Őszi túrázás? Mutatjuk mit vigyél magaddal!

Az erdő az őszi évszakban olyan arcát mutatja, amit feltétlenül személyesen kell megcsodálni, éppen ezért a kissé hűvösebb és csapadékosabb idő ellenére is jó, ha kimozdulunk. Most összegyűjtöttük mi az, ami nélkül nem érdemes elindulni egy őszi túrára, ráadásul néhány szuper útvonalat is megosztunk veletek!

Az őszi túraszezon beköszöntével, rengetegen vágnak neki a természetjárásnak. Sokakat a gombaszezon csalogat ki az erdőbe, míg mások imádnak a levéllel átszőtt avar illatú túraútvonalakon bóklászni. Egy biztos, egy ilyen program remek feltöltődési lehetőség, ráadásul hazánk fantasztikus tájai izgalmasabbnál izgalmasabb útvonalakat kínálnak mind a kezdő mind a már tapasztalt túrázók számára. Ezekkel a tippekkel most felkészülhetünk arra, hogy a kirándulás zavartalanul teljen!

Mit vigyünk magunkkal?
Egy ilyen útra a felkészülést érdemes még időben, pár nappal az indulás előtt, elkezdeni és átnézni azokat a felszereléseket, amire feltétlenül szükségünk lesz. Az őszi időjárás elég szeszélyes, így a legváratlanabb pillanatban eredhet el az eső, illetve a hőmérséklet ingadozás is jelentősebb. Éppen ezért a hangsúly a réteges öltözködésen van. Egy széldzseki mindenképp legyen nálunk, ami alá egy termopulóvert, egy pólót és trikót is viselhetünk, illetve egy kényelmes, de vastag nadrág felvétele javasolt. A gyerkőcökre a nadrág alá adhatunk harisnyát, ami a melegebb időben lekerülhet róluk.
Esőkabátot is fontos a táskába rejteni. Ebből érdemes olyan verziót választani, ami a túrazsákunkra is ráhúzható, hiszen nem foglal sok helyet, ráadásul egy váratlan zápor esetén szárazon tarthatjuk a holminkat, illetve a ruhánkat is. Ez azért is különösen fontos, mert a nedves ruha a nyirkos időben lassabban szárad, ezért könnyen megfázhatunk.
A gyermekeknek váltóruhával kell számolni, hiszen az önfeledt játék alatt a vizes avartól pillanatok alatt átázhat a ruhájuk, ezért minimum egy plusz pár zoknit és nadrágot vigyünk magunkkal.
Ami a cipőt illeti, egy vastagabb talpú és vízálló túrabakanccsal érdemes készülni. Ilyenkor a talaj sokkal nedvesebb, mint a nyári időszakban, ráadásul a meredekebb terepek a nedves időben csúszóssá is válhatnak.

Ha korán indulunk, az erdőben még alacsonyabb a hőmérséklet, ezért hasznos lehet vinnünk magunkkal egy termosz forró teát, ami, ha egy kicsit átfáznánk, pillanatok alatt felmelegít minket. Emellett érdemes rágcsálnivalókat, olajos magvakat, szendvicseket csomagolni és persze megfelelő mennyiségű folyadékot.

Fontos!  Legyen nálunk szemeteszsák, hogy véletlenül se hagyjunk magunk után hulladékot az erdőben, és egy egészségügyi csomagot is érdemes a zsákba rakni, ami tartalmaz sebfertőtlenítőt, illetve sebtapaszt is. 

Útvonal tippek

1. Szilvásvárad
A Bükk csodás lankáin bújik meg Észak-Magyarország egyik legkedveltebb kirándulóhelye, Szilvásvárad. A településről kisvasút indul, ami gyereknek és felnőttnek egyaránt kiváló szórakozást jelent. Ha kisgyermekekkel, illetve idősekkel vagyunk, érdemes egészen a végállomásig felmenni vele, onnan pedig gyalogosan lejönni. Az útvonal végig aszfaltos, így akár babakocsival is bevállalható program.

2. Nagy-Hideg-hegy
Nagy-Hideg-hegy a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található és a Börzsöny harmadik legmagasabb hegycsúcsa. Nagyon kedvelt kirándulóhely, mivel autóval és akár kisvasúton is könnyen megközelíthető a kiindulópont. Tény, hogy ez a túra igényel egy kis kondíciót, de a területen két útvonal is rendelkezésünkre áll, melyet érdemes Királyrétről indítani. A sárga útvonal 12 km hosszú, míg a piros, úgynevezett Grófi útvonal 7-8 km.

3. Gemenci erdő
A Gemenci erdő, Európa legnagyobb erdővel borított ártere, egyedülálló vadállományáról és különleges madárvilágáról is nevezetes. Azonban nem csak természeti gazdagsága miatt lehet jó úti cél, hanem változatos programkínálata miatt is. Kenut, vagy biciklit is bérelhetünk, de akár sétahajózásra is lehet jegyet váltani a szokásos gyalogút mellett. Egy biztos, érdemes ide ellátogatni, hiszen az egyedülálló látvány és az ebben az időszakban hallható szarvasbőgés felejthetetlen emlékeket adhat számunkra.

Tény, hogy a hidegebb idő könnyen a szoba négy fala közé csábíthat minket, de éppen ebben az időszakban, a tél beköszönte előtt, még érdemes kihasználni a nap utolsó meleg sugarait, és nekivágni a természetnek, ahol nem csak kalandokban, felfedezésekben, de igazi kikapcsolódásban lesz részünk.

Comments are closed.

Navigate