Nélkülözhetetlen kerti szerszámok az őszre!

Bár a nyár már a múlté, a kertben még bőven akad tennivaló. Ezeket azért sem érdemes elhanyagolni, mert ilyenkor készítjük fel a talajt és növényeinket a télre, hogy tavasszal ismét teljes pompájukban tündökölhessenek. Most összegyűjtöttük a legfontosabb szerszámokat, amik megkönnyítik a munkát!

Gyepszellőztető, lombfúvó
A fűvel ősszel is törődnünk kell. Ilyenkor a legfontosabb teendőink egyike, hogy megfelelő szellőzést biztosítsunk, ezért érdemes a lehulló leveleket folyamatosan összegyűjteni, eltávolítani. Ebben segíthet a lombfúvó, de persze egy gereblyét sem árt beszerezni. Ha pedig biztosra szeretnénk menni, mára már számtalan remek elektronikus szerszám is a rendelkezésünkre áll. Ilyen például a gyepszellőztető, ami akár több funkciós verzióban is kapható és talajlazításra is használhatjuk, hiszen ősszel mindkettőre szükség lehet, ha frissíteni, trágyázni szeretnénk gyepünket.

Ágvágó, sövénynyíró, metszőolló
A metszés, a gallyak levágása és a bokrok, sövények visszavágása is mind-mind fontos őszi feladat, hiszen a fák, bokrok, ugyanúgy megérdemlik a törődést, mint a virágok. A gyümölcsfák esetében, ha az utolsó őszi betakarításon is túlvagyunk, miután permeteztünk, mindenképpen szabadítsuk meg a fákat azoktól a gallyaktól, amik betegek, sérültek, illetve láthatóan rossz irányba nőnek. Ehhez remek segítség egy ágvágó, de a kisebb kinövéseket metszőollóval is eltávolíthatjuk. A sövényvágóval pedig pillanatok alatt, könnyedén formálhatjuk kertünk sövényeit, bokrait.

Ásó, lapát
Az ősz a lehető legjobb időszak a faültetésre. Ehhez persze mindenképp érdemes egy ásót és lapátot beszerezni, ezután pedig már csak arra kell vigyáznunk, milyen talajt szeret a fa, és hogyan kell elültetni.
A hagyományos szerszámok mellett, ma már számos extra típus közül válogathatunk. A teleszkópos ásókat például a család minden tagja használhatja, mivel a nyél hossza a testmagassághoz állítható. Az ergonomikus ásókkal a munka nem csak könnyebb, de egészségesebb is. A hosszú nyélnek és a 40°-os emelési szögnek köszönhetően a munkát természetes tartásban végezhetjük, így minimálisra csökken a hát- és vállizomzat terhelése.

Utolsó simítások
Ha az őszi teendőkön túl vagyunk, fontos, hogy gondoskodjunk a kerti szerszámok helyes tárolásáról a téli időszakra. Az utolsó használat után alaposan meg kell őket tisztítani a földtől és a rájuk ragadt növényektől. Az ásókat és kapákat élezzük meg, vagy vigyük el szakemberhez, aki az élezést, javítását elvégzi helyettünk. A metszőollókat szedjük szét és a tisztításuk után a forgó részeket olajozzuk meg. Száraz, hűvös helyen tároljuk őket tavaszig, hogy jövőre újra segítségünkre lehessenek.

Comments are closed.

Navigate