Ezekkel a tippekkel rengeteg vizet takaríthatsz meg!

Magyarországon a napi vízfogyasztás személyenként akár 100 liter is lehet, pedig a világ édesvízkészlete az egyik legértékesebb nyersanyag, és mennyisége folyamatosan csökken. Ezekkel a tippekkel most te is tehetsz a környezetért és drasztikusan csökkentheted a vízfogyasztásod!

A Földön található hatalmas vízkészlet ellenére az emberiség számára csak egy igen korlátozott mennyiség áll rendelkezésre. A világ vizeinek 3% csupán az édesvíz, ám ennek nagy része a sarki és hegyvidéki jég formájában lelhető fel. Az így megmaradt, körülbelül 1 %-ot ennek ellenére az emberiség nagy mértékben pazarolja, így rohamosan fogynak a Föld tartalékai, és ha nem kezdünk el tudatosabban élni és vigyázni erre a kincsre, a jövő generációinak komoly problémát okozhat a vízhiány. Most összegyűjtöttünk olyan praktikákat, amivel könnyedén csökkenthetünk a vízfogyasztásunkon!

1. Zuhanyozz fürdés helyett! Egy 3 perces zuhanyzáshoz 30-50 liter víz, valamint 1-1,7 kWh áram szükséges, míg egy kád megtöltéséhez 150-180 liter víz és 6 kWh áram kell. A fürdéssel tehát háromszor annyi vizet és energiát használunk fel. Ez azonban csak akkor igaz, ha valóban egy rövid pancsolás a cél, ugyanis ha 10 percig folyatjuk a zuhanyt, inkább a fürdést célszerű választani.

2. Használjunk víztakarékos zuhanyfejet! A perlátor egy olyan fémszövetes vízrendező, amit a zuhanyfejekbe és csapfejekbe szerelnek, és funkciója, hogy a vizet levegővel dúsítsa fel. Ezáltal a víz mennyisége sokkal többnek tűnhet, ráadásul tapintásra is lágyabb hatású. Szerencsére a mai modern csapfejek nagy része el van látva ilyen szerkezettel.

3. A csap csöpögését és a vécék víztartályának szivárgását azonnal szüntessük meg! Sokkoló adat, de egyetlen csöpögő csap miatt akár havi 200 liternyi vizet is elpazarolhatunk. Ráadásul a legtöbb esetben csupán egy gumitömítés vagy gyűrű cseréje megoldja a problémát.

4. Válasszuk az egykaros keverőcsap és zuhany használatát. A kétcsapos csaptelepen sokkal több idő beállítani a víz hőmérsékletét, és a folyatás közben rengeteg vizet pazarolunk el.

5. Palackozzuk a vizet! Erre tökéletes megoldás egy újrahasznosítható vizes palack, ami üvegből vagy BPA-mentes műanyagból készült. Ezzel egyrészt a pohár mosáshoz használt vizet is megtakarítjuk, ráadásul sokkal könnyebben tudjuk követni a napi vízfogyasztásunk.

6. Igyekezzünk víztakarékos termékeket vásárolni. Legyen szó tisztítószerekről vagy háztartási gépekről, igyekezzünk olyat választani, ami víztakarékos. Manapság szinte minden vizet használó gépen szerepel egy-egy energiatakarékos mód, de nézzünk utána annak, hogy mit is takar ez valójában!

7. Használj vízforralót! Ezt a szuper háztartási gépet a mai napig sokan feleslegesnek tartják. Pedig nem csak a víz forralás esetében jön jól: havi szinten jelentős energia, és ezzel pénz takarítható meg, ha egy-egy étel főzéséhez szükséges vizet nem a tűzhelyen forraljuk fel. Ráadásul a mosogatáshoz szánt vizet is érdemes ezzel az eszközzel felmelegíteni, ezáltal nem kell hosszú percekig folyatni a csapot, hogy a kívánt vízhőmérsékletet elérjük!

Ezekkel az apró változtatásokkal, praktikákkal kis energiabefektetés árán tehetünk nagyon sokat Földünkért és a jövőnkért. Légy víztudatos!

Comments are closed.

Navigate