Tengerimalacot szeretnél? Mutatjuk mire lesz szükséged hozzá!

A tengerimalac a dél-amerikai Andok hegységből származik, és tökéletes első állat lehet kezdő gazdiknak vagy gyerekeknek. Fontos azonban tisztában lennünk az állatka igényeivel, mielőtt haza hoznánk. Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a tengerimalac tartásával kapcsolatban!

Ha úgy döntöttünk gazdivá szeretnénk válni, egyből egy komoly felelősség is ránk hárul. Meg kell teremtenünk állatunknak a tökéletes feltételeket. Ez kötelességünk, hiszen ettől kezdve mi felelünk a kis szőrmók életéért.

Ismerjük meg a fajtát!
Ha a tengerimalac mellett voksoltunk, meg kell ismernünk az állat fajtájának jellegzetességeit és tulajdonságait, emellett pedig természetesen az igényeit is. Ezek a rágcsálók akár 30 cm-nél hosszabbra is megnőhetnek, és akár 5-7 évig is élhetnek.

Számos különböző fajta létezik:
– A rövid szőrű fajták: angol rövidszőrű, rozettás, amerikai bóbitás, angol bóbitás, rex, teddy. 
– A hosszú szőrűek: sheltie, koronás, angóra, perui, texel, merinó, alpaka, mohair.
Mindegyik létezik szatén változatban és mindenféle színben. 

Ha biztos helyről szeretnénk állatot mindenképpen tenyésztőt kell felkeresni, illetve örökbe is fogadhatunk tengerimalacot. Ez azért is fontos, mert így megbízható kezekből kerülhet hozzánk a kis szőrmók, információkat kaphatunk az előéletéről, jelleméről, és ami nagyon fontos, a neméről! Ez rendkívül kardinális téma, mert tengerimalacot nem ajánlott egyedül tartani, ugyanis ezek az állatkák társas lények. Egy szakértő ki tudja nekünk választani azokat a malacokat, akik összeszoktathatók, illetve egy nem kívánt szaporulattól is megkímélhet minket.

Amire szükségünk lesz
Ketrec – két malackának minimum 100×60 cm nagyságú ketrecet vegyünk, de minél nagyobb annál jobb. A műanyag tálcás verzió igazán praktikus, hiszen könnyen és gyorsan takarítható. Kereshetünk extrákkal felszerelt verziókat is, amik például több emelettel rendelkeznek, vagy két ajtajuk is van.

Alom – A legjobb, ha pellet és forgács alom keverékén tartjuk az állatokat. A ketrec alját pár cm vastagságban szórjuk be pellet alommal, majd erre jön a forgács, amire azért van szükség, mert a pellet túl durva a tengerimalacok talpának.

Önitató – Kis állatainknak szükségük van friss ivóvízre. Erre legalkalmasabbak a golyós önitatók.

Széna – Mivel a tengerimalac foga folyamatosan, élethosszig nő, ezért szükségük van az állandó koptatásra. Erre a legalkalmasabb a széna, ami egyben a legfőbb eledelük is.

Táp – A táp az, amire a legjobban oda kell figyelnünk, hiszen számos rossz minőségű eledel kapható a boltokban, ráadásul az összetevők nagy része nem is való a tengerimalacoknak. A legfontosabb, hogy olyat vegyünk, amiben nincsen szotyi és kukorica!

Bújó, ház, alvókuckó – Manapság számtalan cuki búvóhely létezik a malackáknak, azonban ezeket érdemes pár héttel az érkezésük után beszerezni, amikor már megszoktak minket és nem ijednek meg minden zajtól. Előtte elég, ha letakarjuk a ketrec tetejének egy részét.

Szállítódoboz – Ez elengedhetetlen, hiszen szükségünk lesz rá, mikor hazahozzuk a kiskedvencet, de akkor is jól jön, ha esetleg állatorvoshoz kell vinni az állatot.

Etetőtálka – ebből lehetőleg olyat válasszunk, ami peremmel rendelkezik, hogy a kiskedvenc rá tudjon támaszkodni, illetve jó, ha masszívabb anyagból van, hogy ne tudja feldönteni.

Szükségünk lehet még körömvágóra, kislapátra az alom könnyebb tisztítása érdekében, kefére illetve fésűre ha hosszúszőrű fajtát választottunk, és persze játékokra is, hiszen a tengerimalacok imádnak játszani.

Ha ezeket beszerezzük, minden adott a megfelelő tartásra. Emellett persze szükségünk lesz egy jó adag türelemre, hogy kézhez szoktassuk őket, és időre is, amit rájuk szánunk. Ezek a szeretetre méltó kis állatok a megfelelő törődés mellett fantasztikus házikedvencek lehetnek és rengeteg örömteli pillanatot okozhatnak kicsi és nagy gazdiknak egyaránt.

Comments are closed.

Navigate