánk egyik legnagyobb és legismertebb szurdokvölgye, ezzel együtt a legnehezebben járható jelzett turistautak egyike is.  A Dunakanyarban található Dömös nevű településről indul a tanösvény, amin táblák segítségével tájékozódhatunk és a természeti kincsekről is információt kaphatunk.

Az út során vannak igazán nehéz szakaszok is, így többször szükségünk lehet az ügyességünkre és az állóképességünkre. Hosszabb esőzések után a szurdokban nagyobb lehet a víz és a sár, ilyenkor még nagyobb elővigyázatossággal kell nekivágni, rossz idő esetén, pedig érdemes elhalasztani a túrát.

Nehéz hegyi túraútvonal

A túrázás kellékei, amelyeket semmiképp se hagyj otthon

A leghasznosabb talán, ha van egy általános listánk, ami tartalmazza a legszükségesebb holmikat, amire szükségünk lehet az út során. Persze egy ilyen listát nem egyszerű összeállítani, ugyanis túratípustól függően bővülhet vagy szűkülhet, de ez a felsorolás jó mankó lehet a kezdeteknél.

  • Túrazsák: A túránk alappillére a megfelelő hátizsák. Ha épp vásárlás előtt állunk, érdemes alaposan szétnézni a kínálatban és nem feltétlen a legolcsóbbat vagy a legszebbet megvenni. Egy körülbelül 50-60 literes zsáknál az egyik legfontosabb opció az állíthatóság, vagyis az, hogy saját magunkra tudjuk szabni a váll, hát és derék kapcsokat. A második a kényelem, a harmadik pedig a pakolhatóság. Legyenek benne elválasztók, amiket igény esetén el is távolíthatunk.
  • Túrabakancs: Az egésznapos gyaloglás bizony megviselheti a lábunk, éppen ezért érdemes a lehető legjobb túracipőt beszerezni.
  • Esőkabát
  • Időjárásnak megfelelő öltözet. Érdemes több, vékonyabb réteget viselni.
  • Mindig legyen nálunk fejlámpa vagy elemlámpa. Persze indulás előtt nem árt ellenőrizni, hogy működik-e, esetleg néhány pótelemet is elrakni.
  • Bicska vagy kiskés
  • Térkép, útleírás – ez különösen fontos akkor, ha egyedül indulunk útnak és nincs túravezető.
  • Feltöltött mobiltelefon, esetleg powerbank
  • Élelmiszer a szükséges mennyiségben. Lehetőleg lassan felszívódó ételeket válasszunk, amik tartósak is egyben. A szendvicsek mellett jól jöhet néhány extra nasi is, ami energiát ad, például olajos magvak, csokoládé.
  • Innivaló a szükségleteknek megfelelően.
  • Sapka vagy kendő, ami árnyékol vagy melegen tart.
  • Papírzsebkendő / WC papír
  • Személyi okmányok, pénz, esetleg óra
Túra kellékek kávésoknak
  • Ha sátrazunk: sátor, derékalj/hálózsák, kemping felszerelés (edény/bögre, gázfőző fej + gázpalack; evőeszköz készlet; tűzgyújtó eszköz (lehetőleg vízhatlanul elcsomagolva), tisztasági csomag
  • EÜ csomag

Egy túraútvonal végigjárása után nemcsak a környezet szépségével, és látnivalóival leszünk gazdagabbak, de egészségünkért és állóképességünkért is sokat teszünk. Ráadásul közben határainkat feszegetve tanulhatunk önmagunkról és a természetről.
Reméljük, hogy hasznosak voltak a túrázás szabályai!
Kalandra fel!

Comments are closed.

Navigate