Készítsd fel cicádat a hidegebb napokra!

Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai, amit természetesen az állatok is éreznek. Talán nem is gondolnánk, de sajátunkhoz hasonlóan a cicánk egészségét is próbára teheti a hidegebb időjárás. Éppen ezért fontos, hogy ilyenkor időben reagáljunk és megtegyük a megfelelő intézkedéseket.

Az ősz beköszöntével, egyre lejjebb csúszik a hőmérő higanyszála. Melegebb ruhákba bújunk és igyekszünk több vitamint juttatni a szervezetünkbe, hiszen az átmeneti időszak a vírusok melegágya. Ám fontos, hogy ilyenkor négylábú kedvenceinkről se feledkezzünk meg. Összegyűjtöttünk néhány igencsak lényeges pontot, amire érdemes odafigyelni.

Meleg macskakuckó
Az drasztikusabb hőmérséklet csökkenés hatására kedvencünk akár egy hosszabban tartó szellőztetés alkalmával is megfázhat. Figyeljünk arra, hogy semmiképp ne hagyjuk sokáig nyitva az ablakot és a huzat lehetőségét is kerüljük. Emellett a lakás különböző pontjaira helyezzünk melegebb cicabújókat, esetleg a meglévőket béleljük ki pokróccal, hogy macskánk komfortérzetét megőrizzük.

Immunrendszer
Lehetőleg még a mínuszok beköszöntése előtt vigyük el egy általános állapotfelmérésre cicánkat az állatorvoshoz. Egyrészt, ha makkegészséges, akkor is érdemes minden negyedévben ezt megtennünk a kötelező oltásokat leszámítva, másrészt, ha egy kis plusz immunerősítésre van szükség, időben kiderül. A konzultáció alapján ilyenkor a szokásos ételadagot érdemes étrendkiegészítőkkel felturbózni.
Ha pedig nem kizárólag benti tartású a kedvencünk, akkor meg kell emelnünk étel adagját ebben az időszakban. A hidegebb időben ugyanis a macskáknak nagyobb energiára van szükségük ahhoz, hogy testüket melegen tartsák, így étvágyuk is növekszik. Ám mielőtt emelnénk az adagokon, konzultáljunk szakemberrel, aki segít meghatározni a mértéket.

Bolha- és kullancsveszély
Bármennyire is meglepő, a hideg, száraz időben ugyanúgy találkozhat macskánk bolhákkal és kullancsokkal egyaránt. A száraz levélkupacokban ugrálva, sajnos nagy eséllyel szedhetnek össze parazitákat, ha nincsenek ellátva megfelelő védelemmel. Ilyenkor se feledkezzünk meg a parazitaellenes nyakörv, vagy csepp beszerzéséről, így megóvhatjuk cicánkat az esetleges fertőzésektől és élősködőktől.

Ezeket a tanácsokat betartva a hideg napok már nem jelenthetnek veszélyt kedvencünk számára. A fizikai gondoskodás persze mit sem ér, ha nem foglalkozunk eleget cicánkkal, és nem kötjük le figyelmét. Ez az időszak leginkább a kijárós macskákat viseli meg, ugyanis a kinti kalandozásnak az esős napokkal hamar vége szakadhat. Ilyenkor játsszuk többet velük, fésüljük gyakrabban a bundájukat az állandó simogatás és szeretgetés mellett.

Comments are closed.

Navigate