Tippek a tökéletes mosogatógép megtalálásához

Egy új modell megvásárlásán töröd a fejed? Esetleg most veszed meg életed első mosogatógépét? Egy biztos, érdemes átgondolni a részleteket, mielőtt az első szemünk elé kerülő gépet megvennénk. Tippjeink most útmutatást adnak, hogy könnyebb legyen a döntés!

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy melyik háztartási munkától ódzkodnak a legjobban, akkor a mosogatást biztosan sokan emlegetnék. S talán ennek köszönhető az is, hogy 1886-ban Josephine Cochrane szabadalmaztatta az azóta már a modern konyha részét képező mosogatógépet. Mosogatás szeretete ide vagy oda, egy biztos, sokan áldják azóta Josephine nevét, és sokan elképzelhetetlennek tartják életüket a masinája nélkül.

Az évek alatt persze a technika rengeteget fejlődött, és mára már számtalan típusú gép közül válogathatunk. Éppen ezért nem egyszerű feladat a számunkra tökéletes modell kiválasztása. Tippjeinkkel most ebben próbálunk segítséget nyújtani.

Szabadon álló vagy beépíthető
A szabadon álló verzió bárhol elhelyezhető a konyhában, a lényeg, hogy biztosított legyen a vízellátás és a lefolyás. A legmegfelelőbb hely általában a mosogató melletti rész. A pult alá beépíthető verziókat akkor érdemes választani, ha már meglévő bútorhoz keresünk modellt. Ez a verzió helytakarékosság szempontjából is jó megoldás, hiszen így a gép felett található munkapadot továbbra is használhatjuk. 

A beépíthető mosogatógépek kezelőpanelja az ajtó belsején található, így szinte láthatatlanná válik a gép. Ajtaját az általunk választott konyhabútor lemeze képezi, éppen ezért tökéletes választás, ha számunkra fontos az egységes dizájn. Tény, hogy a specifikussága miatt éppen ezért drágább is. Hátránya talán annyi, hogy egy-egy program elindításához, programozásához ki kell nyitnunk az ajtót.

A méret
Méret szempontjából is számos szempontot kell mérlegelnünk:

  • hányan laknak a háztartásban
  • mennyi konyhai eszközünk van
  • milyen gyakorisággal főzünk
  • milyen gyakran fogadunk vendégeket

A szempontok figyelembevételét követően három alapvető méretből választhatunk – négy, kilenc, vagy tizenkét darabos készletekhez.

Egyéb szempontok:

  • Gyorsaság
    Olyan mosogatógépet válasszunk, ha számunkra a gyorsaság és a gyors száradás a legfontosabb, amelyikben van Gyors Napi program. Ez egy 1 órás, 45 fokos program, amit kifejezetten a mindennapi használatra terveztek és teljes szárítási ciklussal is rendelkezik.
  • Zaj
    Ha például amerikai konyhánk van, fontos szempont lehet, hogy ne kelljen egész nap a mosogatógép zúgását hallgatni. Ebben az esetben olyan készüléket javasolunk, aminek zajszintje nem haladja meg a 48 dB-t. Egyes modellek rendelkeznek éjszakai programmal is, melyek direkt zajcsökkentett üzemmódot takarnak.
  • Magas hőfok
    Ha például kisgyermek, vagy tartósan beteg személy tagja a családnak, fontos a hőfok szempontja is. Itt olyan modellek között érdemes válogatni, amik rendelkeznek Intenzív, Higiénia és Gőz programokkal a teljes fertőtlenítés érdekében.
  • Energiatakarékosság
    Ha fontos számunkra ez a szempont, az A++-os készülékek közül válasszunk, amik 20%-kal kevesebb energiát használnak fel, mint az „A” energiaosztályú készülékek.

Bármelyik típus is legyen számunkra a legmegfelelőbb, fontos odafigyelnünk a megfelelő tisztításra és karbantartásra, így sokáig élvezhetjük kedvenc konyhai kisegítőnk működését.

Comments are closed.

Navigate