Így varázsolj őszi hangulatot a lakásba!

Az ősz beköszöntével a természet is átalakul: a fák sárgára váltják lombkoronájukat, a levegőbe bekúszik az avar és a füstölő kémények illata, minden lecsendesedik és felkészül a téli álomra. Ennek az évszaknak a magával ragadó hangulatát érdemes a lakásunkba is becsempészni! Most összegyűjtöttünk néhány egyszerű, de nagyszerű dekorációs tippet, amivel pillanatok alatt megérkezik otthonunkba is az ősz.

Minden évszaknak megvannak a maga színei. Míg a nyár és a tavasz az élénk, harsány színek időszaka, addig az ősz a meleg, mély árnyalatoké. Így érdemes a színkombinációk átalakításával kezdeni lakásunk őszre hangolását. Ennek egyik legegyszerűbb és leghatásosabb módja az, ha kicseréljük a lakástextíliákat.
A nyári lenvászon és vékony pamut anyagok után jöhetnek a nehezebbek: előkerülhetnek a gyapjúplédek, flaneltakarók és a bársony díszpárnahuzatok. A színeknél törekedjünk az őszre jellemző narancs, sárga és bordó árnyalatokra, illetve a földszínekre. Ezekkel igazán meleg, kuckózós hangulatot teremthetünk a helyiségekben.
A sötétítő függönyöket is érdemes ilyenkor egy vastagabb anyagú változatra cserélni. Ez nemcsak a hangulat miatt fontos, de szigetelés szempontjából is praktikus lépés.

Fények
Az évszak beköszöntével végre eljön a gyertyafényes esték ideje is. A gyertyák ugyanis kiváló hangulatvilágítást nyújtanak, az illatgyertyák pedig már-már elengedhetetlen részei egy stílusos otthonnak. Ne tartogassuk hát őket egy esetleges áramszünetre, vagy gyertyafényes vacsira, tegyük a mindennapok részévé!
Emellett meleg fehér és sárgás árnyalatú hangulatfényekkel is fokozhatjuk őszi otthonunk varázsát. Ha például több kisebb fényforrást, fényfűzéreket, állólámpákat helyezünk el a lakás különböző pontjain, és nem a mennyezeti csillárral világítunk, igazán bensőséges, kellemes enteriőrt kapunk.

Illatok
Azt mondják, sokat árul el az emberről, milyen illatú az otthona. Ahhoz, hogy igazán őszi hangulat uralkodjon lakásunkban, éppen ezért az illatokra is érdemes hangsúlyt fektetnünk. A frissen sült almás lepény, egy forró, gőzölgő sütőtökleves, esetleg a forralt bor illata garantáltan meghozza a kellő eredményt. Azonban tény, hogy nincs időnk minden pillanatban előrukkolni valami őszi finomsággal az illatok kedvéért. Erre azonban tökéletes megoldás lehet egy-egy illatgyertya vagy illóolaj keverék, de egy-egy fahéjrudat, szegfűszeget is elhelyezhetünk itt-ott.

Kézzel készített díszek
A kisebb kiegészítők, díszek is nagyon fontosak a tökéletes összhatás érdekében. Ezeket akár ingyen is beszerezhetjük, ugyanis a természetben megtalálhatjuk a legjobb alapanyagokat.
A nyári vágott virágokat szárítsuk ki, és szedjük csokorba nagyobb falevelek segítségével. De jó megoldás erre a célra az is, ha őszi terméseket, tobozokat helyezünk ki. Faragjunk töklámpást, de egy-egy szebb száraz faág is helyet kaphat a vázáinkban. Ezekre aztán aggathatunk leveleket, terméseket egy kis madzag segítségével.

Vigyük otthonunkba a természetet, a többinek pedig már csak a képzelet és a kreativitás szabhat határt!

Comments are closed.

Navigate