Hasznos tippek cicatartóknak: így szoktathatjuk le kedvencünket a rosszaságról

Amikor az otthonunkba egy új cica érkezik fontos, hogy minél hamarabb kezdjük el őt “nevelni”, ugyanis ha ez elmarad, könnyedén rossz szokások alakulhatnak ki nála. Most összeszedtünk néhány tippet, amivel orvosolhatjuk, vagy akár meg is előzhetjük a gondokat.

A macskák jellemükből adódóan más tanítási módszereket igényelnek, mint a kutyák, éppen ezért hozzájuk több türelemre is lesz szükségünk. Ők nem értik a nyelvünket, és nem feltétlenül van meg bennük az a fajta gazdinak szóló rajongás, mint az ebekben. Házi kedvenceink csupán tapasztalat útján tanulnak, így ebből adódóan oktatásukat is pozitív vagy negatív megerősítéssel alakíthatjuk.

Ha szeretnénk megakadályozni, hogy kisállatunk rosszul viselkedjen, vagy rá szeretnénk venni, hogy hagyjon fel kellemetlen szokásaival, tiszta lappal kell kezdenünk a nevelést. Fontos tudni, hogy a cicáknál a megrovásos és büntetéses módszerek nem működnek, ezzel csak azt érjük el, hogy félni fognak tőlünk.

Például, ha utólag vesszük észre, hogy kárt tett a bútorban, esetleg nem az alomtálcába piszkított, a szembesítéssel nem érünk el semmit. Ha például belekényszerítjük az alomba, csak azt érjük el, hogy negatív élmény köti majd hozzá, így még inkább kerülni fogja. Ha megtanult egy kívánt viselkedési formát a macska, akkor jutalmazzuk simogatással vagy jutalomfalattal. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy a dicséretnek és a jutalmazásnak néhány másodpercen belül meg kell történnie a cselekedet után, ugyanis ha ez későbbre tolódik, a cica nem fogja tudni összekapcsolni a két dolgot.

Ha elég a hajnali ébresztőből
A macskák alapvetően hajnalban vadásznak, így akkor a legaktívabbak. A benti macskák nagy részénél azonban ez hiányzik, emiatt szó szerint unatkozni kezdenek. Ez okozza legtöbb esetben azokat a csínytevéseket, illetve éjszakai zajongásokat, amik véget vethetnek a legmélyebb álmunknak is.

Nagyon fontos, hogy ha éjjel rázendít a cicánk, és a nyávogásától már a falat kaparjuk, akkor sem szabad felkelni és megetetni. Ekkor ugyanis ezt a viselkedési formát egy pozitív megerősítéssel fogja összekapcsolni. Mit tudunk tenni? Igyekezzünk, hogy napközben a kedvencünkkel való kapcsolatunk szórakoztató, játékos és érdekes legyen, hogy szellemileg és fizikailag is kellően elfáradjon. Néha ez a változás is elég ahhoz, hogy megoldódjon a probléma. Szerezzünk be a számára játékokat, macskabútorokat, ezek nemcsak a közösen eltöltött perceket teszik színesebbé, hanem egyedül is remekül lefoglalhatja vele magát a cica.

Ezeket sem szabad elfelejteni a nevelés során
Ha nyugodt, jól nevelt állattal szeretnénk együtt élni, miután az alapvető dolgokat elsajátította, következhetnek a mindennapok megkönnyítésére szolgáló feladatok.

Ilyen például a más állatokkal való interakció, a játék, vagy hogy kedvencünk nyugodt maradjon fésülés közben. Emellett szintén fontos lehet, hogy a hordozóhoz is hozzá szoktassuk, hiszen ez a jövőben sokat segíthet, ha utazni készülünk, vagy épp állatorvoshoz kell vinnünk.  

Így kezelhetjük, ha megijed valamitől
Meredt szemek, felpúpozott hát, felborzolt szőr és fújó hang – ezek az egyértelmű jelei annak, ha a macska számára valami ijesztő. Hogyan nyugtassuk meg? A legalapvetőbb reakciója minden gazdának az lenne, hogy megvigasztalja, megsimogatja ilyenkor kedvencét, ám a rettegő állat az emberi érintéstől ebben az esetben még rosszabbul reagálhat, akár karmolhat, haraphat is.

A legokosabb ilyenkor, ha hagyjuk, hadd bújjon el, amíg csak szeretne, illetve le nem nyugszik. Ne szóljunk hozzá, ne próbáljuk előcsalogatni, hiszen elő fog bújni, ha már úgy érzi, hogy elmúlt a veszély. Ha tudjuk, hogy mitől ijedt meg a macskánk, lehetőleg szüntessük meg a félelmét kiváltó okot. Iktassuk az őt zavaró fényeket, vagy hangokat.

Ne felejtsük el, hogy a tanulás és a szokások megváltoztatása nem megy egyik pillanatról a másikra. Fontos, hogy addig ismételjük napról-napra az épp aktuális feladatot a cicánkkal, amíg meg nem tanulja azt. Legyünk türelmesek, nem szabad siettetni vagy erőltetni az új trükköket, ha még az adott feladatot sem tanulta meg elég jól. Már a legapróbb fejlődésnél se feledkezzünk meg a jutalomról és a simogatásról, hiszen ez az egyik legfontosabb eszköz a gazdi és cica kapcsolatának alakításában.

Comments are closed.

Navigate