Tippek az otthoni moziélmény kialakításához!

Az ősz beköszöntével, ahogy az idő egyre hűvösödik, elérkezik a nagy esti közös filmezések időszaka. Most összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel a nappalinkban is igazi moziélményt varázsolhatunk.

A pandémia hatására sajnos egyre kevesebb lehetőségünk adódik moziba járni. Most ráadásul beköszöntött az ősz is, és bár még fantasztikus idővel kecsegtet minket, pár hét múlva már olyannyira lejjebb csúszhat a hőmérő higanyszála, hogy nem szívesen dugjuk ki az orrunkat a szabad levegőre. Ilyenkor érkezik el az ideje az esti filmeknek, sorozatoknak. Az alábbi praktikákkal pedig már a moziélmény sem fog hiányozni a nappalinkból!

Projektor vagy okostévé?
Az okostévék előnye, hogy amellett, hogy a televízió műsorát is nézhetjük, rengeteg extra funkcióval vannak ellátva ezek a készülékek. Sok modell már nagyon komoly hangrendszerrel is fel van szerelve, így kvázi egy készülékkel moziszerű hangulatot érhetünk el. Egyébként, ha tökéletes képminőségre vágyunk, keressük kifejezetten a Dolby Vision jelöléssel ellátott tartalmakat a streaming szolgáltatóknál.

Aki azonban még ennél is magasabbra teszi a lécet beszerezhet egy otthoni vetítőgépet. Tény, hogy a beüzemelésük kicsit komplikáltabb, azonban ezek a projektorok ma már akár 4K felbontásra is képesek. Emellett könnyen hordozhatók, így ha éppen a hálóban moziznánk, pillanatok alatt átköltöztethetjük a szerkezetet a lakás bármely helyiségébe. A lehetőségek szinte korlátlanok, akár a plafonra is vetíthetünk, persze csak akkor, ha rendelkezésünkre áll fehér falfelület. Ha esetleg nincs ilyen, be kell szereznünk egy vetítővásznat.

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a kivetítőkből vannak irodai és házimozis használatra szánt készülékek is. Az utóbbiaknak általában jobb a képminőségük, illetve az izzójuk hűtése sokkal leghalkabb, így nem zavaró a működése filmnézés közben.

A tökéletes hang
Tény, hogy a mai tévék már szuper hangbeállításokkal rendelkeznek, azonban kialakításukból adódóan vannak korlátaik. A hangminőség javítása érdekében jó megoldás egy hangprojektor beszerzése. Ezek a készülékek kényelmesen elhelyezhetők a lapostévé alá, nem foglalnak nagy helyet, és sokat javítanak a tévék hangzásán. Hangprojektorból kétféle fő típus van, a komolyabb modellekhez egy mélysugárzó láda is tartozik, ami bár több helyet foglal, még jobb hangzást biztosít.

A következő szint az igazi, térhatású élményhez az 5.1-es vagy 7.1-es hangrendszer megvásárlása, ám ezek jóval drágábbak, és a beszerelésük is elég komplikált. Azonban, ha úgy döntünk áldozunk rá, igazi moziélményben lesz részünk.

Kapcsoljunk ki!
Mikor moziba megyünk, egy kicsit elszakadunk a valóságtól és a hétköznapoktól. Ezt azonban otthon is elérhetjük. Sötétítsük be a lakást, egyedül a képernyő mellé helyezzünk el egy kis hangulatvilágítást, ugyanis a világos kép és a sötétség nagy kontrasztja miatt könnyen megfájdulhat a szemünk. Egy kis lámpa elhelyezésével azonban ezt könnyen kiküszöbölhetjük, ráadásul a világosabb háttérhez képest a képernyőn megjelenő szürkék és feketék is mélyebbeknek látszanak majd.

Készítsünk popcornt, bár már számos mikrós variáció is elérhető, próbáljuk meg serpenyőben kipattogtatni. Így az illatok is sokkal “mozisabbak” lesznek, illetve úgy ízesítjük, ahogy csak szeretnénk.

Tegyük félre a telefonunkat erre a pár órára, és fókuszáljunk csak a filmre. Higgyük el, a közösségi média és a baráti csevegések megvárnak. Ennyi énidőt igazán megérdemlünk. Mozizásra fel!

Comments are closed.

Navigate