Tippek, hogy megúszd kedvenced őszi vedlési időszakát

Elérkezett az évnek azon szakasza, mikor a macskák és a kutyák levetik nyári szőrzetüket, hogy téli bundát növesszenek. Ilyenkor a lakásban hirtelen sokkal több elhullajtott szőrcsomó tűnhet fel, és kedvenceink a szokásosnál is többet vakaróznak. Mutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni ebben az időszakban, tippjeinkkel pedig a takarítás is könnyebben fog menni!

1. Rendszeres szőrápolás
A vedlési időszakban különösen fontos a szőrápolás. Az állat testén lévő, de már elhullajtott szőrszálak, ha nincsenek eltávolítva, irritációt okozhatnak kedvencünk bőrén, ezért hetente többször, a hosszúszőrű fajtáknál, akár naponta is érdemes alaposan kikefélni a bundájukat. A cicáknál így a szőrgombócok felköhögését is mérsékelhetjük. Ha szőrmókunk nincs hozzászokva a fésűhöz, akkor jutalomfalatokkal, apró lépésekben megszerettethetjük vele a procedúrát, sőt, ez a folyamat a kapcsolatot is erősíti a gazdi és kedvence között. 

Fésülés közben fontos, hogy a szőrszálak növekedési irányával megegyezően mozgassuk a kefét, különösen olyan területeken, mint például a hónalj, ahol a bőr sokkal érzékenyebb. Figyelembe kell vennünk állatunk akaratát és tűrőképességét is: csak addig maceráljuk a bundáját, amíg hagyja, így elkerülhetjük, hogy a folyamat kellemetlen élményt okozzon a számára! 

A fémfogú kefével óvatosan bánjunk, mert felsértheti a rövidszőrű fajták bőrét. Jobb választás, ha puha anyagból, fából készült fésűt használunk, de érdemes kipróbálni például a szőrápoló kesztyűt is. 

2. Figyelj oda kedvencedre! 
Ugyan a vedlés természetes folyamat, és az évszakok változásakor rendszeresen tapasztalható, nem mindegy, mennyi szőrt hullat el kedvencünk. Ha feltűnően keveset vagy semennyit, az utalhat vitaminhiányra, táplálkozási gondokra, esetleg egyéb egészségügyi problémákra is. Ha az állat azonban sokkal erőteljesebben vedlik, esetleg kopasz foltok jelennek meg a testén, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz, ez ugyanis komoly probléma tünete is lehet. Stressz, cukorbetegség vagy akár paraziták is okozhatnak extrém szőrhullást. Bár a szőrhullás mértéke kedvencünk fajtájától is függ, ebben az időszakban fontosabb a nagyobb odafigyelés. Ilyenkor különösen nagy szüksége van B-vitaminokra, cinkre, biotinra és többszörösen telítetlen zsírsavakra. Időnként például tehetünk az ételébe egy-egy kanál lazacolajat, ami nemcsak kiváló minőségű és finom táplálék, hanem segít megőrizni az állatok bőrének egészségét, és csillogóan fényes lesz tőle a bunda.

3. Tippek a szőrmentes otthonért!
Nemcsak kedvencünket kényeztethetjük a gyakori bunda kezeléssel, de ezáltal elkerülhetjük, hogy a lakásban eldurvuljon a szőr helyzet.

Az állatszőr nagyon makacs szennyeződés és a rendszeres takarítás a vedlési fázisban a legtöbbször kevésnek bizonyul, de néhány extra praktikával minimalizálhatjuk a bútorokat befedő pamacsokat. Leginkább az otthonunkban lévő textilek, ülőalkalmatosságok és a ruháink vannak kitéve a bundaváltásának, ám ez ellen is lehet védekezni. A gyakori porszívózás mellett, a kárpitokba ragadt szőrcsomók ellen gumikesztyűvel is felvehetjük a harcot. Erőteljes dörzsölés hatására a szálak gombócba formálódva könnyedén elválnak a fotelekről, kanapéról, a módszerrel pedig a legelérhetetlenebb sarkokat is tisztán tarthatjuk.

A ruhák szőrtelenítésére a ruhatisztító henger a legjobb alternatíva, amit érdemes indulás előtt alkalmazzuk, így biztosan nem visszük magunkkal kedvencünk bundáját.

A szőnyegeket ecetes vízbe mártott erős szálú kefével dörzsöljük át, ami amellett hogy összegyűjti a szőrt, fertőtleníti, sőt a színét is élénkíti.

A cicák és a kutyák évente kétszer, tavasszal és ősszel vedlenek. Ez akár több hétig is eltarthat, és tény, hogy több energiát igényel az odafigyelés és a takarítás, de kedvencünk szeretete minden munkával töltött pillanatért kárpótol minket!

Comments are closed.

Navigate